• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

  Terrorattentat verkar inte skrämma svenskarna från att resa utomlands. Känns det osäkert på en plats reser vi till en annan.
  Det visar Vagabonds och Europeiska ERV:s Resebarometer, som också berättar att Tyskland seglat upp som svenskarnas näst populäraste semesterdestination efter Spanien.

  Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

  Svenskarna är inte särskilt lättskrämda. Nio av tio av de tillfrågade i Vagabonds Resebarometer, som görs i samarbete med försäkringsbolaget Europeiska ERV, svarade att de under 2015 inte avstod från någon resa på grund av hot om terrorattentat. Men de senaste tio månaderna har som bekant varit dramatiska på flera håll i Europa, med attentat i Paris, Istanbul, Bryssel, Nice och München. Nästa års undersökning kommer därför med stor sannolikhet visa att rädslan påverkat resandet 2016.

  Frankrike och Turkiet är fortfarande med på tio-i-topplistan över svenskarnas favoritdestinationer eftersom vi mätt hur resandet såg ut under 2015. Men i år har ju länderna drabbats av flera och värre bombdåd – och i Turkiets fall därtill en misslyckad militärkupp, samtidigt som flyktingarna från kriget i Syrien fortsätter att strömma in i landet. I år har därför svenskarnas semesterresande till Turkiet minskat kraftigt, enligt färsk statistik.

  Vad bombdåden i Hua Hin och på Phuket i augusti innebär för turismen till Thailand är för tidigt att säga. Förutsatt att inget mer dramatiskt händer behöver inte turistströmmarna dit under vintersäsongen 2016/17 påverkas nämnvärt.

  Forskning visar dessutom att turistdestinationer som drabbas av enstaka terrordåd snabbt återhämtar sig. Enligt det globala forskningsinstitutet World Travel & Tourism Council minskar turistströmmarna efter en attack, men det tar bara 13 månader innan man är tillbaka på de nivåer som rådde före dådet.

  – Resebyråerna säger att de knappt har fått några avbokningar alls efter bomberna i Thailand i augusti. Men händer det en grej till kommer de att drabbas. I så fall tror jag vinnaren återigen blir Spanien, precis som efter oroligheterna i Egypten och Tunisien. Kanske kan också Karibien få ett uppsving av att det är oroligt i andra delar av världen, i alla fall om det inte skrivs för mycket om zikaviruset, säger rese- och turismanalytikern Hans Remvig på Resurs för Resor och Turism i Norden, som gör Vagabonds Resebarometer. 

  Årets upplaga av Vagabonds Resebarometer visar att en majoritet av svenskarna – sex av tio – gör minst en årlig utlandssemesterresa. De flesta nöjer sig för övrigt inte med en resa. De som reser gjorde 2015 i genomsnitt 2,2 utlandsresor och spenderade sammanlagt 18 nätter på semester i annat land. Slår man ut statistiken på hela befolkningen – och alltså tar med också de som inte gör några resor alls – ser man att svenskarna i snitt gjorde 1,4 utlandsresor.

  Men glöm antagandet att de flesta svenskar reser över halva jordklotet i jakten på sol och bad. Det är lätt att tro det när man läser alla lockande reseannonser i tidningar och på nätet. Det långväga resandet har ökat, men en förkrossande majoritet (92 procent) av alla våra utlandsresor går till en destination i vår egen världsdel.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!