Annons
Annons
Så byter du bostad på semestern. Foto: Thinkstock.

Så byter du bostad på semestern. Foto: Thinkstock.

Restips

Byta bostad – så fixar du gratis boende på resan

Varför betala tusentals kronor för ett hotellrum när du kan bo i en villa med havs­utsikt utan att betala ett öre? Vagabond visar hur du fixar gratis boende på resan.

Text: • 2016-07-18 Uppdaterad 2022-02-14

I stället för att betala för dyra hotell och semesterhus kan du under en period byta bostad med någon annan. Du bor då i deras hem, medan de bor i ditt – gratis.

– Det är helt enkelt ett nätverk med medlemmar över hela världen. Du lägger upp en profil på en sajt med en beskrivning av din bostad, dig själv och kanske din familj. Sedan kan du bli hittad av andra som söker efter ett bostadsbyte i ditt område och du kan själv hitta potentiella partners att göra byten med, säger Tanya Kristiansen som är skandinavisk representant för bostadsbytessajten Home Exchange.

Bostadsbytarrörelsen startade i USA i början av femtio­talet med organisationerna Home Link och Intervac. Home Link grundades av en professor i New York med en vision om ett demokratiskt och billigt sätt att resa, medan Intervac bestod av lärare som ville byta bostad med varandra på loven. Så småningom bildades fler organisationer som ända fram till internets genombrott på nittiotalet skickade ut tryckta kataloger med bostadsbytes­erbjudanden till sina medlemmar.

Vagabonds granskning av tio av de största bostads­bytessajterna visar att bostadsbyte framförallt är en sysselsättning för européer och nordamerikaner. Vår genomgång visar också att det kan skilja flera tusenlappar när det gäller årsavgiften som du som medlem betalar för att få vara med. Bostadsbytarföretaget Ihen är billigast med en årsavgift på 340 kr, medan Exclusive Exchanges kostar upp till 4 300 kr om året.

Enligt Tanya Kristiansen finns det en mängd aspekter att fundera över innan du väljer bostadsbytarföretag och genomför ett byte.

– Det är viktigt att tänka på vad du själv har att erbjuda. Vad är speciellt med ditt boende? Vad är speciellt med dig? Du får inte ljuga eller ange dig, eller ditt hem, för att vara något det inte är. Bra bilder är viktigt. Framställ din profil så positivt som möjligt, men inte oärligt.

Byta bostad – så fixar du gratis boende på resan
Bor du i eget hus är det inga problem att byta bostad, men bor du i en hyresrätt måste du först kolla med värden.

En som gjort flera bostadsbyten är Jens Thulin, som är 39 år och bor i Stockholm. Han har besökt Prag, Budapest och Berlin via bostads­bytessajten Home Exchange.

– Jag har känt till det här med bostadsbyten under en längre tid, men det var i samband med att jag skaffade hus som jag verkligen kände att det blev läge, säger han och fortsätter:

– Det mesta har jämt varit bra. Vi har alltid haft en dialog med de vi bytt med och bytena har därför blivit väldigt okomplicerade. Det är mest smågrejer som går att anmärka på.

I Berlin bodde Jens och hans familj hos ett pensionärs­par som rest runt i olika världsdelar och gjort många byten.

– De var erfarna och det kändes tryggt. Deras heminredning var dock av det ömtåligare slaget. Vi kom dit som barnfamilj och det var kanske inte helt optimalt. De kunde kanske ha ställt undan det mest ömtåliga, men i det stora hela var inte heller det något stort problem.

Men hur går det till rent praktiskt? Hur byter vi nycklar? Vad händer om någonting går sönder? Kan jag lita på den andra personen? Tanya Kristiansen på Home Exchange har själv en hel del egna erfarenheter när det kommer till bostadsbyten, eftersom hon och hennes familj under flera år reste runt och gjorde bostadsbyten över hela världen.

– När det kommer till att byta nycklar är det många som arrangerar det med grannar, vänner och familj. En del väljer att byta nycklar på flygplatsen. Säkerhetsmässigt har du din hemförsäkring, men det finns till exempel många som låser in sina privata och värdefulla saker.

På nätet finns det många olika sajter som erbjuder bostads­byten och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.

– Titta efter hur bra sökmotorer sajten har, hur många aktiva profiler som finns och om det är en enkel struktur. Många sajter har med medlemmar som inte längre är aktiva och därför är det lätt att tro att vissa sajter är större än vad de egentligen är, säger Tanya Kristiansen.

Jens Thulin testade flera sajter, bland annat pionjärföre­taget Intervac, som han tyckte var jobbig rent tekniskt.

– I en diskussionsgrupp jag är med i sa många att det är personer med mycket erfarenhet på Intervac och att Home Exchange är en uppstickare med lite fler nybörjare. Jag gick i alla fall över till Home Exchange, och deras sajt känns bättre och modernare på något sätt, säger han.

Byta bostad – så fixar du gratis boende på resan
En stuga i schweiziska Alperna, en bungalow vid stranden i Costa Rica eller en lägenhet med takterrass i New York. När du byter bostad slipper du betala för drömboenden som andra pröjsar en förmögenhet för. Foto: Homeexhange.

Får då vem som helst göra ett bostadsbyte? Bor du i eget hus är det förstås inga problem, men bor du i en bostads- eller hyresrätt kan det finnas regler och riktlinjer för vad som gäller. Reglerna kan dessutom variera mellan olika föreningar och värdar.

– Formellt behöver du bostadsrättsföreningens eller hyresvärdens godkännande för att upplåta din bostad i andra hand. Det spelar ingen roll om du tar betalt eller inte, säger Ulrika Blomqvist som är vd för Bostadsrätterna.

Hon betonar att det är viktigt att du pratar med din bostadsförening eller hyresvärden innan du gör ett bostadsbyte under semestern. Gör du inte det kan det i värsta fall leda till att du förlorar din bostad.

– Däremot har jag svårt att se att du skulle få ett nej om det handlar om några veckor vid ett enstaka tillfälle.

Jens Thulin menar att man som svensk ofta har en fördel eftersom fenomenet bostadsbyte inte är lika utbrett här som på kontinenten.

– Att Sverige är ett mindre land ger i sig en fördel. Som svensk har man därför stora möjligheter att få bra byten. En tidigare kollega till mig bytte sitt mycket ordinära­ radhus mot ett lyxhus med strandtomt utanför Los Angeles.

Slutligen har Jens Thulin ett sista tips till dig som funderar­ på att göra ett bostadsbyte.

– Överlag är det bästa att överlåta det hela till slumpen. Om du tänkt dig att åka till en viss bestämd plats en viss bestämd tid är risken överhängande att det inte kommer att gå i lås. Men är du beredd att vara flexibel med vilken plats du reser till och inte är alltför låst när det gäller tidpunkten, då finns det stora möjligheter att få till något.

På nästa sida: 10 sajter för att byta bostad

Vi jämför: 10 bra sajter för att byta bostad

1. Home Exchange

Home Exchange startades 1992 som en tryckt katalog, men finns idag uteslutande på internet och har över 65 000 bytesobjekt att välja mellan i mer än 150 länder. Genom åren har det gjorts över en miljon byten världen över. Särskilt många bytesobjekt hittar du i Europa, Nordamerika och Oceanien. Om du inte lyckas göra ett byte under ditt första år som medlem har Hembyte en garanti som gör att du får ditt andra medlemsår gratis.

Avgift: 1 200 kr/år.
Kommentar: Du har tillgång till kundtjänst dygnet runt.

2. Intervac

Intervac har förmedlat bostadsbyten för semesterfirare sedan början av 1950-talet. Organisationen startades av en grupp lärare som ville testa nya och mer ekonomiska sätt att resa runt i världen.

Nu, drygt 60 år senare, har Intervac mer än 30 000 medlemmar och är öppen för alla, oavsett yrke. De flesta är mellan 35 och 60 år och många har barn. Organisationen erbjuder utbyten i hela världen och fritt testmedlemskap i 20 dagar med obegränsad tillgång till alla medlemmars erbjudanden. De flesta bytesobjekt hittar du i Europa.

Avgift: 795 kr/år.
Kommentar: Om du inte hittar något utbyte under första året förlängs ditt medlemskap ett år helt gratis. Ett kriterium är dock att du måste ha meddelat din nationella representant minst 90 dagar innan ditt medlemskap går ut, om garantin ska gälla.

3. Home Link

1953 grundades Home Link, eller Bostadsbyte, efter att en professor i New York fått en idé om ett annat sätt att resa och upptäcka världen. På deras sajt kan du skapa ett konto gratis och blir då registrerad som gäst. Med gästkontot kan du sedan söka efter möjliga bostadsbyten, men för att kunna genomföra ett byte måste du bli medlem. Home Link har bytesobjekt i hela världen, men särskilt många hittar du i Europa och Nordamerika. När du väl är medlem kan du göra så många bostadsbyten du vill, med så många olika personer du kan.

Avgift: 1 000 kr/år.
Kommentar: Home Link har 27 flerspråkiga representanter för att hjälpa medlemmar världen över om du skulle behöva rådgivning, förtydligande eller helt enkelt hjälp längs vägen.

4. Love Home Swap

Love Home Swap erbjuder över 85 000 bytesobjekt i mer än 190 länder. Med hjälp av en onlinekalender får du veta direkt om bostaden du vill ha är tillgänglig. De mest populära destina-tionerna är Australien, Europa och New York. Som medlem kan du göra bostadsbyten så ofta du vill och Love Home Swap erbjuder även ett “swap protection pack”, en försäkring som träder i kraft om något oavsiktligt skulle gå sönder eller om värden skulle behöva ställa in bostadsbytet. Villkoren för försäkringen kan du läsa mer om på deras hemsida.

Avgift: Välj mellan budgetmedlemskap för 200 euro/år (ca 1 870 kr), standard för 240 euro/år (ca 2 240 kr) och platinum för 348 euro/år (ca 3 250 kr).
Kommentar: Du kan testa sajten gratis i två veckor.

5. Home for Exchange

Home for Exchange finns bytesobjekt över hela världen och du har möjlighet att regi-strera mer än en bostad. I Frankrike, USA och Australien hittar du allra flest bostäder. Organisationen har en policy med riktlinjer att besvara mejl från med-lemmar inom ett dygn. Home for Exchange tillåter dig att prova på sajten helt gratis i tio dagar. Innan gratisperioden är slut måste du säga upp ditt medlemskap om du inte vill vara kvar, annars kommer medlemskapet automatiskt att fortsätta i ytterligare ett år.

Avgift: 463 kr/år.
Kommentar: Om du inte lyckas med ett byte under första året får du andra medlemsåret gratis. Du måste begära ett gratisår för att garantin ska gälla.

6 Ihen

Sedan 1995 har Ihen, som står för International Home Exchange Network, använts för att hjälpa semestrare med bostadsbyten. Ihen har medlemmar från länder runtom i världen och under åren har organisationen visat sig vara speciellt populär för surfare. Utöver bostadsbyten erbjuder Ihen även sina medlemmar möjlighet att lägga ut sina bostäder för uthyrning.

Avgift: 39,95 US-dollar/år (ca 340 kr).
Kommentar: Du behöver inte vara medlem för att kontakta medlemmar och titta på deras bytesobjekt. Som medlem kan du lägga upp max tio bilder på din bostad.

7. Green Team International

Många av Green Team Internationals bostäder hittar du i Storbritannien, Frankrike, Italien-, Spanien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Organisationen grundades 1989 och betonar det miljövänliga i att göra bostadsbyten och ta vara på resurser som redan finns genom att inte låta sin bostad stå tom under semestern. Som medlem kan du kontakta andra medlemmar och få rådgivning av ett supportteam.

Avgift: 50 US-dollar/år (ca 430 kr).
Kommentar: Du kan lägga till flera bostäder om du till exempel har semesterboende, stuga eller husbåt.

8. Homebase Holidays

Organisationen är baserad i London och anordnar bostadsbyten i hela världen. Homebase Holidays erbjuder två veckor kostnadsfri användning där du får begränsad möjlighet att prova på sajten. Därefter kan du välja att antingen bli medlem ett halvår eller ett år. Då kan du kontakta så många du känner för, lägga till så många bostäder du vill och göra bostadsbyten så ofta du kan. Flest bytesobjekt hittar du i Europa och Australien.

Avgift: 59 US-dollar/år (ca 510 kr).
Kommentar: Om du inte lyckas göra ett bostadsbyte under ditt första år förlänger Homebase Holidays ditt medlemskap ett år gratis.

9. Exchange Zones

Organisationen har funnits på nätet sedan 2004 och har idag ungefär 13 000 medlemmar i 140 olika länder världen över. Som medlem kan du lägga ut upp till 17 bilder på din bostad. Exchange Zones tillåter dig som medlem att kontakta fritt antal medlemmar och göra så många bostadsbyten du vill. Många bytesobjekt på Exchange Zones finns i USA, Frankrike, Spanien, Storbritannien och Australien.

Avgift: 58 US-dollar/år (ca 500 kr).
Kommentar: Exchange Zones har många medlemmar och bytesobjekt i Europa.


Text: • 2016-07-18
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top