Annons
Annons
Leendet från Tärendö. Foto: Bildbyrån.

Leendet från Tärendö. Foto: Bildbyrån.

Restips

5 bästa destinationerna för längdåkning enligt Charlotte Kalla

Vinnarskallen hela Sverige älskar. Just nu i Pyeongchang och kämpar för svenska damlaget i längdskidor. Här berättar hon om sina favoritdestinationer för längdåkning, exklusivt för Vagabonds läsare.

Text: Redaktionen • 2015-02-16 Uppdaterad 2021-09-14

Charlotte Kalla

Från: Tärendö Ålder: 30 år. 

1. Seiser Alm, Italien

Fin höghöjdsplatå

Ofta fint väder och en plats med längdspår för alla färdighetsnivåer. Här brukar vi vara på läger inför mästerskap och jag förknippar denna italienska pärla med känslan av att formen smyger sig in i kroppen. På den här höghöjdsplatån i italienska Sydtyrolen finns 80 kilometer mycket välpreparerade skidspår där du åker med de storslagna Dolomiterna som kuliss. Banorna har två eller fyra spår och god plats för skejting. Sieser Alm, eller Alpe di Suisi på italienska, är dessutom en del av Europas största spårområde, Dolomiti Nordicski, med sammanlagt 130 mil längdspår.
alpedisiusi.info

5 bästa destinationerna för längdåkning enligt Charlotte Kalla
I italienska Seiser Alm har skidlandslaget ofta läger inför mästerskap. Här finns välpreparerade spår på höga höjder.

2. Apex Mountain, Kanada

Snösäkert och storslaget

Allt upplevs mycket större än hemma. Högre och tätare granar. Mer utbrett och slingrande spårsystem. Roligare banor. Snövallar som är helt gigantiska. Skidanläggningen på Apex Mountain i Okanagan Valley, i kanadensiska British Columbia, ligger på runt 2000 meters höjd och har alltid gott om snö och en mycket lång säsong. En normalvinter får området sex meter snö! Längdsystemet Nickel Plate Nordic Centre har 56 kilometer spår för både klassisk åkning och skejt. Som en bonus finns 16 kilometer markerade leder för den som vill testa att vintervandra med snöskor.
nickelplatenordic.org

3. Ylläs, Finland

Finskt längdparadis

Ylläs ligger bara tio mil från min hemby Tärendö och finländarna kan verkligen det här med skidåkning. I Ylläs finns ett riktigt stort längdsystem med mer än 30 mil spår och nästan 4 mil av spåren har dessutom elbelysning. Fikastugor och eldplatser finns med jämna mellanrum. Säsongen är lång, från oktober till maj, och det finns så många olika slingor att man aldrig behöver åka samma väg om man inte vill. Flera av spåren går genom den vackra nationalparken Pallas-Ylläs. Ylläs passar bra för nybörjare och det finns skidskolor för den som vill ha tekniktips. Du kan också hyra kompletta längdpaket på plats och att få hjälp med vallningen för att hitta det rätta glidet.
yllas.fi 

5 bästa destinationerna för längdåkning enligt Charlotte Kalla
Nationalpark med långt spårssystem.

4. Davos, Schweiz

Testa världscupbanorna

Åk upp i Dischma- eller Sertigdalen och låt solen värma dig på kinderna medan du njuter av de fina vyerna. Här kan du också prova på världscupsbanorna som vi tävlar på i världscupen varje vinter. Davos har en internationell atmosfär och är faktiskt alpernas högst belägna stad, på 1 560 meters höjd. Spåren runt Davos är alltid väldigt välskötta och det finns nästan 5 mil för skejt och mer än 10 mil för klassisk åkning. Området är snösäkert och bjuder på riktigt fin natur att åka i. I Davos är längdåkningen gratis, till skillnad från många andra spårsystem där du måste betala en avgift.
davos.ch

5 bästa destinationerna för längdåkning enligt Charlotte Kalla
I schweiziska Davos kan du prova världscupsbanorna, där svenska skidlandslaget tävlar varje vinter.

5. Pontresina, Schweiz

Varierad skidåkning

Vi i landslaget åker hit på höghöjdsträning ibland, men området passar lika bra för skidmotionärer. Pontresina ligger i Engadindalen, runt hörnet från mer kända St Moritz. Det är en lugn alpby, inte så många turister hittar hit, med långa skidåkartraditioner och goda möjligheter till varierad längdåkning. Du kan klättra uppåt i en dal, åka i skogen eller hålla dig nere i dalgången i spåren där Engadin Ski Marathon går. Engadin Ski Marathon är ett klassiskt, 42 kilometer långt skidlopp, som avgjorts varje år sedan 1969. Spårsystemet är rejält stort med mer än 20 mil fina spår, där du bland annat kan åka in till just St Moritz.
pontresina.ch

Missa inte!


Text: Redaktionen • 2015-02-16
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top