8 saker som överraskade mig när jag reste till Japan

Manga, rå fisk och blinkande neonskyltar. Ja visst. Men Japan är ju så klart mycket mer. Här är några saker som kanske kommer att överraska dig när du reser dit.

8 saker som överraskade mig när jag reste till Japan
Natt i Nagasaki, en av de största städerna på den japanska ön Kyushu. Foto: Istock.

Under en blixtvisit till den japanska ön Kyushu på fyra dagar hann jag med att checka av en hel del på listan av vad som kanske skulle kunna klassas som "typiska japanska upplevelser".

Vagabonds webbredaktör på en flodtur i kanalstaden Yanagawa. Foto: Petri Artturi Asikainen.

Jag åt sushi och tofu och friterade oidentifierade grönsaker på spett. Jag sjöng karaoke, badade i ett onsen och gick på ett kattcafé. Besökte flera tempel och megastora köpcenter där allt från bakelser med grönt te och sötpotatis till sylvassa knivar och träskor stod uppradade i prydliga hyllmetrar. Allt detta hade jag i stort sett förväntat mig… 

Men här är 8 upplevelser som gjorde mig mer eller mindre förvånad. 

1. Det är extremt rent överallt 

Skräp och smuts lyser med sin frånvaro och det är nästan kliniskt rent på Japans gator och torg. Jag höll till och med utkik för att hitta en nedskräpad bakgata men misslyckades. Vad som är ännu märkligare med tanke på omständigheterna är att det nästan är omöjligt att hitta en papperskorg ute. Vad gör folket med skräpet kan man undra? 

– Det tar man med sig hem, berättar en lokal guide i Nagasaki när jag ställer frågan. 

Nagasaki. I Japan lyser skräpet med sin frånvaro. Foto: Johanna Jackson.

2. Alla konstgjorda maträtter i plast

Som finns nästan överallt! Vet du inte vad du ska äta? Inga problem, det är bara att peka. Den konstgjorda mat-industrin i Japan omsätter miljontals yen om året och en fejkad tallrik med spagetti carbonara kan kosta upp till tjugo gånger så mycket än den egentliga rätten som den marknadsför. 

En "sampuru" (efter engelskans sample) som visar fisk-kakor på en vägkrog någonstans mellan Nagasaki och Sassebo. Foto: Johanna Jackson.

3. Man dricksar (nästan) aldrig

I Japan är priset som anges för en vara eller tjänst det pris som du förväntas betala. Varken mer eller mindre. Att dricksa någon kan till och med tas som en förolämpning. Det förekommer dock att man ger dricks på finare etablissemang om servicen eller maten har varit utomordentligt bra. Detta sker då väldigt diskret och mellan fyra ögon. 

Foto: Istock.

4. Men man kan ge dricks på andra sätt 

Att ge presenter är en vanlig sed i Japan och på mindre krogar, så kallade izakayas är det inte ovanligt att man visar sin uppskattning till bartendern genom att bjuda hen på en shot. I finare barer är det dessutom vanligt att låta bartendern välja vad du ska dricka, en sed som kallas för omakase. 

På vissa mindre barer i Japan är det brukligt att köpa en drink eller shot till sin bartender. Foto: Johanna Jackson.

5. Det är kusligt tyst på tågen

Att resa runt med tåg och buss i Japan är relativt enkelt, och alla tåg är inte så fullproppade med människor som man kanske skulle kunna tro. En sak som slog mig var hur fullkomligt knäpptyst det var. Trots att en vagn kunde vara full med folk var tågets rörelser det enda som hördes. Inga samtal, inga plingande ljud från mobiltelefoner. 

Tåg i Fukuoka. Foto: Johanna Jackson.

6. Det finns särskilda tofflor för toaletten 

Precis som här i Sverige är det sed att ta av sig skorna när man är inomhus. Men i Japan finns det dessutom speciella tofflor som man tar på sig när man är i badrummet. Att glömma att ta av sig dessa när man går ut igen är inte att rekomendera. 

Foto: Istock.

7. Jag åt den dödligaste maträtten i Japan – och det var inte fugu

Trodde du att blåsfisken fugu är den farligaste maten du kan äta i Japan? Då trodde du fel. Den mesta fugun som säljs numera i Japan är odlad, och därför inte ens giftig. Delikatessen som du istället bör oroa dig för är mochi – en liten kletig och väldigt elastisk risboll.

Mochi äts året om men särskilt runt nyår, det är också då som flest dödsoffer krävs på grund av kvävning.  Så se till att tugga ordentligt om du provar. 

Mochi – kletig delikatess. Foto: Johanna Jackson.

8. Det går att överleva som vegetarian i Japan

En vanlig myt om japansk mat är ALLT innehåller fisksås och som vegan eller vegetarian kan det kännas ängsligt att resa till Japan, just för matens skull. Men det går att överleva – om man förbereder sig. Ett enkelt men, oh så praktiskt tips, är att be någon som kan japanska att skriva en lapp till dig som du bär med dig under din resa. Många större städer har dessutom gott om vego-restauranger i både lyx- och budgetklassen! På happycow.net listas en del. 

Japansk vego-mat: Inte bara ris och tofu. Foto: Johanna Jackson.

Japansk vego-mat: Inte bara ris och tofu. Foto: Johanna Jackson.