Annons
Annons
Solkusten i Spanien kan tyckas ha haft sin storhetstid, men har upptäckts på nytt. Retrocharter kallas fenomenet. Foto: Thinkstock.

Solkusten i Spanien kan tyckas ha haft sin storhetstid, men har upptäckts på nytt. Retrocharter kallas fenomenet. Foto: Thinkstock.

Restips

Resetrender 2016: Från vandring till retrocharter

Bo i lägenhet och låtsas att du är född på Manhattan, åk på retrocharter till Costa del Sol och vandra till toppen av Kilimanjaro eller mellan byarna i Cinque Terre. Det är några av de hetaste resetrenderna 2016.

Text: • 2016-02-29 Uppdaterad 2021-06-23

1. Bli guidad av lokalbefolkningen

I många storstäder bokar vi en vanlig inföding, som inte är anställd av stadens turist-byrå, som stadsguide. Det finns appar som Spottedby-locals där lokalbefolkningen i städer i Europa och Nord-amerika tipsar om sina favoritställen. Dess-utom finns en mängd appar med liknande tjänster som funkar lokalt i en stad, en region eller ett land.

2. All träning ingår

Att fortsätta träna på gym på semestern, precis som vi gör hemma i vardagen, har länge varit en het trend. För tio år sedan fanns i stort sett bara Springtime Travel som ordnade joggingresor till Portugal. Idag har samtliga charterbolag hakat på trenden där en mängd träningspass och träningsmöjligheter från gryning till skymning ingår. Vi väljer själva, som från ett smörgåsbord, hur mycket eller lite vi vill träna.

Resetrender 2016: Från vandring till retrocharter
Resor med fokus på yoga och hälsa växer i popularitet.

Läs: Träna på semestern – 5 roliga resor som får dig i form

3. Kropp och själ

Det räcker inte med svettiga pass i gymmet. Vi vill allt oftare kombinera träningen med njutning i form av mat, som vi dessutom njuter av extra mycket eftersom vi tränat och “gjort rätt för oss”. Men vi vill gärna också göra något mer andligt och kreativt. När vi svettats klart är det dags för själen att få sitt. Yoga, meditation, hälsokur, akvarellmålning och matlagningskurs för att få använda flera av våra sinnen och på så sätt öka välbefinnandet och närvarokänslan. 

4. Bo som en inföding

Det ska kännas genuint, men ändå vara tjusigt. I jakten på det autentiska väljer vi bort hotell, kommersiella taxibolag och officiella turistguider. Istället vill vi bo i en alldeles vanlig men förstås helst pit-toresk och rustik lägenhet i Greenwich Village i New York eller i Maraiskvarteren i Paris, där vi kan sticka ner till kaféet på hörnet och dricka en kopp kaffe, läsa morgontidningen och låtsas att vi är infödingar. 

Vi hyr lägenhet via Airbnb eller Wimdu. 7 procent av allt turistboende i New York sker via Airbnb, trots att det i de flesta fastigheter är för-bjudet att hyra ut på det sättet. Eller så bor vi helt gratis hemma på någon okänd människas soffa via Couchsurfing. Och vi åker med globala taxitjänsten Uber eller amerikanska Lyft som använder sig av privatbilister. 

5. Det lilla extra på flyget

Det ska kännas bekvämt, men ändå vara billigt. Knappast någon privatresenär betalar tusentals kronor extra fÙ?r att sitta bekvämt och bli serverad- en lite finare lunch i affärsklass. Budgettänkandet breder ut sig: inte ens affärs-resenärerna tycker längre att det är värt pengarna. Vi snålar, men samtidigt vill vi ha bekväm-lighet ombord, åtminstone på de interkontinentala långflygningarna. Vad göra?

Charterbolagen insåg dilemmat för många år sedan och införde en finare klass med mer benutrymme och lyxigare mat, utan den astronomiska prisskillnad som normalt råder mellan ekonomiklass och affärsklass. 

Nu har reguljärflygbolagen följt efter och erbjuder mer benplats på flyget och företräde i kön till säkerhetskontrollen för bara lite mer pengar. Hos United, British Airways med flera flygbolag kan vi köpa extralyx vid incheckningen på flygplatsen. Air New Zealand erbjuder tre ekonomiklassäten i rad som kan göras om till en soffa där vi kan ligga ner. 

 

Resetrender 2016: Från vandring till retrocharter
Nu vill vi unna oss även på flyget. Foto: Istock.

6. Den oplanerade semestern

Att vi svenskar reser mycket beror bara delvis på längtan efter varmare klimat. Det handlar också om att vi är ett av världens mest stressade folk. Enligt en färsk undersökning från Europeiska arbets-miljö-byrån stressar svenskarna mest på jobbet i hela Europa. Men risken med en semester fylld av aktiviteter är att vi kommer tillbaka till jobbet lika stressade som när vi for. Därför har det blivit en trend bland en viss kategori högpresterande chefer och topptjänstemän att skryta om att man checkat ut definitivt för en tid, att man stängt av mejlen, slutat svara i arbetstelefonen och inte gjort någonting annat på semestern än att umgås med familjen. 

7. Kan själv

Det fanns en tid när det kändes oöverstigligt krångligt att boka ett hotell i Rom eller Paris. Ringa i telefonen och prata ett annat språk? Läskigt! Nej, då var det enklare att köpa en paketresa av svensk-talande resesäljare. Men i och med fler och smartare bokningstjänster på nätet minskar vårt behov av att boka paket-resor. För 20 år sedan var var-annan semesterresa bortom Norden en charterresa, idag bara var femte. Först kollar vi andra resenärers omdömen på Tripadvisor och liknande sajter och därefter bokar vi logi via hotellbokningssajter, flyg via flygsökmotorer och resten på andra specialiserade sajter. Det känns trist att konstatera, men frågan är om det om tio år över-huvudtaget finns kvar några fysiska- resebutiker där man får möta livs levande resesäljare.

Resetrender 2016: Från vandring till retrocharter
“Kan själv” – allt fler bokar sina resor online. Foto: Istock.

Läs även: Så gick det när jag försÙ�kte boka min flygbiljett på telefon

8. Retrocharter 

Charterresandets andel av vårt utlandsresande minskar, men när vi väl bokar en charterresa får den gärna vara klassisk. Grisfesten är Ù?nnu inte tillbaka, men nu återkommer klassiska charterresmål som var stora på sjuttio-, åttio- och nittio-talen, men därefter försvann ur charterkatalogerna. För de av oss som var med när det begav sig är de nygamla resmålen ett kärt återseende, medan de för de av oss som inte ens var födda då känns nya och inte så uttjatade.

Solresor började redan ifjol med Algarve och har i år lanserat spanska solkusten med Marbella som främsta nyhet. Även Airtours satsar på solkusten, framfÙ?rallt på hamnstaden Malaga. Aten har tack vare Apollo återkommit som charterresmål efter många års frånvaro. Och i december- 2016 blir det i Fri–tids-resors regi renässans för direktcharterflyg- till Sri Lanka, som på sjuttiotalet var vårt första långväga charterresmål.

 

9. Vandra i bergen

Av alla friluftsaktiviteter vi kan göra på semestern finns det en som är överlägset populärast. Vandring. Nyligen rapporterade Svenska turist-föreningen att vi aldrig tidigare har fjällvandrat så mycket som i år. Det är inte bara gamla seniga gubbar och gummor som vandrar. Traskandet ökade extra mycket bland 20–25-åringar.

Samtidigt har ett typiskt 50-årskrisbeteende utvecklats: att vandra till Mount Everest Base Camp eller till toppen av Kilimanjaro. För något mindre äventyrliga resenärer är det omåttligt populärt att traska från hütte till hütte i Alperna och mellan fisk- och skalddjurskrogarna i italienska Cinque Terre och på Amalfikusten. 

Resetrender 2016: Från vandring till retrocharter
Vandring är den absolut populäraste friluftsaktiviteten på resa och ökar nu även bland yngre resenärer.

Läs: 10 anledningar till varför du borde vandra på din nästa resa

10. Fyrtiotalisterna reser – och bjuder

Fyrtiotalisterna – också kända som rekord-generationen eller köttberget – har inte bara gott om pengar, stora villor med många tomma rum och välfyllda vinkällare, de reser också flitigt. Kolla in vilken dyr rundresa som helst, oavsett var i världen den äger rum, så domi-neras den av resenärer födda på fyrtiotalet. Fyrtiotalisterna är som tur är också frikostiga när det gäller sina vuxna barn och deras barn och barnbarn. Det är inte ovanligt att mormor och morfar bjuder hela tjocka släkten på flott resa till Medelhavet eller till och med Thailand när 65, 70- eller 75-årsdagen ska firas.

Missa inte: Stor guide: Pensionera dig utomlands – så mycket tjänar du

Missa inte heller att gilla Vagabond på Facebook för gratis guider, reportage och fler artiklar om resor!

Här är årets 25 bästa resmål 2016!

15 fantastiska kanalstäder runt om i världen

16 heliga platser du måste uppleva innan du dör


Text: • 2016-02-29
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top