• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Japans övergivna spök-ö: Se bilderna på det nya världsarvet

  Strax utanför den Japanska prefekturen Nagasaki ligger den övergivna ön Hashima Island – även kallad Battleship Island på grund av dess säregna siluett. Byggnaderna som ligger här huserade en gång i tiden en av världens mest tätbefolkade populationer men är numera helt öde.

  Japans övergivna spök-ö: Se bilderna på det nya världsarvet
  Då: Ett av världens mest tätbefolkade samhällen. Nu: Övergiven och öde. Foto: "kntrty" via Flickr/Creative Commons.

  Hashima Island, Gunkanjima Island och Battleship Island. Ön som ligger cirka 15 kilometer utanför Japans kust har många namn. Den är en utav över 500 obebodda öar utanför Japans sydkust men har populariserats bland annat för dess förekomst i Bond-filmen Skyfall. I juni förra året utnämndes ön dessutom till ett världsarv av Unesco. 

  Japans övergivna spök-ö. Hashima Island. På grund av dess oskyddade läge har byggnaderna på ön slitits rejält av vind och vatten. Foto: Johanna Jackson.

  På grund av dess oskyddade läge har byggnaderna på ön slitits rejält av vind och vatten. Foto: Johanna Jackson

  Hashima Island togs i kontroll av den gigantiska industrikoncernen Mitsubishi på slutet av 1800-talet som började utvinna kol från berggrunden. 

  Över 5 000 människor bodde som mest på ön. Foto: Istock.

  Från slutet av 1800-talet och fram till mitten av 70-talet utvanns det kol från gruvor i öns berggrund. Foto: Johanna Jackson.

  Från slutet av 1800-talet och fram till mitten av 70-talet utvanns kol från gruvor i öns berggrund. Foto: Johanna Jackson.

  Kring gruvan växte ett samhälle upp och som mest bodde hela 5 259 människor på den lilla ytan. Det gjorde att ön som endast är 61 000 kvadratmeter var en av världens mest tätbefolkade platser. 

  Här fanns en skola, ett casino, butiker, ett tempel och flera lägenhetskomplex för gruvarbetarna och deras familjer. 

  Allt färskvatten hämtades från fastlandet och samlades i en vattentank på öns högsta höjd. Foto: Johanna Jackson.

  Men livet på ön var långt ifrån enkelt. Som för många industrier i Japan under den här tiden utgjorde en stor del av arbetskraften slavarbetare från Korea och Kina. Vittnesbörder som samlats in i efterhand berättar om svält, misshandel och tortyr. (En detalj som dock inte nämns under de guidade turerna som tar besökare till ön.)

  Förutom att synas i Skyfall går det även att se Hashima Island i scener i den japanska filmen Attack on Titan. Foto: Johanna Jackson.

  Förutom att synas i Skyfall (2012) går det även att se Hashima Island i scener i den japanska filmen Attack on Titan(2015). Foto: Johanna Jackson.

  När 60-talet närmade sig skedde en energirevolution. Sakta men säkert började olja ersätta kol som den största energikällan och gruvan på Hashima Island var inte längre ekonomiskt intressant. År 1974 stängdes gruvan ner och öns befolkning tvingades att flytta. Utrymningen av ön skedde så snabbt att både möbler och husdjur lämnades kvar.  

  "Tillträde förbudet" Foto: Johanna Jackson.

  "Tillträde förbudet" Foto: Johanna Jackson.

  Och under flera årtionden var ön sedan förbjudet territorium. Det skulle dröja fram tills 2000-talet innan utvalda personer fick tillträde att åter stiga i land och vandra runt i den nu fallfärdiga staden. Renoveringar för att bygga ett besökscenter inleddes och 2009 öppnades ön upp för offentligheten. 

  Gunkanjima Island. Japans övergivna spök-ö. Det är lätt att se varifrån ön fått sitt smeknamn. Foto: Johanna Jackson.

  Det är lätt att se varifrån ön fått sitt smeknamn. Foto: Johanna Jackson.

  Numera bebos ön endast av glador som man kan se sväva över de gråa betongruinerna, och en och en annan råtta förstås. 

  Öns nuvarande invånare består främst av glador, kryp och gnagare. Foto: Johanna Jackson.

  Flera turer avgår dagligen från hamnen i Nagasaki och ett besökscenter på fastlandet låter dig ta del av historien från folk som en gång levde här. Väl på plats är rörligheten ganska begränsad och det är endast en liten del som man får se, men trots sällskapet från övriga turister är det ändå en kuslig och fascinerande stämning som vilar över den övergivna ön.  

  Sedan den öppnades upp för allmänheten 2009 har ön blivit en populär turistattraktion. Foto: Getty.

  Sedan den öppnades upp för allmänheten 2009 har ön blivit en populär turistattraktion. Foto: Getty.

  Ta dig till Hashima Island:

  Nagasaki ligger på den Japanska ön Kyushu. Finnair flyger direkt till staden Fukuoka från Helsingfors. Därifrån går det att ta tåg som tar drygt 2,5 timmar. Det går även att flyga till Nagasaki från flera flygplatser i Japan. Från Köpenhamn kan man flyga till Fukuoka med Thai Airways med byte i Bangkok. I hamnen finns ett center där man kan köpa biljetter till båtturerna. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!