• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 15 kartor som kommer att förändra din syn på världen

  Femton intressanta kartor som visar allt från den populäraste sporten i respektive land, till ländernas verkliga storlek.

  Att bläddra i kartböcker eller att studera jordgloben är nog något som kan sysselsätta många reseintresserade i timmar.

  Att resa i fantasin till fjärran länder, lära sig namn på huvudstäder, lokalisera var på kartan man hittar Surinam eller Tadjikistan för den delen – allt för att få en bättre förståelse för vår jord.

  Men kartan som vi många är vana vid, ni vet den som rullades ner framför katedern i klassrummen i lågstadiet och baseras på flamländaren Gerardus Mercators principer från 1569  är långt ifrån det enda sättet att förklara världen på.

  Det finns ett hav av kartor som ger fördjupande kunskap och perspektiv på hur världen är ser ut. 

  Här är några av de mest intressanta vi kunde hitta. 

  1. Den här kartan som visar ländernas storlek mer proportionerligt 

  Bild via Wikipedia

  Nej, Sverige är inte längre än Indien och Alaska är inte ungefär lika stort som USA.

  Ovanför syns en karta efter Gall–Peters projektion. Nedanför visas en projektion efter Mercator. Gall–Peters karta är inte heller helt korrekt, men den ger en bättre bild av hur länderna förhåller sig till varandra storleksmässigt. 

  Bild via Wikipedia.

  2. Karta som visar var fem procent av världens befolkning bor

  Bildkälla: Max Galka

  90 procent av världens befolkning bor i det vita området. Resterande procent delas upp i det röda och det blåa området som står för fem procent var. Lika många personer bor alltså i det röda området som det blåa. 

  Macau är mest tätbefolkat bland världens länder och självständiga territorier. Därefter hamnar Monaco. Sverige hamnar först på plats 196. 

  Läs även: Här är världens mest tätbefolkade ö

  3. Karta som visar den längsta raka streckan du kan färdas utan att korsa vatten

  Vägen skulle gå via Liberia, Elfenbenskusten, Burkina Faso, Ghana, Burkina Faso, Niger, Tchad, Libyen, Egypten, Israel, Jordan, Irak, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Afghanistan, Tadzjikistan och till slut Kina.

  Vägen skulle gå via Liberia, Elfenbenskusten, Burkina Faso, Ghana, Burkina Faso, Niger, Tchad, Libyen, Egypten, Israel, Jordan, Irak, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Afghanistan, Tadzjikistan och till slut Kina. ,

  Bildkälla:sites.google

  Om du börjar att gå vid kusten 10 kilometer norr om Greenville,Liberia och tar sikte rakt österut skulle du kunna vandra hela 13 589 kilometer innan du nådde havet.

  Du skulle ha korsat 17 länder och 9 tidszoner innan du till slut kom fram i Wenling, Kina. En rätt så storslagen resa, minst sagt!

  4. Hur världen kommer att se ut om koldioxidutsläppen fortsätter som de gör nu

  Den här bilden kommer från den interaktiva kartan Carbon Central, som visar hur mycket havsnivån skulle höjas vid 2200 om vi fortsatte att släppa ut lika mycket koldioxid som vi gör nu fram till år 2100.

  5. Utbrott av sjukdomar som kan motverkas med vaccin

  Den här kartan visar alla utbrott av smittsamma vaccineringsbarasjukdomar de senaste fem åren och har tagits fram med hjälp av nyhetsartiklar och data från hälsoorganisationer.

  Cirklarna som syns i Sverige är från ett utbrott av röda hund 2012 (lila cirkel) och tre fall av mässling (brun cirkel) mellan 2010–2015.

  Vi vet inte om Council of Foreign Relations, som står bakom kartan helt enkelt har prickat fel med några mil, eller om de har missat några incidenter, men samtliga uppgifter som Vagabond har hittat rapporterar att röda hund-utbrottet skedde i Järna, något söder än vad cirkeln på kartan indikerar. 

  6. Karta som visar världens mest otillgängliga plats 

  Bild via Creative Commons

  Om du någonsin vill komma så långt bort från människor och civilisation som du kan ska du sikta in dig på den här platsen. Kartan visar havets otillgänglighetspol Point Nemo – döpt efter författarens Jules Vernes karaktär kapten Nemo.

  Platsen är belägen i södra Stilla Havet och är så långt bort du kan komma från landmassa, närmaste torra plats är Pitcairnöarna – 2 688 kilometer bort. 

  7. Kartan som visar varje lands viktigaste exportland

  Bildkälla: Reddit.

  Det verkar vara en hård kamp mellan Kina, USA och Tyskland – som står för 17 procent av svensk import enligt Sveriges export- och investeringsråd.

  8. En karta av superkontinenten Pangea med världens nuvarande gränser

  Bild: Massimo Pietrobon 

  Pangea var den kontinent som existerade innan de kontinentala plattorna började glida isär för ungefär 200 miljoner år sedan. Förflyttningen pågick i ungefär 100 miljoner år då nutidens konstellation bildades.  

  9. Den här kartan som visar världens vegetation

  Just den här bilden kommer från Nasa och visar jordens vegetation vid oktober 2015. 

   10. En karta som visar den populäraste sporten i världens länder

  Bågskytte är tydligen stort i Bhutan. Bild via Imgur.

  11. En karta som visar alla världens territoriella tvister

  Bild via Metrocosm

  Rött visar länder som är inblandade i tvisten, gult visar landområdet som länderna gör anspråk på. Bland annat ingår den obebodd ön Rockall i norra Atlanten som både Danmark, Island och Storbritannien gör anspråk på på grund av fiske- och oljerättigheter. 

  12. Den här kartan som visar vilket land som respektive land ser som det största hotet mot världsfred

  Som baseras på en Gallup-undersökning och illustrerades av Joe Hammer i en Youtube-video. Hela 24 % av de tillfrågade svarade USA på frågan om vilket land som utgör det största hotet mot världsfred.

  13. Den här kartan som visar den mest populäraste ölsorten i världens länder

  Som kommer från Vinepair. Se varje världsdel var för sig här.

  14. Den här kartan som visar Kina, Indiens och USA:s verkliga storlek i förhållande till Afrika

  Hämtad från den interaktiva kartan The True Size som visar länders sanna storlek i förhållande till varandra. 

  15. Den här kartan som visar var homosexualitet är straffbart med fängelse eller avrättning

  Som kommer från Ilga.org (International Lesbian Gay Bisexual Transand Intersex Association). Det är totalt 73 länder, fem entiteter och 13 stater eller del av stater för många. Klicka på kartan för en större bild. 

  Bonus: Den här kartan som visar användandet av ordet "bro" i USA

  Den interaktiva kartan som kommer från Quartz visar även hur vanliga orden "Dude", "Pal" och "Fella" och "Buddy" är bland amerikaner. Onödig kunskap? Kanske. Men varför inte?

  Gillade du artikeln? Missa inte att gilla Vagabond på Facebook!

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!