Annons
Annons

1338344.jpg

Restips

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Terrorattentat verkar inte skrämma svenskarna från att resa utomlands. Känns det osäkert på en plats reser vi till en annan. Det visar Vagabonds och Europeiska ERV:s Resebarometer, som också berättar att Tyskland seglat upp som svenskarnas näst populäraste semesterdestination efter Spanien.

Text: Per J Andersson • 2016-09-20 Uppdaterad 2021-06-23

Svenskarna är inte särskilt lättskrämda. Nio av tio av de tillfrågade i Vagabonds Resebarometer, som görs i samarbete med försäkringsbolaget Europeiska ERV, svarade att de under 2015 inte avstod från någon resa på grund av hot om terrorattentat. Men de senaste tio månaderna har som bekant varit dramatiska på flera håll i Europa, med attentat i Paris, Istanbul, Bryssel, Nice och München. Nästa års undersökning kommer därför med stor sannolikhet visa att rädslan påverkat resandet 2016.

Frankrike och Turkiet är fortfarande med på tio-i-topplistan över svenskarnas favoritdestinationer eftersom vi mätt hur resandet såg ut under 2015. Men i år har ju länderna drabbats av flera och värre bombdåd – och i Turkiets fall därtill en misslyckad militärkupp, samtidigt som flyktingarna från kriget i Syrien fortsätter att strömma in i landet. I år har därför svenskarnas semesterresande till Turkiet minskat kraftigt, enligt färsk statistik.

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Vad bombdåden i Hua Hin och på Phuket i augusti innebär för turismen till Thailand är för tidigt att säga. Förutsatt att inget mer dramatiskt händer behöver inte turistströmmarna dit under vintersäsongen 2016/17 påverkas nämnvärt.

Forskning visar dessutom att turistdestinationer som drabbas av enstaka terrordåd snabbt återhämtar sig. Enligt det globala forskningsinstitutet World Travel & Tourism Council minskar turistströmmarna efter en attack, men det tar bara 13 månader innan man är tillbaka på de nivåer som rådde före dådet.

– Resebyråerna säger att de knappt har fått några avbokningar alls efter bomberna i Thailand i augusti. Men händer det en grej till kommer de att drabbas. I så fall tror jag vinnaren återigen blir Spanien, precis som efter oroligheterna i Egypten och Tunisien. Kanske kan också Karibien få ett uppsving av att det är oroligt i andra delar av världen, i alla fall om det inte skrivs för mycket om zikaviruset, säger rese- och turismanalytikern Hans Remvig på Resurs för Resor och Turism i Norden, som gör Vagabonds Resebarometer. 

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Årets upplaga av Vagabonds Resebarometer visar att en majoritet av svenskarna – sex av tio – gör minst en årlig utlandssemesterresa. De flesta nöjer sig för övrigt inte med en resa. De som reser gjorde 2015 i genomsnitt 2,2 utlandsresor och spenderade sammanlagt 18 nätter på semester i annat land. Slår man ut statistiken på hela befolkningen – och alltså tar med också de som inte gör några resor alls – ser man att svenskarna i snitt gjorde 1,4 utlandsresor.

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Men glöm antagandet att de flesta svenskar reser över halva jordklotet i jakten på sol och bad. Det är lätt att tro det när man läser alla lockande reseannonser i tidningar och på nätet. Det långväga resandet har ökat, men en förkrossande majoritet (92 procent) av alla våra utlandsresor går till en destination i vår egen världsdel.

I topp bland favoritländerna ligger sedan länge Spanien, mycket tack vare att landet är ett åretruntresmål: fastlandet och Mallorca på våren, sommaren och hösten och Kanarieöarna på vintern. Dessutom lockar landet praktiskt taget alla åldersgrupper. 

Färsk statistik visar att Kanarieöarna lockar ännu fler turister i år än 2015, vilket är en effekt av att vi väljer bort Turkiet och Nordafrika som börjat kännas alltmer osäkra.

– Tidigare var Kanarieöarna ett dött sommarresmål. Idag finns det gott om charterresor dit från Sverige också på sommaren och det märks i statistiken, säger Hans Remvig.

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Efter Spanien på svenskarnas tio-i-topplista kommer inte som tidigare våra nordiska grannländer. Istället har Tyskland seglat upp som svenskarnas näst största utlands­­destination. En förklaring till att många svenskar besöker Tyskland är den pågående hajpen för Berlin.

– 2015 gick den tyska huvudstaden till och med om populära London när det gäller att ta emot svenska turister, säger Hans Remvig.

Bilden av svenskarnas resvanor är mångtydig. Vi reser alltså inte så mycket till andra världsdelar som man kan tro. Men eftersom resandet till Finland och Norge har minskat, betyder det att tre utomeuropeiska länder – USA, Turkiet och Thailand – är tillbaka på listan över de tio mest besökta länderna.

USA har varit en raket senaste åren, trots dyrare dollar. En förklaring är att det startats flera nya lågprislinjer från Skandi­navien, bland annat med Norwegian. Nu i höst börjar också isländska Wow Air flyga från Arlanda till USA. 

– Man får heller inte glömma att New York fortfarande är inne. Dessutom har Florida blivit ett allt populärare alter­nativ till Thailand och andra östliga resmål, säger Hans Remvig.

Hur väljer vi då att bo på semestern? Alla snackar om Airbnb-lägenheter och att hyra stora semesterhus och dela med vänner. Men trots Airbnb:s exempellösa framgångar hyr bara var tionde svensk resenär semesterlägenhet/hus på utlandssemestern. Fortfarande är det hotellen och pensionaten som regerar

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Näst vanligaste semesterboendeformen är att bo hos släkt och vänner, vilket nog överraskar många. Vad handlar det om? Jo, en del hälsar på mamma och pappa som köpt semesterhus i exempelvis Spanien, medan andra är nysvenskar som ägnar semester­veckorna åt att hälsa på släkten i sina gamla hemländer. 1,6 miljoner svenskar – 16 procent av befolkningen – är födda i ett annat land och det märks alltmer i semesterstatistiken. Nysvenskarnas resvanor är förklaringen till att det finns direktflyg från Sverige till såväl Addis Abeba och Teheran som Erbil i kurdiska delen av Irak. 

– Vi såg samma mönster tidigare när många som var födda i Finland åkte hem och hälsade på slÙ�kten på semestern. Nu har det resandet minskat eftersom det för många gått en eller två generationer sedan deras släktingar emigrerade, säger Hans Remvig.

Med vem eller vilka reser vi egentligen? Svaret är föga förvånande den egna familjen. Men en annan resform som växer är generationsresorna (resor tillsammans med far- och morföräldrar) och kompisfamiljresorna (resor där två eller fler barnfamiljer reser till­sammans). Att semestra med en familj som har barn i samma åldrar som de egna är ett både socialt och praktiskt sätt att resa där man vet vad man får. 

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Faktorer som styr val av resmål

Givetvis styr fina stränder, god mat, bra service, skoj aktiviteter och vacker natur vårt val av resmål. Men det finns också några hårda faktorer som avgör vart vi reser:

1. Närhet. Vi semestrar framförallt i länder som ligger nära hemlandet. Tidigare betraktade svenskarna bara grann-länderna som “nära”, nu ser vi på praktiskt taget hela Europa som ett när-liggande resmål.

2. Direktflyg. Finns det direktflyg från Sverige ökar svenskarnas resande dit.

3. Lågprisflyg. Är flygbiljetterna billiga ökar resandet ännu mer. Lågprisflygbolagen har med sina direktlinjer till kontinenten betytt mycket för vårt ökade utlands-resande.

4. Valutakurs. Kursen på den lokala valutan avgör prisnivån i landet för dem som tar med sig respengar i en annan valuta. 

5. Prisnivå. Attraktiva länder som dessutom har låga priser kommer alltid att vara vinnare på turist-marknaden. Turkiet är sedan länge ett exempel på det.

6. Trygghet. När oroligheter bröt ut i Nord-afrika 2010 flydde turisterna till destinationer som kändes säkrare. Mycket tyder på att attentaten i Frankrike senaste tiden inte kommer att betyda att resandet till och inom Europa minskar, men att turister styr mot andra europeiska länder som man uppfattar som säkrare.

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Resandet i världen ökar

2015 gjorde världens befolkning totalt 1,2 miljarder internationella semesterresor, en ökning med 4,4 procent jämfört med året innan. Världsturismen har ökat stadigt ända sedan mätningarna inleddes 1950.

Europa är den mest besökta världsdelen (609 miljoner internationella turistbesök), följt av Asien och Oceanien (278 miljoner). Turism står för 10 procent av världens totala BNP. 1 av 11 jobb är inom turistindustrin.

Källa: FN:s Världsturist-organisation UNWTO

Mera om Vagabonds och Europeiska ERV:s Resebarometer 2016

Undersökningen genomfördes 6 juni till 7 juli 2016. Vi använde oss av en rekryterad webbpanel på 75  000 personer. Rekryterad betyder att man inte kan anmäla sig själv till panelen. Vi skickade ut undersökningen till 3  900 personer från 18 år och uppåt. 1  000 personer genomförde den, medan 669 personer svarade att de inte gjort någon utlandsresa.

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde.

Vagabonds Resebarometer 2014: Svenskarna sviker inte Medelhavet

Hit vill vi inte resa: Svenskarnas minst populÙ�ra destinationer


Text: Per J Andersson • 2016-09-20
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top