• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här hittar du solen och värmen i höst – 7 sköna resmål

  Tycker du att den svenska sommaren inte riktigt levererade? Då kanske de här resmålen kan kännas lockande i höst. Vi har listat sju solsäkra destinationer.

  Här hittar du solen och värmen i höst – 7 sköna resmål
  I Florida ligger medeltemperaturen på behagliga 28 grader i oktober.
  Långa, vita stränder på Kap Verde.

  Långa, vita stränder på Kap Verde.

  1. Kap Verde

  Flygtid: 7–8 timmar  

  Oktober

  November

  Medeltemp dag: 28 grader
  Soltimmar/dag: 8
  Vattentemp: 27 grader

  Medeltemperatur dag: 27 grader
  Soltimmar/dag: 8
  Vattentemp: 26 grader

  Söker man lugn och avkoppling är Kap Verde-öarna utanför Afrikas västkust, det perfekta resmålet. Varmare än Kanarieöarna och kortare resa än till Thailand. Här finns det också ett stort utbud av vattensporter för den som gillar det, framförallt vanlig surfing men även vind- och kitesurfing, dykning och djuphavsfiske. Den populäraste turistorten heter Sal och ligger på ön Santa Maria. Trevliga utflykter kan man göra till grannöarna Boa Vista, Brava eller Santiago. Öarna bjuder på en ganska dramatisk natur med klippor och berg, men Sal och Boa Vista är lite plattare till karaktären och har långa, fina stränder.

  Shoppingutbudet är ganska skralt och då det mesta måste importeras är priserna höga. Vill man festa eller uppleva storstadspuls är Kap Verde fel resmål, men för den som vill ladda batterierna är det helt rätt.

  Matala på Kreta. Tidigare hippieby som blivit backpacker-paradis.

  2. Kreta

  Flygtid: Ca 4 timmar  

  Oktober

  November

  Medeltemp dag: 22 grader
  Soltimmar/dag: 10
  Vattentemp: 24 grader    
  Medeltemperatur dag: 19 grader
  Soltimmar/dag: 8
  Vattentemp: 21 grader    

  Ett av svenskarnas favoritresmål på sommaren funkar lika bra på hösten med sina behagliga temperaturer och många soltimmar. Här finns det mesta man kan önska av en semesterort, härliga stränder, charmiga byar, vacker natur, mysiga restauranger och gott om kulturupplevelser. Det finns också en mängd olika typer av boende, från enkla pang till ren lyx och bekvämlighet.

  En utflykt till det antika palatset Knossos är ett måste. Uppe i Lefka Ori-bergen på västra Kreta ligger den storslagna Samariaravinen också väl värt ett besök. 

  Läs: Bland amforor och sköldpaddor – under ytan i grekiska vatten

  Fly höstkylan i populära Agadir.

   3. Agadir – Marocko

  Flygtid: 5-6 timmar  

  Oktober

  November

  Medeltemp dag: 25 grader
  Soltimmar/dag: 8 
  Vattentemp: 20 grader    
  Medeltemperatur dag: 23 grader
  Soltimmar/dag: 7
  Vattentemp: 19 grader    

  Agadir är Marockos näst mest populära resmål efter Marrakesh – och här är det solsäkert. Staden har fått en ansiktslyftning under senare år och längs med den långa strandpromenaden finns här nu en mängd trendiga caféer, restauranger och butiker. Det finns också en gammal souk mitt i staden där man kan fynda kryddor, hantverk och inredning bland annat. Men den långa och breda stranden utgör Agadirs nav och här kan man hyra surfbrädor och annan vattensportutrustning.

  Om man vill åka på utflykter finns det finfina stränder norr om Agadir, som den vita staden Essaouira och Oualidia. En utflykt med övernattning i staden Tafraoute är om något en chans att se och uppleva Marockos riktiga kultur bakom turistridån.

  Läs: Marockos vågparadis

  Solsäkert på Corralejo beach, Fuerteventura.

  4. Fuerteventura

  Flygtid: ca 6 timmar  

  Oktober

  November

  Medeltemp dag: 24 grader
  Soltimmar/dag: 10
  Vattentemp: 23 grader    

  Medeltemperatur dag: 22 grader
  Soltimmar/dag: 9
  Vattentemp: 22 grader    

   

  Surfarnas paradis och Kanarieöarnas näst största ö, Fuerteventura, brukar ibland kallas för Europas svar på Hawaii. Det beror sannolikt på de många och vackra stränderna som breder ut sig både på längden och bredden. Det finns en strand för alla smaker – från lugna laguner till öppna playor med stadig vind, perfekt för kitesurfare. De bästa surfställena finns på den västra sidan och i Corralejo.

  I Las Playitas som ligger på den södra delen av ön finns multisportanläggningen Playitas Resort för dig som vill ha en aktiv semester. Annars kanske en bungalow direkt vid strandkanten i Costa Calma kan vara ett alternativ. Hyr en bil och kör runt på de vackra vägarna längst ön, trafiken är lugnare här än på de andra Kanarieöarna. 

  Läs: Fuerteventura – blod svett och solbränna

  En hel ny värld lockar under ytan.

  5. El Gouna – Egypten

  Flygtid: ca 5 timmar  

  Oktober

  November

  Medeltemp dag: 31 grader
  Soltimmar/dag: 10
  Vattentemp: 26 grader    
  Medeltemperatur dag: 26 grader
  Soltimmar/dag: 9
  Vattentemp: 21 grader    

  El Gouna marknadsförs som ett av Egyptens lyxigare semesterområden. Byn ligger en bit utanför Hurghada och är ett relativt lugnt resmål men bra om man gillar vattensporter. Att dyka i Röda havets korallrev är en upplevelse i sig och stränderna är långgrunda och barnvänliga.

  Här finns golfmöjligheter och en 18-hålsbana mitt i byn. Det här är ett prisvärt alternativ och som i övriga Egypten får man mycket för pengarna. De flesta hotellen här har någon form av All-inclusiveprogram. 

  Solnedgång över vidsträckta Miami South Beach.

  6. Florida

  Flygtid: 10–13 timmar  

  Oktober

  November

  Medeltemp dag: 28 grader
  Soltimmar/dag: 10
  Vattentemp: 20 grader

  Medeltemperatur dag: 25 grader
  Soltimmar/dag: 9
  Vattentemp: 26 grader

   

  Kritvita stränder och vajande palmer, det är sinnebilden av the sunshine state, Florida. Är man beredd på en lite längre resa är det här ett solsäkert alternativ. Det finns också något för alla typer av resenärer, från barnfamiljen till äventyraren, beroende på vilken slutdestination man väljer. Orlando med sina många nöjesparker eller Miami Beach med shopping och nattliv. Florida lockar många turister på grund av sitt rika utbud av aktiviteter.

  Ett tips kan vara att hyra bil för att hinna se så mycket som möjligt som till exempel Everglades och Key West. Fort Lauderdale är poppis för dem som vill leva strandliv.  

  Läs: Historiska beslutet: USA öppnar upp för färjor till Kuba

  Varva lugna dagar på stranden med upptäcktsfärder bland intressanta klippor och ruiner.

  7. Cypern

  Flygtid: ca 4 timmar  

  Oktober

  November

  Medeltemp dag: 25 grader
  Soltimmar/dag: 8
  Vattentemp: 24 grader

  Medeltemperatur dag: 21 grader
  Soltimmar/dag: 7
  Vattentemp: 22 grader

   

  Cypern är ett klassiskt resmål kanske på grund av sina 300 soldagar om året och turkosblå vatten. På västra sidan av ön ligger Pafos som är med på Unescos världsarvslista. Staden är inte är lika exploaterad som de kända turistorterna Ayia Napa eller Fig Tree Bay och ramas vackert in av bergssluttningarna och havet. Här finns bland annat de underjordiska kungagravarna och ruiner av det romerska guvernörspalatset. Kusten består till en stor del av kalkstensklippor, men i utkanten av Pafos finns några mindre sandstränder. Centralt vid strandpromenaden i Pafos ligger ett enklare klippbad, Banja.

  De finaste stränderna ligger på öns sydöstra del, där de är vita, långgrunda och välbesökta. Längre västerut hittar du mindre stränder där du kan bada ostört.