Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister

Intresset för kvalitetsöl ser inte ut att börja avta – snarare tvärtom. Här är några tips till klassiska destinationer världen över där bärsen står i självklart centrum.

1. Skottland

Adligt boende och ädel ale

En ölresa till Traquair House liknar inget annat. Huset i lilla byn Innerleithen har 900-åriga anor och är Skottlands äldsta bebodda.. 27 kungar eller drottningar har besökt egendomen. Tänk knarrande trappor, mondäna salonger och stora matsalar. Men också en betydligt mer avskalad och enkel stil än i många andra lanthus av den här digniteten. På sommaren invaderar busslaster med turister. Men resten av året är man ganska ensam här. 

Är man Lord har man en snabbtelefon förstås.

Berömt blev huset när Mary Stuart bodde här 1566. Stuart-släkten var katolsk, senare jakobiter, och detta gjorde förstås att det aldrig blev någon Stuart som drottning, protestanterna ville annat. När Stuartätten lämnade Traquair 1875 tog en släkting över egendomen, Henry Constable Maxwell. Idag är det Catherine Maxwell Stuart som har titeln 21st Lady of Traquair, som bor i huset. 

Bryggmästaren och lärjungen.

Bryggmästaren och lärjungen.

Det lilla bryggeriet på Traquair House har funnits i hundratals år i huset men återupptäcktes, bokstavligen, av Catherine Maxwell Stuarts pappa för 50 år sedan. Sedan dess har man bryggt öl på Traquair House och nu gör man landets kanske bästa öl. 

– Det här rummet användes som skräprum. När min pappa kom in här en dag i början av 1960-talet och började rota runt upptäckte han att bryggutrustningen var kvar, de hade inte ens plockat isär den. Allt stod som när de slutade brygga. Så pappa rensade upp och hittade ett recept på en gammal skotsk ale, på den tiden odlade man även humle här, nu köper vi den från Kent som många andra, annars är allt lokalt, vattnet tar vi här utanför, berättar Catherine och pekar på den porlande bäcken utanför fönstret. 

Traquair House.

Traquair House.

Bryggrummet är så litet så att vi knappt får plats tillsammans med bryggarna. Ölet jäser fortfarande i gamla ekfat, den stora kopparpannan från 1739 används ännu. Hantverksöl är bara förnamnet.

Lady Catherine Maxwell Stuart brygger Skottlands bästa öl.

Lady Catherine Maxwell Stuart brygger Skottlands bästa öl.

Resa hit: Flyg till Edinburgh, från flygplatsen är det ungefär 45 minuters resa söderut, Traquair ligger inte långt från gränsen till England. 

Bo: På Traquair House. Bäst är hösten och våren då det är nästan folktomt på egendomen, förutom bryggarna och familjen. På sommaren många besökare till egendomen. Dubbelrum- från 2 000 kr inklusive frukost.