Annons
Annons

1134688.jpg

Storbritannien

Här kan du bo som i Downton Abbey – sex brittiska herrgårdshotell

Känn dig som en äkta lord i en natt eller två på någon av Storbritanniens förnämsta herrgårdar.

Text: • 2015-10-12 Uppdaterad 2021-09-15

Snart drar sista säsongen av Downton Abbey igång och familjen Crawley packar sina väskor och tar farväl av sin herrgård.
Tack vare seriens internationella framgångar har antalet besökare till liknande herrgårdar i Storbritannien ökat, och är du själv nyfiken på hur det är att bo som en lord kolla in listan på ståtliga herrgårdshotell som hotellsajten Trivago.se tipsar om.

Här kan du bo som i Downton Abbey – sex brittiska herrgårdshotell

1. Luton Hoo, Luton, Bedfordshire

Herrgården är byggd i Tudorstil och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1601. Luton Hoo har haft flera prominenta ägare, men för några år sedan gjordes det om till 5-stjärnigt hotell. Varje rum är inrett i autentisk stil för att ge en känsla av husets historia. Samtliga av rummen har balkong som vetter ut mot vackra italienska trädgårdar. För gäster finns det massor att göra, bland annat lerduveskytte, golf eller fiske.
Mer info: Lutonhoo.co.uk

Här kan du bo som i Downton Abbey – sex brittiska herrgårdshotell

2. Cromlix House, Dunblane, Perthshire  

År 2013 köpte den berömda tennisspelaren Andy Murray Cromlix House som är en viktoriansk herrgård utanför hans hemstad, Dunblane i Skottland. Efter mycket renovering och ombyggnad öppnades Cromlix på nytt under våren 2014 som ett 5-stjärnigt hotell med 15 hotellrum och –naturligtvis – två tennisbanor med Wimbledons klassiska lila banor. Här kan man också äta på hotellets gourmetrestaurang, Chez Roux, som erbjuder mat av högsta kvalitet. Cromlix är inrett i typisk skotsk stil med flera eldstäder, tjocka mattor och ett separat whiskey- och spelrum där hjorthuvuden hänger på väggarna.
Mer info: Cromlix.com

Här kan du bo som i Downton Abbey – sex brittiska herrgårdshotell

3. Stoke Park, Stoke Poges, Buckinghamshire

Stoke Park grundades 1908 och är idag både country-club, spa och hotell, beläget 11 km från Heathrow flygplats. Hotellet har 49 rum och sviter och det finns hela tre restauranger, exempelvis prisbelönta Humphrys som serverar modern brittisk mat. Gästerna kan koppla av i hotellets spa eller gå loss på någon av de 13 tennisbanorna, eller golfbanan med 27 hål.
Mer info: Stokepark.com

Här kan du bo som i Downton Abbey – sex brittiska herrgårdshotell

4. Bovey Castle, North Bovey, Devon

Bovey Castle ligger i Devon precis intill Dartmoor National Park. Det här 5-stjärniga hotellet är perfekt för den som vill utforska den brittiska landsbygden, eller spela en golfunda på 18-hålsbanan designad av JF Abercomby på 1920-talet. Hotellet är elegant inrett och det finns ett spa med pool, ångbad och jacuzzi. På eftermiddagen kan man njuta av en afternoon tea i restaurangen Great Western.
Mer info: Boveycastle.com

Här kan du bo som i Downton Abbey – sex brittiska herrgårdshotell

5. Coworth Park, Ascot, Berkshire

45 minuter utanför London ligger palatset Coworth Park, precis på gränsen till det historiska Windsor Great Park, som användes av Windsor Castle för privat jakt i många århundraden. Idag är parken öppen för allmänheten. Hotellet har flera aktiviteter för sina gäster, som att spela tennis eller varför inte testa på hästpolo? Det finns också ett separat stall där man kan låna häst och rida ut i de vackra omgivningarna.
Mer info: Dorchestercollection.com

Här kan du bo som i Downton Abbey – sex brittiska herrgårdshotell

6. Cliveden House, Taplow, Berkshire

Ute på landet i Berkshire ligger kanske den mest aristokratiska av alla herrgårdar. Sedan 1600-talet har Cliveden House huserat den engelska adeln och alla kungar och drottningar sedan George I. Hotellet är inrett med antikviteter, persiska mattor och stora oljemålningar och har en panoramautsikt över floden Themsen. Utanför ligger en typisk engelsk trädgård med en labyrint som man kan gå vilse i. En vistelse på Cliveden kan få vem som helst att känna sig som en del av den brittiska överklassen.
Mer info: Clivedenhouse.co.uk

16 underbara bilder från Storbritanniens ”mest fotogeniska landskap”

10 filmer som får oss att längta ut i världen

Här är världens bästa platser för att uppleva norrskenet


Text: • 2015-10-12
StorbritannienListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top