• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Byta bostad – så fixar du gratis boende på resan

  Varför betala tusentals kronor för ett hotellrum när du kan bo i en villa med havs­utsikt utan att betala ett öre? Vagabond visar hur du fixar gratis boende på resan.

  Byta bostad – så fixar du gratis boende på resan
  Så byter du bostad på semestern. Foto: Thinkstock.

  Läs även: Jämförelse: 10 bra sajter för bostadsbytare

  I stället för att betala för dyra hotell och semesterhus kan du under en period byta bostad med någon annan. Du bor då i deras hem, medan de bor i ditt – gratis.  

  – Det är helt enkelt ett nätverk med medlemmar över hela världen. Du lägger upp en profil på en sajt med en beskrivning av din bostad, dig själv och kanske din familj. Sedan kan du bli hittad av andra som söker efter ett bostadsbyte i ditt område och du kan själv hitta potentiella partners att göra byten med, säger Tanya Kristiansen som är skandinavisk representant för bostadsbytessajten Home Exchange.

  Bostadsbytarrörelsen startade i USA i början av femtio­talet med organisationerna Home Link och Intervac. Home Link grundades av en professor i New York med en vision om ett demokratiskt och billigt sätt att resa, medan Intervac bestod av lärare som ville byta bostad med varandra på loven. Så småningom bildades fler
  organisationer som ända fram till internets genombrott på nittiotalet skickade ut tryckta kataloger med bostadsbytes­erbjudanden till sina medlemmar.

  För svenskar blev Spanien snabbt ett populärt resmål för bostadsbytare. Men idag görs även många utbyten med Frankrike, Italien, USA och Thailand.

  Vagabonds granskning av tio av de största bostads­bytessajterna visar att bostadsbyte framförallt är en sysselsättning för européer och nordamerikaner. Vår genomgång visar också att det kan skilja flera tusenlappar när det gäller årsavgiften som du som medlem betalar för att få vara med. Bostadsbytarföretaget Ihen är billigast med en årsavgift på 340 kr, medan Exclusive Exchanges kostar upp till 4 300 kr om året.

  Enligt Tanya Kristiansen finns det en mängd aspekter att fundera över innan du väljer bostadsbytarföretag och genomför ett byte.

  – Det är viktigt att tänka på vad du själv har att erbjuda. Vad är speciellt med ditt boende? Vad är speciellt med dig? Du får inte ljuga eller ange dig, eller ditt hem, för att vara något det inte är. Bra bilder är viktigt. Framställ din profil så positivt som möjligt, men inte oärligt.  

  Bor du i eget hus är det inga problem att byta bostad, men bor du i en hyresrätt måste du först kolla med värden.

  Bor du i eget hus är det inga problem att byta bostad, men bor du i en hyresrätt måste du först kolla med värden.

  En som gjort flera bostadsbyten är Jens Thulin, som är 39 år och bor i Stockholm. Han har besökt Prag, Budapest och Berlin via bostads­bytessajten Home Exchange.  

  – Jag har känt till det här med bostadsbyten under en längre tid, men det var i samband med att jag skaffade hus som jag verkligen kände att det blev läge, säger han och fortsätter:  

  – Det mesta har jämt varit bra. Vi har alltid haft en dialog med de vi bytt med och bytena har därför blivit väldigt okomplicerade. Det är mest smågrejer som går att anmärka på.

  I Berlin bodde Jens och hans familj hos ett pensionärs­par som rest runt i olika världsdelar och gjort många byten.

  – De var erfarna och det kändes tryggt. Deras heminredning var dock av det ömtåligare slaget. Vi kom dit som barnfamilj och det var kanske inte helt optimalt. De kunde kanske ha ställt undan det mest ömtåliga, men i det stora hela var inte heller det något stort problem. 

  Men hur går det till rent praktiskt? Hur byter vi nycklar? Vad händer om någonting går sönder? Kan jag lita på den andra personen? Tanya Kristiansen på Home Exchange har själv en hel del egna erfarenheter när det kommer till bostadsbyten, eftersom hon och hennes familj under flera år reste runt och gjorde bostadsbyten över hela världen. 

  – När det kommer till att byta nycklar är det många som arrangerar det med grannar, vänner och familj. En del väljer att byta nycklar på flygplatsen. Säkerhetsmässigt har du din hemförsäkring, men det finns till exempel många som låser in sina privata och värdefulla saker.

  På nätet finns det många olika sajter som erbjuder bostads­byten och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. 

  – Titta efter hur bra sökmotorer sajten har, hur många aktiva profiler som finns och om det är en enkel struktur. Många sajter har med medlemmar som inte längre är aktiva och därför är det lätt att tro att vissa sajter är större än vad de egentligen är, säger Tanya Kristiansen. 

  Jens Thulin testade flera sajter, bland annat pionjärföre­taget Intervac, som han tyckte var jobbig rent tekniskt.

  – I en diskussionsgrupp jag är med i sa många att det är personer med mycket erfarenhet på Intervac och att Home Exchange är en uppstickare med lite fler nybörjare. Jag gick i alla fall över till Home Exchange, och deras sajt känns bättre och modernare på något sätt, säger han. 

  En stuga i schweiziska Alperna, en bungalow vid stranden i Costa Rica eller en lägenhet med takterrass i New York. När du byter bostad slipper du betala för drömboenden som andra pröjsar en förmögenhet för. Foto: Homeexhange.

  Får då vem som helst göra ett bostadsbyte? Bor du i eget hus är det förstås inga problem, men bor du i en bostads- eller hyresrätt kan det finnas regler och riktlinjer för vad som gäller. Reglerna kan dessutom variera mellan olika föreningar och värdar.

  – Formellt behöver du bostadsrättsföreningens eller hyresvärdens godkännande för att upplåta din bostad i andra hand. Det spelar ingen roll om du tar betalt eller inte, säger Ulrika Blomqvist som är vd för Bostadsrätterna.

  Hon betonar att det är viktigt att du pratar med din bostadsförening eller hyresvärden innan du gör ett bostadsbyte under semestern. Gör du inte det kan det i värsta fall leda till att du förlorar din bostad. 

  – Däremot har jag svårt att se att du skulle få ett nej om det handlar om några veckor vid ett enstaka tillfälle.

  Jens Thulin menar att man som svensk ofta har en fördel eftersom fenomenet bostadsbyte inte är lika utbrett här som på kontinenten. 

  – Att Sverige är ett mindre land ger i sig en fördel. Som svensk har man därför stora möjligheter att få bra byten. En tidigare kollega till mig bytte sitt mycket ordinära­ radhus mot ett lyxhus med strandtomt utanför Los Angeles. 

  Slutligen har Jens Thulin ett sista tips till dig som funderar­ på att göra ett bostadsbyte. 

  – Överlag är det bästa att överlåta det hela till slumpen. Om du tänkt dig att åka till en viss bestämd plats en viss bestämd tid är risken överhängande att det inte kommer att gå i lås. Men är du beredd att vara flexibel med vilken plats du reser till och inte är alltför låst när det gäller tidpunkten, då finns det stora möjligheter att få till något.

  På nästa sida: 10 sajter för att byta bostad

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!