Annons
Annons
Kan du hitta den kroppsmålade mannen vid världens underverk? Foto: Trina Merry.

Kan du hitta den kroppsmålade mannen vid världens underverk? Foto: Trina Merry.

Restips

“Osynlig man” möter världens underverk i unik fotoserie

Tillsammans med sin modell Kyle James reste den New York-baserade fotografen Trina Merry runt jorden för att besöka världens arkitektoniska underverk. Med sin fotoserie "Lost in Wonder" vill Trina Merry utforska kontrasterna mellan den mänskliga kroppens mjukhet och raka arkitektoniska linjer.

Text: Johanna Jackson • 2015-12-11 Uppdaterad 2021-09-14

Trina Merry, fotograf.

Trina Merry är känd för sina fascinerande fotografier där hon med hjälp av kroppsmålning låter människor smälta in i sin omgivning. 

I sin nya fotoserie ville hon undersöka vad det är som gör att dessa underverk så “fantastiska” och vad det är som har gjort att dessa konstruktioner fått sådan stor plats i historien. 

Vid varje nytt ställe hon besökte såg hon därför till att lära sig om platsen och dess historia, men även om vilken påverkan som turismen har haft på platsen. 

Foto: Trina Merry

I två och en halv månad reste hon och modellen Kyle runt och besökte underverken. Kroppsmålningarna gjordes på plats och tog allt från 30 minuter till tre timmar. Colosseums linjer och nyanser tog längst tid att överföra på Kyles hud. 

Foto: Trina Merry

Något som slog henne var den nonchalanta attityden som hon upplevde att många av turisterna, speciellt den yngre generationen hade. Efter att kanske ha rest över många tusen mil för att besöka dessa ikoniska platser lämnade många av turisterna platsen med en selfie och souvenir.

Hon uttrycker det som att innebörden av underverken försvann och på ett sätt förvandlas till nyckelringar och annat krimskrams. 

Foto: Trina Merry

– På grund av naturen av modern turism så idealiserar många människor dessa platser, men de tar inte mer sig mer än några selfies, en souvenir och lite besvikelse. De såg förlorade ut.

– Så jag kände att kamouflera modellen så att det såg ut som att han långsamt försvann, var rätt väg att uttrycka vad jag lärde mig om turism i västvärlden.  

Foto: Trina Merry

Trina växte upp i USA på 80-talet, en period som hon upplevde var präglad av konsumtion och kommersialism.

– Min familj brukade åka till köpcentret varje helg bara för att köpa vad som helst som kläddockan hade på sig. 

Foto: Trina Merry

Hon fascineras över hur de gamla underverken är så välbevarade och väl omhändertagna och jämför det med dagens slit och släng kultur med engångsbestick och Ikeamöbler. Det Trina tar med sig från sin resa och sitt arbete är en vilja att leva enklare och äga mindre saker.

Foto: Trina Merry

– Jag tror att ägande ger en falsk känsla av trygghet och image…Genom min konst lär jag mig mer om världen, om vad som är temporärt och vad som är permanent och i viss mån att lära mig att acceptera min egna sköra existens.

Så blir du en bättre resefotograf

För den som reser är världen vacker


Text: Johanna Jackson • 2015-12-11
RestipsFotografi

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top