• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 nya appar som förenklar resan

  En cityguide som spöar Google Maps, ett beroendeframkallande språkspel och en app som delar på resenotan. Ladda ned och res!

  5 nya appar som förenklar resan
  Om du går vilse i en ny stad eller behöver boka konsertbiljetter till kvällen – det finns en app för det mesta nuförtiden. Foto: Thinkstock.

  1. Citymapper

  Hitta bästa färdvägen

  Glöm Google Maps. Ladda ned smarta Citymapper och låt den visa vägen i London, Hamburg, New York och ett 30-tal andra städer. Citymapper tipsar om det bästa sättet att sig från punkt A till B, oavsett om det är buss, tåg, taxi, Uber, till fots eller på cykel. En smart funktion är att du kan ställa in en hemadress, exempelvis ditt hotell, så visar appen vägen tillbaka. Du måste vara uppkopplad för att söka, men sedan kan sökningarna visas även i offlineläge. 

  Gratis. Android/iOS. citymapper.com

  2. Splittr

  Dela på resenotan

  Det finns ett flertal appar som hjälper till med att dela på restaurangnotor och beräkna dricks, exempelvis Tipulator, men Splittr är skapad specifikt för användare på resande fot. Fyll i utlägg under resans gång, och ange vem som betalade vad, så gör appen resten. Den håller dessutom koll på i princip varenda valuta som finns, så du behöver inte omvandla beloppen själv. Perfekt för längre resor till olika länder där flera är med och delar på kostnaderna. 

  Finns bara till iOS och kostar 20 kr. splittrapp.com

  3. Duolingo

  Språk i spelform

  Vad har skådisen Ashton Kutcher och Google gemensamt? Jo, båda har investerat i roliga språkappen Duolingo med över 70 miljoner användare. Appen låter dig lära språk i spelliknande form, du kan inte nå nästa nivå innan du svarar rätt. Ibland ska orden talas in via telefonens mikrofon, ibland skrivas. Sedan rättar appen dig tills du pratar och stavar korrekt. Appen är inte en ersättare för språkkurser, men ett mer beroendefram-kallande sätt att snabbt lära ord och fraser finns knappast. 

  Gratis. Android/iOS/Windows. duolingo.com

  4. App in the Air

  Personlig flygassistent

  Det fåniga namnet till trots, är det här en smart resekompanjon. App in the Air håller reda på dina flygningar och delar in flygresan i fyra delar – incheckning, ombordstigning, flygning och landning – och visar en färg-markerad tidslinje som gör att du garanterat håller tiden. Appen skickar sms, exempelvis när det är dags för ombordstigning, som når dig även om du inte har uppkoppling. Den sparar också din flyghistorik, inklusive boardingkort. 

  Gratis men många funktioner kostar extra. Android/iOS/Windows. appintheair.mobi

  5. Viator

  Sevärdheter nära dig

  Viator gör en enda sak: säljer biljetter till utvalda sevärd-heter och turer på resmål världen- runt. Men företaget gör det så bra att man blivit uppköpt av stora Tripadvisor. Viators app låter dig planera i förväg genom att söka på resmål, men du kan också använda telefonens gps och få förslag på saker att göra när du väl är på plats. Boka direkt i appen, biljetten sparas i din telefon. Viator har ofta bra priser, samma som vid köp direkt av sevärdheten ifråga, ibland faktiskt lägre. 

  Gratis. Android/iOS. viator.com

  Gilla Vagabond på Facebook för fler reserelaterade artiklar i ditt flöde!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!