Annons
Annons
Känslan av att vara orättvist behandlad ökar risken för aggression i luften enligt en ny studie. Foto: Istock.

Känslan av att vara orättvist behandlad ökar risken för aggression i luften enligt en ny studie. Foto: Istock.

Restips

Bråkstakar i luften – då är riskerna för våld på planet störst

Risken för aggressiva passagerare ökar på flygplan som har en första klass i kabinen. Det visar en ny studie.

Text: Johanna Jackson • 2016-05-06 Uppdaterad 2021-06-23

Har du någon gång fått en glimt av lyxen i första klass och önskat att det var du som satt där och serverades champagne? Kanske blev du lite avundsjuk och önskade i hemlighet att de där fisförnäma resenärerna skulle sätta sin foie gras i vrångstrupen? Men längre än så skulle du naturligtvis inte gå… Eller?

Enligt en ny studie ökar riskerna för att passagerarna ombord på ett flygplan ska börja bråka med hela fyra gånger om det finns en första klass på planet. Anledningen är att de som är “fast i ekonomiklassen” känner sig mindervärdiga och därför blir mer benägna att använda våld.

Påståendet kommer från en studie utförd i ett samarbete mellan Katherine DeCelles från University of Toronto och Michael Norton från Harvard Business School. Enligt författarna ville de undersöka de bakomliggande anledningarna till varför flygpassagerare i allt större utsträckning blir våldsamma under flygresan. Enligt dem erbjuder deras studie en alternativ förklaringsmodell till varför flygplans-ilska uppstår – i motsats till andra förklaringar som pekar ut fullpackade plan, trängsel och förseningar som pådrivande faktorer.  

Författarna menar att förekomsten av en lyxigare klass ombord kan jämställas med en försening på 9,5 timmar när det kommer till riskerna för att en hotfull eller aggressiv situation ska uppstå.  

Studien visade till exempel att män beter sig illa i större utsträckning än kvinnor. Av de undersökta fallen stod män för 73 procent av störningar ombord.

Studien visade även att det i snitt sker 1,58 aggressiva incidenter per 1 000 flygningar på plan med första klass-sektioner. Jämförelsevis sker det bara 0.14 incidenter av “flygplans-ilska” när planet saknar en första klass. Om resenärerna dessutom blir exponerade för den lyxigare klassen i samband med ombordstigningen mer än fördubblas riskerna för att en aggressiv situation ska uppstå.

Men tro inte att man är bättre på att bete sig bara för att man har råd med en dyrare biljett. Samma studie visade även att känslan av att vara överordnad andra också ökade risken för aggression. Dessutom menar studien att risken för att någon ska bete sig hotfullt på flygplanet tre gånger högre bland första-klassresenärer än på ett flygplan där alla är jämställda och reser i samma klass. 

Här är de vanligaste störningsmomenten ombord på planet

Fylleri – 31.75 procent

Aggressivt beteende – 29 procent

Passagerare som inte följer reglerna – 18.67 procent

Rökning – 10.9 procent

Andra känslomässiga utbrott – 5.5 procent

Droger – 0.14 procent

Sexrelaterade störningsmoment – 0.9 procent

Övrigt – 3.14 procent

Källa: Daily Mail 

Reseetikett – 8 outtalade (men viktiga) regler som alla borde följa på flygplanet

Det här stör oss mest på flyget

10 misstag som svenskar gör på utlandssemestern


Text: Johanna Jackson • 2016-05-06
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top