• Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Guide till Hurtigruten

    Den klassiska båtresan mellan Bergen och Kirkenes passerar världsarvsmärkta fjordar såsom Naerøy och Geiranger. Den 2 500 sjömil långa färden tar 12 dygn tur och retur. Hurtigrutens elva färjor transporterar både gods och pendlande lokalbor – men främst av vyerna hänförda turister.

    Guide till Hurtigruten
    M/S Midnatssol kastar loss. Foto: Johan Marklund.

    Resa dit

    Flyg. Från Stockholm går det direktflyg till Bergen, Oslo, Stavanger och Trondheim. Vi flög till Oslo och tog sedan inrikesflyg till Narvik varifrån vi åkte lokalbuss till Harstad, en av de 34 hamnar där färjorna dagligen lägger till.

    Tåg. Det går även utmärkt att ta tåg (SJ). Direkttåg till Oslo tar 5 timmar från Stockholm och 4 från Göteborg.

    Buss. Från Göteborg och Köpenhamn går det Oslobussar ungefär en gång i timmen. 

    Priser Hurtigruten

    Sommaren är dyrast och vintern billigast. En hytt med fullpension för två personer på en 12 dagars tur-och-returresa under vinter (nov–mars) kostar från drygt 22   000 kr. För prisexempel och kampanjer på kortare turer, kolla på hurtigrutenresan.se. Ofta har dessa paket flygbiljetter inkluderat.

    Ta sig runt

    Att ta med bilen ombord rekommenderas. Allra bäst är kryssningen när man upplever den på hop-on–hop-off-manér. Det stillsamma och betraktande båtlivet vinner på att kombineras med mer fartfyllda landburna utflykter. 

    Bo

    Standardhytterna har bäddsoffa, minibar, dusch/wc samt ett litet skrivbord. De något dyrare utsideshytterna på övre däck har fönster medan rummen på nedre däck har tittgluggar.

    Den klaustrofobiskt, alternativt romantiskt, lagda, kan istället välja en svit. Ungefär samma standard som hytterna fast rymligare, och med dubbelsäng. Alla fartyg, förutom M/S Lofoten, har hytter anpassade för passagerare med funktionsnedsättning.

    Äta 

    Varje fartyg har en stor matsal som serverar frukost, lunch, middag i buffé-tappning. Måltiderna, allra helst middagen, präglas av den hamn färjan nyss provianterat vid. En meny på kungskrabba med löjrom, blinier och pavlova är inte ovanlig. 

    I den mindre à la carte-restaurangen förfinas de lokala säsongsbetonade råvarorna ytterligare. Norra ishavets läckerheter – tyngdpunkten ligger på fisk och skaldjur – serveras med väl avvägda vinpaket. Färjorna har också en enklare kafeteria som erbjuder smörgåsar, pizza och dryck hela dagen. 

    Bäst tid att åka Hurtigruten

    September–oktober. En smaksak men personligen uppskattar vi turen bäst i höstskrud när det brandgula letat sig in i lövkronorna, när den oemotståndliga kungskrabban är i säsong (vilket märks på färjornas menyer) och sommarens midnattssoltokiga amerikaner och tyskar lämnat båtarna. Den som prioriterar norrsken har godast chanser november till februari. Under vintersäsongen är utsikterna att få njuta det spektakulära ljusfenomenet så goda att Hurtigruten utfärdat norrskensgaranti (i alla fall under 12-dagarskryssningen). Den som inte vill vaka kan beställa norrskensväckning till hytten.

    Tips! 

    Ta med eget dricksvatten (dunkar säljs i de flesta hamnar). Upplägget på Hurtigruten är all inclusive – men vatten ingår inte. Något som blir ännu mer märkligt när man betänker att vi resenärer rekommenderas (läs: beordras) att ha med oss vatten på utflykterna. Att dagligen tvingas köpa en ny halvlitersflaska ger en något fadd eftersmak.

  • Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!