Annons
Annons
I snitt gör Tullverket 20 beslag av hotade djur- och växtarter om året.

I snitt gör Tullverket 20 beslag av hotade djur- och växtarter om året.

Restips

Svenska tullens märkligaste beslag

Levande krokodiler, en uppstoppad apa och 100 kilo kokain gömd bland fryst broccoli – det är exempel på knäppa saker som folk har försökt smuggla in genom Sveriges gränser. Här är några av Tullverkets märkligaste tillslag.

Text: Johanna Jackson • 2015-12-08 Uppdaterad 2021-09-14

Förra året gjordes 3236 narkotikabeslag enbart på Arlanda – det är i snitt nio beslag om dagen. 

Och det är just på Arlanda flygplats eller postterminal som de flesta beslagen görs. En stor del av smugglingsförsöken sker med post, men beslag görs även vid Arlanda och Landvetter.

Förutom narkotika försöker personer att smuggla in andra olagliga varor, som piratkopior, vapen, sprit och cigaretter till ett värde hundratals miljoner kronor varje år.

Ibland händer det att även tulltjänstemän stöter på mer ovanliga – och udda – smugglingsförsök. Här är några av de mest minnesvärda. 

En uppstoppad apa plus ett apkranium

Svenska tullens märkligaste beslag

En uppstoppad apa av arten krabbmakak plus en krabba beslagtogs på Arlanda i slutet av mars förra året. Resenären kom från Indonesien. Enligt Johan Rehnquist, nationell specialist miljöbrott på Tullverket i Göteborg är det vanligaste beslagen bland hotade arter döda djur och växter. Apan omhändertogs av Naturhistoriska riksmuseet. 

– Kosttillskott som används inom traditionell österländsk medicin är vanliga beslag. Levande kaktusar eller orkidéer är inte heller ovanliga, det finns folk som blir besatta av att samla på olika arter, säger han till Vagabond.

En levande krokodil

Svenska tullens märkligaste beslag

En levande nilkrokodil togs i beslag vid Landvetter flygplats i december 2015. En man som kom från Turkiet försökte smuggla krokodilen i sitt bagage. 

Krokodilen hade gummisnoddar runt käften, tejpade ben och förvarades i en kartong i mannens väska. Mannen dömdes till dagsböter och var tvungen att betala advokatkostnader för sammanlagt 85 575 kr.

Fem levande ormar smugglades i försändelser    

Svenska tullens märkligaste beslag
Foto: Skansen.

Den 28 mars 2011 fattade tullen på Arlanda misstanke om några paket från Hongkong som var deklarerade som leksaker och pussel.

Och med rätta – i paketen som var skickade med ett kurirföretag och var adresserade till en man norr om Stockholm hittades två stycken kungskobror och tre andra arter, två råttsnokar och en månskenshuggorm. Ormarna överlämndades till Skansenakvariet.  

Mannen som hade försökt få kungskobrorna och de andra ormarna skickade till sig gav dock inte upp…

41 skorpioner och åtta giftormar

Svenska tullens märkligaste beslag

Exakt två månader senare blev samma man fast i tullen på Arlanda. Då beslagtogs 41 skorpioner och åtta levande giftiga ormar som han hade i sina resväskor. Den 28-årige mannen reste från Kina.

Ormarna var packade i plastlådor som var tätt instoppade bland kläder i resväskor. Två av ormarna var döda. Mannen hade planerat att avla på djuren, men istället förverkades samtliga djur och mannen dömdes till 60 timmars samhällstjänst.

106,5 kilo kokain smugglades bland fryst broccoli

Svenska tullens märkligaste beslag

Kokainet smugglades från Sydamerika i en container bland plastdunkar. Knarket skulle smugglas in till Helsningborgs hamn via Tyskland. Men i Hamburg upptäcktes kokainet som då byttes ut mot strösocker innan containern skickades vidare till Sverige.

Tack vare månader av spaningar och polisarbete i Sverige kunde två personer dömas till tio års fängelse för  försök till grovt narkotikabrott. Domen avkunnades i september 2010. Värdet på kokainet uppskattas till en halv miljard svenska kronor.  

En uppstoppad glasögonkajman

Svenska tullens märkligaste beslag

Det kanske mest osmakligaste smugglingsförsöket är en händelse från 2012 då en kvinna stoppades i tullen i Landvetter. I bagaget påträffades en 40 centimeter hög colombiansk glasögonkajman – en utrotningshotad underart till glasögonkajman.  

Kvinnan som hade besökt ett land i Sydamerika hade även med sig 20 limpor cigaretter och 299 påsar coka-te somsammanlagt innehöll sex gram kokain. I förhör med tullverket uppgav kvinnan att hon skulle ge bort te-påsarna och den uppstoppade kajmanen i present. Cigaretterna skulle hon röka själv. 

– Jag kände inte till att man inte fick ta in den i Sverige, sa kvinnan om kajmanen i förhöret enligt GP.se

1 av 4 svenskar kan smuggla utan att veta om det

Vem bryr sig om det är diktatur i Thailand?

Skottland: Guide till whiskyparadiset Speyside


Text: Johanna Jackson • 2015-12-08
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top