Annons
Annons
Vill du semestra hållbart på semestern? Här är några viktiga saker att tänka på. Foto: Istock.

Vill du semestra hållbart på semestern? Här är några viktiga saker att tänka på. Foto: Istock.

Restips

7 tips för hur du turistar hållbart för världens hav

Fiskebestånden är överfiskade. Korallerna håller på att försvinna och vid år 2050 beräknas det att det kommer att finnas mer plast i havet än fisk. Världens hav är i kris. För att rädda dem och de marina djur som bor här krävs stora och samlade insatser, men även du som individ kan göra en insats när du semestrar.

Text: Johanna Jackson • 2016-11-15 Uppdaterad 2021-06-23

Världsnaturfonden WWF jobbar globalt med integrerad havsförvaltning för att haven ska få bättre ekologisk balans och mer skydd. Ett mål med deras kampanj Rädda haven är att det vid 2020 ska finnas marina skyddsområden som täcker minst 20 procent av världens kust- och havsområden. I dagsläget har världens ledare kommit överens om att 10 procent ska vara skyddade.  

Här är deras tips för vad man kan tänka på för att semestra hållbart för haven:

1. Tänk på vilken fisk du äter under semestern

Idag är cirka 90 procent av alla fiskebestånd överfiskade eller fiskade till sin gräns, och flera marina arter är extra hårt drabbade. Undvik att äta hotade fiskarter som ål, haj, havskatt, marulk, rocka, svärdfisk eller blåfenad tonfisk. 

2. Köp inte snäckor eller koraller

Vare sig hela eller i bitar. Halsband och smycken av snäckor eller korall kan vara frestande att köpa med sig hem, men en storskalig handel hotar de lokala naturliga bestånden av snäckor och de viktiga korallreven. Idag står tre fjärdedelar av våra korallrev globalt inför starkt hot och om utvecklingen inte bromsas kan korallreven vara borta 2050. 

7 tips för hur du turistar hållbart för världens hav
Korallrev är mer värda levande än döda. De utgör skydd och barnkammare för 25 procent av världens fiskar.

3. Stoppa soppan

Omkring 100 miljoner hajar dödas varje år i fisket.  Just nu dödas tre hajar varje sekund, många för sina fenor. Tillagningen av hajfenssoppa börjar med att fenorna skärs av, ofta från en levande haj. Sedan dumpas djuret tillbaka i havet och dör. Hajfensfiske utförs främst av stora fiskebåtar som tar in ofantliga mängder. I många länder är hajfenssoppa förbjudet, men inte överallt. 

4. Köp inte souvenirer av hotade djur

Havssköldpaddorna är starkt hotade och förekommer som souvenirer hela eller bearbetade, exempelvis som kammar eller hårspännen. Vithaj, valhaj och tre olika arter av hammarhaj är några exempel på hajarter som det är olagligt att ta hem i form av souvenirer som exempelvis smycken som innehåller hajtänder. Köp inte heller souvenirer från andra hotade marina djur som exempelvis torkade sjöhästar, svärd av sågfisk eller kaviar från stör. För att vara på den säkra sidan – köp aldrig några souvenirer av djurdelar. 

7 tips för hur du turistar hållbart för världens hav
Hajtänder gör sig bäst på hajen. Många djurdelar är dessutom olagliga att ta in i Sverige och kan ge böter.

5. Res klimatsmart

Våra utsläpp bidrar till den globala uppvärmningen och försurningen av haven. Flyget har en enorm klimatpåverkan och att ta tåget är det mest miljövänliga alternativet. OM du ska flyga, välj helst direktflyg, då de flesta utsläppen sker vid start och landning. Väl på plats, åk gärna kommunalt om det är möjligt, framför att hyra en bil.    

6. Varning för plastpåsar

Plastpåsar och annat skräp av plast är livsfarliga för havets invånare. En havssköldpadda kan lätt förväxla en plastpåse för dess naturliga föda, maneter, och kvävas. I dag har varannan havssköldpadda plast i magen. Plocka gärna upp skräp som du ser även om det inte är ditt eget. 

7 tips för hur du turistar hållbart för världens hav
Plastpåse eller manet? För en havssköldpadda är det svårt att se skillnad.

7. Skit inte i havet

Undvik att välja kryssningsfartyg som fortfarande dumpar avloppsvatten i havet. I Östersjön gäller från 2019 totalstopp för alla nya fartyg; från 2021 för befintliga fartyg. Om du hyr båt bör du tömma på designerade stationer i hamnen, inte i havet. 

Sprid gärna artikeln vidare, och missa inte att gilla Vagabond på Facebook!

Källor: WWF och The Guardian

Hawaii kan göra det förbjudet att simma med delfiner

Slut på elefantridning och tigerklappande – Tripadvisor ändrar sin biljettpolicy

Lista: Här är researrangörerna i Sverige som är elefantvänliga


Text: Johanna Jackson • 2016-11-15
RestipsAnsvarsfull turismDjur & naturListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top