Annons
Annons

1004763.jpg

Krönika

Ge barnen skolledigt för resor!

Ska barnen få ledigt från skolan för att följa med familjen på semesterresor till Thailand? På vissa skolor får du blankt nej om du ansöker om ledighet. På andra är det fritt fram att sätta sig på planet och dra iväg. Själv tycker jag att den generösa linjen är att föredra, skriver Vagabonds Per J Andersson.

Text: Per J Andersson • 2014-11-12 Uppdaterad 2021-09-15

Jag har fyra barn mellan 7 och 25 år gamla. I olika perioder i livet har de fått följa med mig på resor. Visst, jag reser mer än de flesta, som den resereporter jag är. Men jag har aldrig olovligen ryckt dem ur skolan, utan pliktskyldigt ansökt på rätt blankett till läraren eller rekorn (för längre ledighetsperioder) om skolledigt för barnens resor.

Jag har aldrig fått ett nej. Men några gånger har ja:et varit förknippat med motkrav. När jag och min då åttaåriga dotter åkte till grekiska Amorgos på en höstskördevecka i övärlden tyckte läraren att dottern skulle skriva dagbok och redovisa för klassen. Jättebra, tyckte jag, och så stod hon där inför klassen efter hemkomsten och berättade om hur man bakar grekiskt lantbröd, gör vin av druvor, plockar oliver och gör olivolja.

Men den svenska välbärgade medelklassens med åren allt vidlyftigare resande störde skolorna. Många lärare tyckte att undervisningen rycktes sönder när delar av klasen förlängde jullov och sportlov med ytterligare en veckas semester. Andra familjer valde att boka Thailands- och Alpskidsemestern i perioderna mellan loven, eftersom biljetterna är billigare då.

2010 skärptes därför skollagen, vilket gjorde att det blev svårare att få ledigt utan bra skäl. Och en semestervecka på stranden på Koh Lanta ansågs inte vara ett tillräckligt bra skäl för att få ledigt. Men lagen tolkas olika. Vissa skolor ger ledigt, andra inte, om det inte det handlar om typ mormors begravning.

Idag skriver Viktoria Björklund, rektor för två skolor i Luleå på Dagens Nyheters debattsida att trots att “skollagen skärptes gällande ledigheter år 2010 är resultatet på landets skolor i dag en väldigt varierad praxis. På somliga skolor får man lätt ledigt för det mesta, på andra är det svårare. Detta faktum används av olika aktörer för att spela ut skolor mot varandra”.

Olika i olika kommuner och på olika skolor alltså. Inte bra ur rättvisesynpunkt. Vad göra?

Skärp lagen, tycker rektorn. Skolan är viktigare än Thailandssemestern. “En veckas ledighet per termin ger en hel termins frånvaro under nio års grundskola. Det är mycket tid för utveckling av kunskaper och värden”, skriver hon. Och en hel termins frånvaro tycker hon inte är bra.

Jag håller inte med. Skolan är viktig. Och jag kan fårstå att det ur lärarens och skolledningens synvinkel kan kännas rörigt om några elever missar delar av undervisningen och måste ta igen det efteråt. Men undervisningen är inte till för lärarna och skolan, utan för barnen.

Att lära sig, att mogna och att förbereda sig inför vuxenlivet, är så mycket mer än att gå i skolan. Att resa i världen innebär ökat antal intryck och reflektioner per minut. Att resa är förtätat liv. Resan förändrar människan, även barnen. Man börjar tänka i nya banor, får nya perspektiv, fler referenser till hur livet kan levas på andra sätt. Oföränderlighet urholkar själen. Nya utsikter ger nya perspektiv. Genom att resa skärps såväl vuxnas som barns iakttagelseförmåga och man blir mer observant också på sin hemmiljö. Plötsligt ser vi saker i vår omgivning som tidigare varit osynliga för vårt öga. Och när vi upplevt det främmande blir vi bättre på att jaga bort demonerna som göder fördomarna.

Jag vågar påstå att barn som får resa har ett mer mångfasetterat perspektiv på hur livet kan levas i vår värld.

Visst, om man som rektor Viktoria Björklund ställer en lättsam Thailandssemester (du ser palmer, en pool och en onyttig paraplydrink framför dig) mot den viktiga skolan (du ser entusiasmerande pedagoger, livsnödvändiga övningar och lyhörda elever) om man ställer de mot varandra, ja då känns valet lätt. För vad lär man sig på en solstol på ett alltinkluderathotell i Phuket?

Men verkligheten kan också beskrivas så här: du lär dig mer om du då och då lämnar klassrummet och andas in världen: får känna andra dofter och smaker, får förhålla dig till och umgås och prata med människor från andra kulturer, och få öva på dina nyerövrade engelskakunskaper.

Gör det inte svårare att få ledigt. Gör tvärtom! Gör det lättare! Skolan är viktig, ja! Men barn mår bra av avbrott från vardagen, av att lämna institutionerna och få närkontakt med världen bortom klassrummet.

Se det så här: skolan är teorin. Resan är praktiken.

Debatt i Gomorgon Sverige:

 

Du som läste den här krönikan kanske också är intresserad av:

Krönika För den som reser är världen vacker.
DN Debatt Viktigare att gå i skolan än att resa.
Resepodden Resa med barn.
Reportage Resa med bebis på kanarieön La Gomera.
Äventyr Läs om fyrbarnsfamiljen som tog bilen och åkte till Kambodja.
Rundresa Läs om trebarnsfamiljen som gjorde äventyrlig långresa.

Om du är sugen på fler resa med barn-tips:

Här är alla Vagabonds artiklar om att resa med barn.


Text: Per J Andersson • 2014-11-12
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top