Annons
Annons
Restips

6 udda resevidskepelser i världen

Från att inte resa på den trettonde till att slakta getter för att få bukt med flygplansproblem – här är några av världens mest säregna vidskepelser för resande.

Text: Johanna Jackson • 2016-01-25 Uppdaterad 2023-08-23

De flesta av oss har nog en gnutta av vidskepelse inom oss, oavsett om det handlar om att inte döda spindlar, tända en cigarett på en öppen eld eller att lägga nycklarna på bordet. Men de här vidskepelserna har en sak gemensamt – de handlar alla om resande. 

6 udda resevidskepelser i världen
Getterna offrades på den internationella flygplatsen i Katmandu. Foto: Bigstock.

1. Offerdjur till gudarna

År 2007 offrade Nepal Airlines två getter till den hinduiska himmelguden Akash Bhairab i hopp om att gåvan skulle lösa ett tekniskt problem med ett av flygbolagets flygplan. Efter ceremonin ska problemet, vars karaktär inte avslöjades av Nepal Airlines, blivit löst och planet togs åter upp i trafik, enligt BBC.

6 udda resevidskepelser i världen
Foto: Thinkstock.

2. Lyckoamuletter 

Användandet av amuletter för att bringa tur är vida spritt i stora delar av världen men det är kanske inte så många som vet att det finns en särskild lyckoamulett för just resande.

Sankt Kristoffer anses vara resenärernas skyddshelgon av den katolska kyrkan och särskilt i länder som Spanien och Frankrike är det populärt att bära med sig en medaljong av helgonet när man är ute på resande fot. 

6 udda resevidskepelser i världen
En lavastrand på Big Island, Hawaii. Foto: Thinkstock.

3. Olyckliga souvenirer 

Enligt en modern vandringssägen väntar ett dystert öde för alla de som tar med sig sand eller lavastenar från Hawaii. Den som gör det väcker nämligen den hawaiiska eld-gudinnan Peles vrede och får en förbannelse över sig ända tills de stulna föremålen lämnas åter. Konsekvenserna varierar från allt till nedbrända hus och förlorade jobb till husdjur som råkar ut för hemska olyckor. 

Ursprunget till vidskepelsen är inte fastställd men vissa tror att legenden är påhittad av en arg parkvakt som blev trött på att folk snodde med sig lavastenar från öarna. Oavsett dess ursprung verkar legenden ha tagit fart och enligt Huffington Post mottar öarna hundratals brev om året med stulen sand och knyckta stenar från turister som vill blidka den hetlevrade gudinnan. 

Det anses också bringa otur att ta med sig sand eller stenar från det heliga sandstensberget Uluru i Australien. 

6 udda resevidskepelser i världen
Att sitta ner innan en stor resa kan tros bringa tur till den resande. Foto: Thinkstock.

4. Sitta på sitt bagage

I Ryssland och i vissa delar av Ukraina finns det flera vidskepelser/seder som gäller resande. Dels bör samtliga i huset sitta ner en stund innan någon ska ge sig iväg på en längre resa. Det är också otur att säga hejdå utomhus eller över en tröskel.

En variant av seden är att sitta på sin resväska innan man ger sig av. Det ger den resande tid att samla sina tankar och tänka igenom om han eller hon glömt något. Om personen mot förmodan ändå skulle glömma något är det enligt traditionen bäst att inte återvända för det glömda föremålet. Detta på grund av att man då riskerar att förvirra och således tappa bort sin skyddsängel på vägen.  

6 udda resevidskepelser i världen

5. Hälla vatten på den resande

I Serbien är det sed att hälla vatten på den som ska resa då det tros ge tur och innebära att resan slutar lyckligt. Detta görs även vid andra tillfällen, som inför en jobbintervju eller innan någon går med i armén.

6 udda resevidskepelser i världen
Nummer 13 saknas. Skärmdump från SAS bokningssida.

6. Olycksnummer

Har du någonsin lagt märke till att planet du flög med saknade rad nummer 13? Kolla nästa gång du flyger – med stor säkerhet kommer stolsraderna hoppa över ett nummer och gå från 12 till 14. 

Att man undviker att använda sig av oturstalet är vanligt i hela västvärlden och beror på en vidskepelse som går att härledas till kristendomen och det faktum att Judas var den trettonde personen vid den sista måltiden. Som en följd av detta saknar många hotell och flygbolag våningar eller rader med detta nummer.  

Om du reser med ett kinesiskt flygbolag kan du av liknande anledningar notera att många flygplan saknar stolsrad nummer fyra. I USA undviker många vidskepliga personer att resa på en fredag och i Italien undviker likasinnade att börja sin resa på den 17:e.

Ett annat bibliskt oturstal är 666 eller “djävulens nummer” och många flygbolag använder därför inte sifferkombinationen till sina flightnummer. Den vidskepelsen struntar Finnair dock fullständigt i och reser du från Köpenhamn kan du ta flight nummer 666 till HEL (flygplatskoden för Helsingfors flygplats). Skulle du våga?

6 udda resevidskepelser i världen
Flyger du med Finnair kan du ta flight 666 till Helsingfors.

Källor: Skyscanner/Yahoo News

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna

Här är paradisön där ingen vill bo

Ett vackert lik


Text: Johanna Jackson • 2016-01-25
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top