Prestigefyllda listan – bästa bagerierna och konditorierna i Italien

Måsteläsning för alla som har en förkärlek till italienska bakelser.

Prestigefyllda listan – bästa bagerierna och konditorierna i Italien
Foto: Istock.

Gambero Rosso, som går att beskriva som Italiens motsvarighet till Michelinguiden, har tagit fram sin årliga guide till alla som är ute efter "la dolce vita" bland sötsaker. 

I toppkategorin "Tre Torte" rankas de bagerier och konditorier som tilldelas 90 poäng eller mer. Poäng ges inte bara för kvaliteten på bakverken utan även för servicen och stämningen. I år gick utmärkelsen till totalt 18 stycken adresser runt om i landet. 

I toppen av grädhyllan med 95 poäng placeras konditoriet Pasticceria Veneto i Brescia i norra Italien. Konditoriet öppnades 1971 av Iginio Massari och några av specialiteterna inkluderar cornetti (en variant av croissant), biscotti och en uppsjö av olika chokladkreationer. 

Här är hela listan: Italiens bästa konditorier 

Namn – stad

95 poäng

Pasticceria Veneto – Brescia

93 poäng

Dalmasso – Avigliana 

Maison Manilia – Montesano sulla Marcellana 

92 poäng

Besuschio – Abbiategrasso 

Gino Fabbri Pasticcere – Bologna

En av skapelserna från Pasticceria Veneto. Foto: Pasticceria Veneto.

91 poäng 

Acherer – Brunico/Bruneck

Biasetto – Padua

Nuovo Mondo – Prato

Pasquale Marigliano – Ottaviano

90 poäng

Bompiani – Rom

Caffè Sicilia – Noto 

Cortinovis – Ranica 

Cristalli di Zucchero – Rom

Dolce Reale – Montichiari 

Ernst K Knam – Milano

Pasticceria Agricola Cilentana Pietro Macellaro – Piaggine

Rinaldini – Rimini

Sal De Riso Costa d'Amalfi – Minori