Annons
Annons

1145852.jpg

Restips

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta

Antingen så är de extremt anonyma eller så ligger de gömda bakom telefonkiosker eller hemliga skjutdörrar. En sak är i alla fall säkert, du skulle inte hitta hit om du inte kände till dem i förväg.

Text: Johanna Jackson • 2015-11-16 Uppdaterad 2021-09-14

1.  Fall from Grace, Melbourne 

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta
Foto: Fall from Grace.

I källaren av restaurangen State of Grace och dold bakom en bokhylla ligger den lyxiga baren med en europeisk tvist.

Dra ut rätt bok i bokhyllan och se hur den magiskt glider åt sidan – efter en brant trappa väntar sammetsfotöljer, kristallkronor och lyxiga cocktails.  
stateofgracemelbourne.com.au

2. Hanson’s Shoe Repair, Orlando, Florida 

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta
Foto: Hanson’s Shoe Repair/Facebook.

Hanson’s Shoe Repairs är en lönnkrog i ordets sanna bemärkelse (förutom att den är laglig). Hemsidan visar inga spår av verksamhetens sanna identitet, och när du ringer numret som anges där inleds ett röstmeddelande med:

“Tack för att du ringer Hanson’s Shoe Repair Shop. Första klassens skoreparatioer är vår specialitet.”

Du får sedan tala in ett meddelande där du berättar vilken tid som du “vill få dina skor reparerade” och hur många som är i behov av “tjänsten”. Om du har tur bekräftas din bokning med ett sms som innehåller ett lösenord, som naturligtvis ändras varje dag. 

3. Salon Zur Wilden Renate, Berlin

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta
Foto: Tim Gage via Flickr/Creative Commons.

En psykadelisk labyrint/konstinstallation som för tankarna till ett “Lustiga huset på LSD”, en trevlig uteservering som serverar iskall veteöl på sommaren, tre dansgolv och en hemlig mini-bar på vinden. Renate har lite av varje.

Ett besökt här är extremt, charmigt, knäppt och kul på en och samma gång. Men för din egen trevnad bör du vara liberalt inställt till alternativa atmosfärer och gilla techno. Inga förbokningar krävs men det kan vara en god idé att komma tidigt och att prata tyska.

4. PDT, New York

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta
PDT. Foto: Jan Mark Holzer via Flickr/Creative Commons.

PDT står för Please Don’t Tell men är kanske en av New Yorks kändaste lönnkrogar. Trots detta är baren i East Village värt att besöka. Du hittar den bakom en gammal telefonkiosk inuti varmkorvshaket Crif Dogs. För att komma in ringer man ett nummer och väntar på att bli insläppt. 

5. The Jerry Thomas Project, Rom 

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta
Foto: The Jerry Thomas Project/Facebook.

Har du någon gång vandrat till fots från Forno Romano till Vatikanstaten så är chansen för att du har gått förbi Jerry Thomas på Vicolo Cellini 30 utan att du vetat om det stor. Dörren som leder ut mot gatan är anonym och det krävs ett lösenord för att komma in.

Innanför väntar en sensuell 20-talsmiljö, bartendrar som är klädda som Al Capone och utsökta cocktails. Kom ihåg att boka bord. 
thejerrythomasproject.it

6. Moonshiner, Paris

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta
Foto: Moonshiner.

En pizzeria och en lönnkrog i ett måste väl vara världens bästa kombination? Baren som har inspireras av amerikanska svartbarer under förbudstiden ligger i Paris elfte arrondissement och specialiserar sig på cocktails och whiskey.

För att hitta hit måste man först gå igenom restaurangen Pizza Da Vito och öppna en tung ståldörr som leder in till ett frysrum, på andra sidan av rummet möts man av Moonshiners jazzmusik och mörka läderfåtöljer.  
lephysionomiste.fr

7. The Breakfast Club, London 

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta
Dr Klugers – en av fyra hemliga barer på The Breakfast Club. Foto: The Breakfast Club.

Är en restaurangkedja som finns på fyra ställen i London och som alla ruvar på en hemlighet.

The Mayor of Scaredy Cat Town ligger dold bakom en kylskåpsdörr i stadsdelen Spitalfields, för att ta dig till Call Me Mr Lucky i Southwark måste du gå igenom köket och nedför en brant trappa och den ungkarlsinspirerade baren The King of Ladies Man i Battersea är endast tillgänglig via en lönndörr bredvid en tvättomat. Kan ni se ett mönster? 
thebreakfastclubcafes.com

8. Roku Nana, Tokyo

Hemliga barer: 8 lönnkrogar som du måste känna till för att hitta
Foto: Roku Nana.

I Tokyo blinkar reklamskyltar dygnet runt och i virrvarret av butiker och folk kan det vara svårt att hitta rätt oavsett om man ska till en välskyltad koberestaurant eller som i det här fallet – en dold krog som är menad att vara svår att lokalisera.

Till skillnad från liknande etablissemang i andra städer så är Tokyos dolda krogar på en helt egen nivå, så ha tålamod om du bestämmer dig för att besöka en. Vi har letat fram en av ett flertal “lönnkrogar” i megastaden. Roku Nana är en mysig takbar som ligger i stadsdelen Roppongi. Det finns ingen skylt så det enda du har att gå på är adressen: Verde Roppongi 3F, 7-16-11 Roppongi, Minato-ku.  

Köpenhamns 7 bästa vinbarer

Hela listan: Här är världens 50 bästa barer

Städer dolda från omvärlden – 11 av världens mest avskilda samhälleng


Text: Johanna Jackson • 2015-11-16
RestipsBerlinFloridaListorLondonMat och dryckMelbourneNew YorkParisTokyo

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top