Annons
Annons
Kaputas Beach, Antalya. Efter den senaste tidens terrordåd har turismen till Turkiet minskat. Foto: Istock.

Kaputas Beach, Antalya. Efter den senaste tidens terrordåd har turismen till Turkiet minskat. Foto: Istock.

Restips

Så påverkar rädsla för terrordåd svenskarnas resvanor

Den senaste tidens terrorattentat har gjort att många svenskar ändrar sina resvanor. Det visar en undersökning av Sifo som SVT har tagit fram. Störst är effekten på resor till Turkiet.

Text: Johanna Jackson • 2016-04-11 Uppdaterad 2021-06-23

Turkiet har rasat i popularitet bland semestrande svenskar. Även turismen till Egypten har minskat stadigt sedan oroligheter i landet inleddes i samband med den arabiska våren 2010, enligt SVT.

I en Sifoundersökning som utfördes på uppdrag av SVT svarade 25 procent av de tillfrågade att de ändrat sina resvanor vad gäller val av plats på grund av rädsla för terrordåd.

Andra platser som drabbats av terrordåd har återhämtat sig snabbare. Efter de fruktansvärda attentaten mot Frankrike i november minskade turismen till Paris rejält under ett par veckor, men det dröjde inte länge innan turisterna började komma tillbaka.

– Det har ökat successivt och nu är det nästan tillbaka på gamla nivåer, svenskarna glömmer fort, säger Magdalena Öhrn, presschef på Ving till SVT. 

Har oroligheterna i världen påverkat din nästa semesterresa och hur du ser på resande? Svara gärna på vår enkät: “Har du blivit rädd för att resa?”

Resvanor styrs mer av fördomar än av terrorattentat

Har du blivit rädd för att resa?

Snart ändras passreglerna – här är vad som gäller

Färre åker på all inclusive


Text: Johanna Jackson • 2016-04-11
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top