• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Unesco: 31 världsarv hotas av klimatförändringar

  Venedig, Stonehenge och Frihetsgudinnan. Statyerna på Påskön, Mount Everest och Galapagosöarna. I en ny rapport från Unesco identifieras totalt 31 nya världsarv som hotas av klimatförändringar.

  Unesco: 31 världsarv hotas av klimatförändringar
  Venedig, en säl på Galapagosöarna och Frihetsgudinnan. I slutet av maj listade Unesco 31 nya världsarv som hotade. Fotocollage: Istock.

  I den nya rapporten har forskare identifierat totalt 31 världsarv i 29 länder som hotas av klimatförändringar som ökade temperaturer och stigande havsnivåer.

  Den nya klassificeringen innebär att totalt 48 av 802 världsarv finns med på listan över världsarv som riskerar att förstöras om inte drastiska åtgärder tas.

  Förutom klimatförändringar – som rapporten menar påskyndar och intensifierar förstörelsen – utgör expanderande urbanisering och väpnande konflikter också hot mot platserna.

  Det finns dock ett hotat världsarv som inte finns med på listan, något som flera medier har noterat. 

  Trots att stora delar av det Stora Barriärrevet hotas av stigande havstemperaturer och korallblekning finns världsarvet inte med på listan. Anledningen till detta är att det inte är obligatorisk för länderna att rapportera in skicket på världsarven, även om det uppmuntras, skriver Vice.

  Enligt nyhetssajten abc.net.au uppger den australienska miljömyndigheten att delen om Australien ströks ur rapporten på grund av en rädsla av hur det skulle kunna påverka turismen negativt. 

  4 världsarv som hotas av klimatförändringar 

   

  Hoi An. Foto: Istock.

  Den gamla staden Hoi An, Vietnam 

  Den gamla hamn- och handelsstaden ligger i Vietnams Quang Nam-provins och har anor från 1400-talet. På grund av stigande vattennivåer är översvämning ett hot mot den lågt liggande staden. 

  Vadi Qadisha. Foto: Unesco via Tumblr.

  Vadi Qadisha. Foto: Unesco via Tumblr.

  Vadi Qadisha, Den heliga dalen, Libanon

  Den heliga dalen är ett arkeologiskt område som ligger norr om Beirut.  I den natursköna dalen som är fylld med heliga cedrar finns ett flertal antika kloster, grottor och kapell.  Den populära pilgrimsdestinationen hotas av global uppvärmning som riskerar att starkt reducera populationen av den redan utrotningshotade arten. 

  Utsikt över Basilica di Santa Maria della Salute, Venedig. Foto: Istock.

  Utsikt över Basilica di Santa Maria della Salute, Venedig. Foto: Istock.

  Venedig, Italien 

  Venedig är en av Italiens populäraste turistdestinationer och grundades redan på 400-talet. Nu hotas den historiska staden och dess unika arkitektur av översvämning, tidvattensfloder och erroderande husgrunder. 

  En silverrygg (fullvuxen hane) i Bwindi. Foto: Istock.

  En silverrygg (fullvuxen hane) i Bwindi. Foto: Istock.

  Bwindis ogenomträngliga nationalpark, Uganda

  Ungefär hälften av världens 880 kvarstående bergsgorillor bor i Bwindis ogenomträngliga nationalpark i sydvästra Uganda. Det förändrade klimatet förväntas att utöka hotet och påfrestningarna mot gorillorna och göra dem känsligare för sjukdomar som överförs från människor, enligt Unesco.  

  Här kan du läsa hela rapporten

  Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om världen och resor i ditt flöde.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!