• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Insidertipset – 5 favoriter på Oktoberfest i München

  Ölfestivalernas ölfestival anordnas varje höst i München. Med över 5 miljoner besökare är det lätt att irra bort sig. Frekventa festivalfiraren Lars Andersson ger sina bästa tips

  Insidertipset – 5 favoriter på Oktoberfest i München
  Öl och en helgrillad oxe? Bege dig till Ochsenbraterei. Föredrar du champagne? Då är det Marstall som gäller. Foto: Istock.

  1. Ochsenbraterei

  Oxar och öl

  God mat! Stora oxar (med namn och nummer) grillas hela på stora spett och utgör stommen i menyn och serveras som ett flertal olika rätter. Det megastora tältet rymmer mer än 7 000 platser och den glada live-musiken skapar en festlig stämning. Här dricker jag öl från Spaten.

  Ochsenbraterei. Ölhall i megaformat. Foto: B Roemmelt.

  2. Augustiner Festhalle

  Stor utomhussektion

  Tältet har förvisso 6 000 platser- inomhus men här placerar jag mig gärna utomhus i solen vid lunchtid. På den 2 500 platser stora utomhusdelen njuter jag gärna av en cigarr till ölen. Augustiner är det enda bryggeriet som serverar sin öl från "hirschen", 200-liters stora traditionella träfat, och det är just den ölen som jag dricker här.

  3. Marstall

  Champagne och dirndl

  Det mest "restauranglika" tältet. Här tar välklädda hovmästarinnor emot i klanderfri och färgglad dirndl. Det är dukar på bordet, nytryckta menyer och ordning och reda. Maten serveras dessutom lite snyggare. Här finns möjlighet att samla mat och dryck på en nota och betala när du ska gå, vilket aldrig hänt mig någon annanstans under oktober-festen. Ett plus är också att de har en stor champagnelista,
  för den som är trött på öl. Bankomat finns inne i tältet.

  Marstall bjuder på mer restauranglik upplevelse än de andra öltälten.

  Marstall bjuder på mer restauranglik upplevelse än de andra öltälten. Foto: Family Able

  4. Kufflers Weinzelt

  Vin och schnitzel

  Öl i all ära, men ibland är det gott med ett glas vin som ombyte. I Weinzelt brukar det finnas ett 15-tal viner på glas och Riesling eller Grüner Velt-liner fungerar klockrent till schnitzeln! Dessutom serveras god veteöl från Paulaner här.

  Kufflers Weinzelt.

  5. Döner kebab

  Bästa mellanmålet

  Måste ätas en gång om dagen, minst. Tyskland har verkligen tagit denna turkiska rätt till sina hjärtan och idag skulle det kunna kallas den tyska snabbmatsnationalrätten. Döner kebab finns överallt på vägen hem från festområdet och för cirka 3,50 euro får man en riktig festmåltid. Oftast beställer jag en sista onödig öl till dönern – som sällan dricks upp.

  Lars Andersson. Ålder: 49. Gör: Chefssommelier på restaurang Gondolen i Stockholm. Antal besök på Oktober­fest: 7. Resan till årets festival är såklart bokad!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!