Annons
Annons

1216721.jpg

Restips

Så googlade världen på resor 2015

Hur säger man hej på spanska? Och var ligger Mali? Google har släppt sin lista över de vanligaste sökningar under året – här är några av de största söktrenderna när det kommer till världen och resor.

Text: Johanna Jackson • 2015-12-21 Uppdaterad 2021-09-14

Google har återigen släppt sin årliga sammanställning över de hetaste söktrenderna 2015, alltså det som världen har intresserat sig för mest under det gångna året.

Globalt sett, och i alla kategorier, gjordes flest sökningar på basketspelaren Lamar Odom som toppar listan och följs av sökningar på Charlie Hebdo och mobilspelet Agari.io.

Vi har plockat fram reserelaterade sökningar i 5 länder.  Vissa av dem är minst sagt otippade, som att så många inte vet var Mali ligger och att så många svenskar inte visste att man säger “hola” när man vill hälsa på spanska. 

Reserelaterade sökningar i USA

Så googlade världen på resor 2015
Folk i USA ville veta vad man ska packa för en resa till Cancun, Mexiko.

I sammanställningen över de hetaste söktrenderna fick USA en hel kategori tillägnat just resefrågor (något som inte gäller för alla länder) här är topp fem mest sökta resefrågor. 

1. Vad ska man packa till Cancun?
Svar: Vi gissar solkräm och flashiga badkläder?

2. Var ligger Disneyland?
Svar: I Anaheim, Kalifornien

3. Vilken flygplats är ORD?
Svar: O’Hare International i Chicago

4.  När är det valskådningssäsong i San Diego?
Svar: Bästa tiden för valskådning i San Diego är mellan januari och april.

5.  Vad är ett boutiquehotell?
Svar: Ett småskaligt och lyxigt hotell med ett unikt designtema som ofta är tilltänkt att tilltala en klientel som ser sig själva som sofistikerade och världsvana. Har ditt hotell individuellt inredda rum och erbjuder äppelrökt bacon eller chiapudding till frukost kan du gissa på att det är ett boutiquehotell. 

Reserelaterade sökningar i Storbritannien 

Så googlade världen på resor 2015
Britterna var intresserade av att New York och USA.

Till skillnad från USA fanns det ingen renodlad lista för resefrågor över sammanställningen i Storbritannien.  Men det fanns en över sökta destinationer och det står klart att britterna längtar västerut.

Mest sökta resedestinationer:

1. New York

2. USA

3. Australien

4. Spanien

5. Cornwall (Storbritannien) 

Med på topplistorna över söktrender i Storbritannien hamnade även frågor som “Var ligger Mali, San Marino och Namibia? Även australiensarna ville bland annat veta var Mali ligger. 

Reserelaterade sökningar i Norge

Så googlade världen på resor 2015
I Norge var Norwegianstrejken hett sökämne.

Förutom att intressera sig för frågor som rörde nedladdningsajten Popcorn Time, solförmörkelsen och vad som händer i Syrien och vad som sker efter döden, så intresserade sig norrmännen för dessa frågor (i urval): 

Vad händer om Grekland går i konkurs?

Varför strejkar Norwegian?

Var ligger Bahamas?

Svar: Sydöst om Florida och nordöst om Kuba.

Var ligger Mali?

Svar: I Västafrika

Var ligger Tunisien? 

Svar: I norra Afrika

Reserelaterade sökningar i Finland    

Så googlade världen på resor 2015
Helsingfors. Foto: Thinkstock.

Finländarna var bland annat nyfikna på kändisar som Robin och Kim Kardashian. De ville även veta och hur man gör barn och sugmärken, hur man får ett sexpack och hjälper flyktingar. Men när det kommer till reserelaterade sökningar i Googles sammanställning var det ganska tomt. 

Reserelaterade sökningar i Danmark    

Så googlade världen på resor 2015
Danskarna ville veta som Dubai är mest känt för.

Resesökningarna lyste även med sin frånvaro bland Danmarks topplistor men det fanns en fråga som stack ut, nämligen “Vad är Dubai mest känt för?”.

Vi har inget klockrent svar men kan spekulera. I den överdådiga staden finns bland annat en hel del rekordbyggnader som världens högsta byggnad Burj Khalifa, världens största köpcentrum och världens enda sju-stjärniga hotell Burj Al Arab. Dessutom är staden känt för bristen av mänskliga rättigheter för gästarbetarna som arbetar med att föra upp alla byggen. 

Reserelaterade sökningar i Sverige

Så googlade världen på resor 2015
En av de vanligaste frågorna som svenskarna ställde var hur mycket alkohol man får ta med sig in i Sverige. Foto: Thinkstock.

Mordet på Lisa Holm skakade Sverige och konsekvensen av detta är att “Lisa Holm” toppar flera av de olika kategorierna. Andra populära söktermer rörde appen Agar.io och boken eller filmen Fifty Shades of Grey. 

När det kommer till resefrågor som intresserade oss svenskar finns det bara två frågor med på topplistorna – “hur säger man hej på spanska?” och “hur mycket alkohol får man ta in i Sverige?

Svaret då? På Tullverket kan du läsa mer om reglerna men sammanfattat gäller:

Från ett land utanför EU: 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin, 4 liter vin, 16 liter starköl

Från ett annan EU-land: Gäller att man får ta med sig så mycket alkohol för ditt egna bruk eller för ditt familjs bruk, var den gränsen ligger bedöms dock av den enskilde tulltjänstemannen även om det finns vissa referensnivåer. 

Svenskarnas populäraste resmål över jul och nyår

Här är svenskarnas minst populära resmål

Statistiken som får dig att se världen med nya ögon


Text: Johanna Jackson • 2015-12-21
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top