Annons
Annons
Semesterlagen är svårtolkad och kan vara svår att förstå sig på. Vi tog hjälp av experter för att reda ut några av de största frågetecknen. Foto: Istock.

Semesterlagen är svårtolkad och kan vara svår att förstå sig på. Vi tog hjälp av experter för att reda ut några av de största frågetecknen. Foto: Istock.

Restips

Semesterrätt för dummies – 9 vanliga frågor

En av de största missarna som många gör när man är ledig är kanske att man glömmer att sjukskriva om man blir sjuk och på så sätt förlorar dyrbara semesterdagar. Blir du sjuk ska du alltid sjukskriva dig på samma sätt som vanligt, enligt arbetsrättsexperten Kajsa L'Estrade.

Text: Johanna Jackson • 2016-05-27 Uppdaterad 2021-06-23

När kan din arbetsgivare avbryta din semester och hur många semesterdagar har man rätt att spara? Tillsammans med advokaterna och arbetsrättsexperterna Jessica Stålhammar och Kajsa L’Estrade reder vi ut några vanliga frågor kring semestern.

Semesterlagen gäller för alla typer av anställningar och huvudregeln är att alla har rätt till 25 dagars semester per semesterår. Individuella avtal eller kollektivavtal kan dock ge dig flera semesterdagar. En vanlig missuppfattning är att de som har fyllt 40 automatiskt får en extra vecka semester – den så kallade “gubbveckan” men detta är avtalsbetingat och gäller inte för alla.

En annan vanlig missuppfattning, enligt Jessica Stålhammar kan vara att man tror att det går avtala bort rätten till semester vid kortare anställningar.

– Sådana överenskommelser är i princip ogiltiga. Är anställningen kortare än tre månader har den anställde visserligen inte rätt att ta ut semesterdagar under anställningen men han eller hon har alltid rätt till semesterersättning när anställningen upphör. Arbetsgivaren får inte baka in semesterersättningen i lönen utan den ska tydligt redovisas på lönespecifikationen, säger Jessica Stålhammar.

Även vid enskilda uppdrag skall semestersättning betalas ut. 

Vad är då skillnaden mellan semesterlön och semesterersättning?

Man gör också skillnad på semesterlön och semestersättning. Semesterlön är den ersättning du får när du tar ut semesterdagar medan semesterersättning är den ersättning du får, för intjänade men icke uttagna semesterdagar, i samband med att din anställning avslutas.

Semesterrätt för dummies – 9 vanliga frågor
I Sverige har vi haft lagstadgad rätt till semester sedan 1938. Foto: Istock.

Vad är skillnaden på obetald och betald semester? 

– I praktiken innebär det att du har rätt till betald semester först när du “arbetat in den”. Även om du inte har rätt till betald semester har du som nyanställd, som huvudregel, rätt till obetald semester i proportion till din anställningstid. Förutsatt att du har tillräckligt många semesterdagar har du rätt till fyra sammanhängande veckor oavsett om du har betalda eller obetalda semesterdagar, säger Jessica Stålhammar. 

Dock har du bara rätt till fem semesterdagar om du pÙ�börjar din anställning efter den 31 augusti.   

Vad innebär förskottsemester?

Några företag använder sig dock av förskottssemester. Det innebär att du kan ta ut betald semester även om du inte tjänat in den. Men om man slutar inom fem år är huvudregeln att man blir tvungen att betala tillbaka den till arbetsgivaren. Det brukar ske genom att ersättningen avräknas från innestående semesterersättning. 

Hur många semesterdagar kan man spara? 

Man kan spara de semesterdagar som överstiger 20. Har man 30 semesterdagar kan man alltså spara 10. Huvudregeln är att man bara kan spara semesterdagarna i max fem år, men särskilda villkor kan finnas i vissa kollektivavtal.

Hur långt innan måste chefen meddela mig om när jag får semester? 

Huvudregeln är att man har rätt till 20 sammanhängande dagar mellan juni och augusti och vanligast är att man kommer överens med sin arbetsgivare när semesterdagarna skall tas ut, men är man oense är det arbetsgivaren som bestämmer. Men din chef måste alltid säga till minst två månader innan ledigheten påbörjas. 

Kan man bli tvingad att ta ut semester? 

– Ja. En arbetsgivare kan bestämma sig för att stänga verksamheten under sommaren och tvinga arbetstagare med betald semester att ta ut semester. Arbetsgivaren kan också neka dig semester med motiveringen att det skulle störa verksamheten, säger Jessica Stålhammar.

– Men en arbetsgivare kan aldrig tvinga dig att ta ut de obetalda semesterdagarna, säger Kajsa L’Estrade.

Men vad gäller om arbetsgivaren får för sig att avbryta semestern?

– Huvudregeln är naturligtvis att semestern inte ska avbrytas. Om den avbryts ska den anställde kompenseras, i vart fall med lön, säger Jessica Stålhammar.

Semestern kan heller inte dras in om du säger upp dig och din ledighet redan är beviljad. Om semestern ändå avbryts måste det röra sig extraordinära omständigheter av betydande vikt som inte kunde ha förutspås innan. Och om man till exempel missar en resa på grund av att man blir inkallad till jobbet bör arbetsgivaren kompensera för förlorade utgifter, enligt Kajsa L’Estrade. 

– Annan ersättning som en extra semesterdag kan anses vara en rimlig kompensation. 

Kan man få skadestånd för avbruten semester?

I vissa fall kan det dessutom vara en fråga om att arbetstagaren har rätt till skadestånd.

– Här finns en intressekonflikt. Huvudregeln är att arbetsgivaren inte ska avbryta din semester, men som arbetstagare kan du inte heller arbetsvägra. Om man gör bedömningen att arbetsgivaren begått ett lagbrott kan det bli aktuellt med skadestånd, men det är tyvärr inga betydande belopp, säger Kajsa L’Estrade. 

Vad händer om man blir sjuk under semestern?

Till sist kan det vara bra att komma ihåg att man ska sjukskriva sig om man blir sjuk – så att dina sjukdagar inte räknas som semesterdagar. Något som många glömmer bort att göra, enligt Kajsa. 

– Ja om man befinner sig på Gran Canaria och råkar ut för kräksjukan ska man sjukanmäla sig som vanligt, det ska inte räknas som semester, säger Kajsa L’Estrade. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om resor och resmål i ditt flöde!

Flygresenär – här är dina rättigheter

Stor guide: Pensionera dig utomlands – spara pengar

Vagabond korar: Sommarens 25 bästa resmål vid Medelhavet

Så maxar du ledigheten 2016


Text: Johanna Jackson • 2016-05-27
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top