• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 7 rättigheter för dig som flyger inom EU

  Försenat flyg? Här är dina rättigheter.

  7 rättigheter för dig som flyger inom EU

  1. Ersättning vid försening.

  Är planet försenat mer än 3 timmar har du också rätt till ekonomisk ersättning från flygbolaget, som beroende på flygningens längd varierar mellan 250 och 600 euro (motsvarande ca 2 400–5 800 kr).

  2. Assistans vid försening.

  Du har rätt att utan kostnad få hjälp på plats om flyget blir försenat. Flygbolaget är skyldigt att se till att du kan ringa telefonsamtal, att du får något att äta och dricka – och om väntan drar ut på tiden ska du få transport till hotell och hotellövernattning. För kortare flygningar (under 150 mil) har du rätt till den här hjälpen efter 2 timmars försening, för lite längre flygningar (150–250 mil) måste förseningen vara på 3 timmar och för långflygningar (längre än 350 mil) måste förseningen vara 4 timmar för att du ska ha rätt till assistans.

  Bildkälla: Tumblr.

  3. Pengarna tillbaka vid inställt flyg.

  Om flyget blir kraftigt försenat eller ställs in mindre än 14 dagar före avresa – eller om du av något skäl nekas att gå ombord – har du rätt att omboka eller avboka och få tillbaka alla pengar.

  4. Rätt att veta vem som flyger.

  Du måste i förväg få veta vilket flygbolag som kommer att utföra flygningen. På EU-kommissions sajt ec.europa.eu finns en lista på flygbolag som EU av säkerhetsskäl svartlistat. Sök på "passagerarrättigheter".

  5. Ersättning för försvunnen väska.

  Om ditt bagage är försvunnet, skadat eller försenat har du rätt till ekonomisk ersättning på maximalt cirka 10 900 kronor (1 220 euro). Om bagaget är skadat måste du anmäla det till flygbolaget senast 7 dagar efter resan. Om bagaget är försenat har du 21 dagar på dig att anmäla.

  6. Tydliga priser.

  När du köper flygbiljetten måste flygresans totalpris redovisas. Inga kostnader får tillkomma senare. Prislappen måste också vara redovisad på så sätt att du ser vad som är biljettpris, skatt, flygplatsavgift etc.

  7. Hjälp till rörelsehindrade.

  Om du är rörelsehindrad har du rätt att få assistans under hela flygresan utan att det får kosta ett öre extra.

  Missa inte: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!