Annons
Annons
Förena strandhäng med planespotting på karibiska Saint Martin.Foto: All over press-

Förena strandhäng med planespotting på karibiska Saint Martin.Foto: All over press-

Restips

5 läskiga landingsbanor

Korta banor, vassa klippor, hav och berg. Vi vill inte skrämmas, men vissa flygplatser kräver ett lite hårdare åtdraget säkerhetsbälte. Och kanske ett par drinkar före landning.

Text: • 2015-11-28 Uppdaterad 2021-09-14

1 Saint Martin, Karibien

Strandnära vy

Till skillnad från Saba och Courchevel tar Princess Juliana International Airport på Saint Martin emot riktigt rejäla passagerarflygplan. Otroligt nog, med tanke på hur nära havet landningsbanan ligger. Om
du sett bilder på Airbus och Boeingmaskiner som flyger så lågt över en sandstrand att landningsstället nästan gör spår i solkrämen, då är fotot taget här. Det finns filmklipp från stranden, på folk som blir omkullblåsta av jetmotorerna. 

2 Skiathos, Grekland

Brutal bromsning

Varje år får tusentals svenska resenärer vara med om en av flygvärldens brutalaste inbromsningar. Medelhavet kan ha den effekten, när vågorna rullar in precis vid änden av en kort landningsbana. Banan på Skiathos är så besvärlig att piloterna måste specialutbildas för att få flyga till den grekiska ön. Bara kaptenen får landa. Blir han sjuk måste andrepiloten söka sig till en annan flygplats. Vi tror att charterapplåden kom till, helt spontant, efter en landning på Skiathos.

5 läskiga landingsbanor
Ett plan är på väg att landa på Skiathos Alexandros Papadiamantis-flygplats.

3 Saba, Karibien

Kortaste banan

Saba är något så ovanligt som en karibisk ö utan sandstränder, kanske är det därför du inte hört talas om den. I flygkretsar är Saba mer välkänd. Öns pytte-lilla flygplats har världens kortaste bana för kommersiell trafik, bara 400 meter. På asfaltsnuttens ena sida finns berg, åt alla andra håll väntar vatten. Här finns inga marginaler, bara vassa klippor och hav. Jetplan kan inte använda flygplatsen, men det går att flyga hit med propellerplan från exempelvis Saint Martin på en kvart.

 

5 läskiga landingsbanor
Sabas landningsbana är ynka 400 meter- Foto: Fyodor Borisov via Creative Commons.

4 Madeira, Portugal

Garanterat bendarr

Flygplatsen är inte den dödsfälla den en gång var. Olyckor och tillbud har tvingat fram förlängningar av banan. 1977 misslyckades ett plan från portugisiska TAP att få stopp i dåligt väder, träffade en stenbro och föll ned på stranden. 131 personer, av 164 ombord, förlorade livet. Idag är banan väl tilltagen, men inflygningen fortfarande otäck. Piloterna tvingas sikta rakt mot ett berg, för att sedan svänga hårt höger ner mot landningsbanan. Darriga ben i trappan från planet är ingen ovanlighet.

5 Courchevel, Frankrike

Gömd bland berg

Att sätta ned passagerarna precis vid liftarna i skidmeckat Courchevel kräver sin pilot. Banan är blott 525 meter lång och har en lutning på 18,5 procent. De omgivande bergen gör att det inte finns någon möjlighet att avbryta en påbörjad landning och flygplatsen saknar möjligheter till instrumentinflygning. Du kan vara säker på att solen skiner när du kliver ur planet. Är vädret bara en tillstymmelse till dåligt, då landar ni någon annanstans.

 

5 läskiga landingsbanor
Courchevel flygplats ligger inklämd mellan bergen. Foto: Creative Commons

5 x vackra tågresor i häpnadsväckande miljöer

14 kartor som kommer att förändra din syn på världen

Sydamerika, är inte det farligt?


Text: • 2015-11-28
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top