• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vagabond listar: 25 härliga sommar-resmål i Europa

  Vart ska jag resa i sommar? Var finns den perfekta kombon av fina stränder, vacker natur, spännande kultur och god mat? Vagabond vet svaret. Varsågod, här är 25 härliga sol- och badresmål.

  1. San Sebastian, Spanien

  Full pott i Baskien

  Surfing, mat, stränder, stadsliv, intressant kultur, natursköna omgivningar. I San Sebastians fall känns det som det mesta klaffar. Staden har helt enkelt allt man kan begära av ett sommarresmål och att den till råga på allt är en av årets två kulturhuvudstäder i Europa känns bara som grädde på moset.

  Den baskiska matkulturen har de senaste åren fått foodies från hela världen att vallfärda till San Sebastian. Kärleken till maten och råvarorna genomsyrar staden, från de enkla pintxosbarerna till de hyllade Michelin-restaurangerna.

  Mellan måltiderna utforskar du de vackra omgivningarna. Ge dig ut på strövtåg i bergen och slappa på stränderna som breder ut sig kring staden. Gyllengula La Concha torde vara en av världens vackraste stadsstränder. Är det surfing du har på agendan så beger du dig till Playa de la Zurriola.

  Bästa boendet: Herrgården Villa Soro strax utanför stadskärnan eller det pampiga 5-stjärniga hotellet Maria Cristina i utkanten av den gamla staden. 
  Resa dit: Direktflyg till Biarritz i Frankrike och vidare med hyrbil eller buss
  Läs: 24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat

  Foto: Getty Images.

  San Sebastian. Foto: Getty Images.

  2. Mykonos, Grekland

  Sköna stränder och hett partyliv

  Vid kanten av det blåaste havet ligger en av de allra vitaste städerna. Staden är inte bara en av Greklands charmigaste, utan också en av de chicaste- och trendigaste platserna i övärlden.

  Sedan sjuttiotalet är Mykonos, som idag åter har direktcharter, känd som samlingsplats för flera sorters partydjur. Men precis som spanska Ibiza har Mykonos också en annan sida. Tysta gränder, små fridfulla torg, välbevarade väderkvarnar, kajer där du äter din middag i solnedgångsljuset vid ett litet träbord en meter från det kluckande havet. Staden har en atmosfär som trots allt tingel-tangel känns tidlös och äkta.

  Ön är liten och erövras lätt med terrängcykel eller moppe. Ett kakaobrunt kargt inre omges av kuster med mjuka sandstränder med mineralvattenklart vatten och Kykladernas bästa vindsurfing. När det gäller kombinationen bra stränder och livligt nöjesliv är Mykonos kort sagt bäst.

  Bästa boendet: Boutiquehotellet San Giorgio på Paradise Beach.
  Resa dit: Direktflyg med charter under sommarhalvåret.
  Läs: Stora öluffarguiden till Grekland

  Foto: Thinkstock.

  Mykonos. Foto: Thinkstock.

  3. Ria Formosa, Portugal 

  En annan sida av Algarvekusten

  Många känner förstås till Algarvekustens sol- och turistdränkta västra del, dit chartern i år har återvänt efter några års frånvaro. Färre har funnit vägen till den östra delen av Portugals sydligaste region, till naturparken Ria Formosas sammetslena små öar som ligger utspridda en liten bit ut i havet, inte långt från spanska gränsen. Här är sanddynerna många och långa och i vattnen runt öarna plockar öbefolkningen upp fisk och skaldjur som man gjort i urminnes tider.

  Du kommer dit med en liten puttrande båt från fastlandet och marknadsstaden Olhao. Den korta resan tar dig till en helt annan värld. På plats söker du upp någon av familjerna som driver ett litet enkelt b&b, vandrar över sanddynerna, till de små fiskebyarna där du varje dag äter purfärsk fångst från det lagunlika vattnet utanför öarna. Skaldjuren är bland de bästa i Europa just här, vattnet så gynnsamt att även frans-männen odlar sina ostron här innan de transporteras hem igen för förtäring.

  När dagsbesökarna lämnar öarna visar sig Ria Formosa från sin allra bästa sida. Ingenstans känns och ser Europa mer ut som Karibien än här. 

  Bästa boende: På något av de få och små enkla hemma-hos-boendena, eller på Casa Modesta på fastlandet.
  Resa dit: Direktflyg till Faro. 

  Foto: Getty Images.

  Ria Formosa. Foto: Getty Images.

  4. Málaga, Spanien

  Bästa stoppet på Solkusten

  Costa del Sol var en av våra första sol- och bad-resmål och blev därefter favoritkusten för svenskar som köper semesterhus. Men hoppa över de tyska och skandinaviska semesterbyarna och stanna i Málaga, en småstad med storstadskänsla, gränder som vindlar sig fram, livfulla tapasbarer och det nyligen vitaliserade hamnområdet Muelle Uno.

  Vill du bada finns Playa las Acacias på gångavstånd med ett i huvudsak spanskt och inte nordeuropeiskt klientel (bara en sådan sak). 

  Málaga är dessutom Pablo Picassos hemstad- och har förstås ett museum tillägnat honom. Lägg till den glamorösa filmfestivalen som hålls i mars varje år och pop-up-versionen av Paris kulturhus Centre Pompidou.

  Sedan kan du resa vidare till den idylliska badorten Nerja, apelsinträdens Sevilla, det moriska palatset i Granada och skidbackarna i Sierra Nevada.

  Bästa boendet: Boutiquehotellet Molina Lario i Málaga.
  Resa dit: Direktflyg till Málaga.
  Läs: 18 bedårande byar i Spanien

  Malaga. Foto: Thinkstock.

  Malaga. Foto: Thinkstock.

  5. Mallorca, Spanien

  Ön som svidade om

  Senaste 25 åren har Mallorca genomgått en metamorfos. Med några få undantag – som badorten Magaluf – har ön inte längre en image av massturism med fula betonghotell och sunkiga ölpubar med drängfulla turister. Trots hårt turisttryck har Mallorca stått pall, sanerat de värsta avarterna och lyckats vrida turisternas fokus bort från brittiska pubar och tyska ölhallar, mot öns traditionella kultur och naturliga förutsättningar.

  Huvudstaden Palma är ett mini-Barcelona med gränder, torg och saluhall med flera tapasbarer. Och styr du hyrbilen till krogen Santi Taura i inlandsbyn Lloseta eller Ca Na Tonneta i bergsbyn Caimari äter du extremt prisvärda avsmakningsmenyer. Siktar du lite höger om Alcudia på öns nordkust kommer du till den småskaliga och mysiga badorten Port de Pollença. Och då har vi ännu inte nämnt Tramuntanabergen som bjuder på vandringsleder, cykelvägar och viderunderliga vyer. Dit tar du förstås det antika tåget Ferrocaril de Sóller.

  Bästa boendet: Boutiquehotellet Tres i Palma.
  Resa dit: Direktflyg till Palma de Mallorca.
  Läs: Palmas bästa restauranger & Vandra med barnen på Mallorca

  Vindlande vägar i Tramuntanabergen på Mallorca. Foto: Thinkstock.

  Vindlande vägar i Tramuntanabergen på Mallorca. Foto: Thinkstock.

  Fler sköna resmål på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!