• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens bästa öar – vi korar våra 25 favoriter

  Drömmen om paradisön är evig. Ända sedan Robinson Crusoes tid, ja, ännu tidigare än så, har människan fascinerats av avlägsna atoller där tiden står stilla. Vi som gör Vagabond har slagit våra beresta skallar ihop för att kora de mäktigaste, skönaste och mest exotiska av världens alla öar!

  Världens bästa öar – vi korar våra 25 favoriter
  Bora Bora. Ikonisk söderhavsö som bland annat lockade vår egen kronprinsessa hit på smekmånad. Foto: Fotolia.

  25. Bora Bora, Franska Polynesien – drömmen om Söderhavet

  Det är något visst med begreppet Söderhavet som fängslat resenärer i alla tider. Hit åkte Pippi Långstrump på äventyr, Kronprinsessan Victoria på lyxig smekmånad och hit kommer resenärer som suktar efter de där vykortsperfekta öarna man inte trodde fanns på riktigt. Mitt i Franska Polynesien och knappt synbar på kartan ligger ön Bora Bora. En ö där invånarna lever efter filosofin "Aita pae pae", "oroa dig inte". Här är strandliv, ramlabaklängesvackra solnedgångar och franskinspirerat kök något att räkna med. Likaså Söderhavets vackraste lagun som omger Bora Bora likt en skimrande blågrön färgpalett. 

  Resa dit: Flyg via Paris och Papeete till Motu-Mute på Bora Bora.

  24. Seychellerna, Indiska oceanen – Bevarad tropik 

  Förvänta dig orörda talkpudervita stränder, vilda jättesköldpaddor, kristallklara korallrev och tropisk regnskog. På de drygt 115 öarna, strax nordost om Madagaskar, är turismen strikt reglerad och den hänförande naturen välbevarad. Här lever drömmen om det orörda paradiset vidare och varje ö har sin charm. Förälska dig i Afrikas minsta huvudstad Victoria på huvudön Mahé, de silkeslena stränderna på Praslin och dykning i världsklass på La Digue. 

  Resa dit: Flyg till huvudön Mahé från Stockholm via Dubai/Addis Abeba. Båt från Mahé till Praslin och La Digue. 
  Läs även: Seychellerna – drömmarnas utpost

  De ikoniska stenbumlingarna på Praslin. Foto: Istock.

  23. Roatan, Honduras – Karibien med röd avgång 

  Hav i utomjordiska blåtoner, sand vit som måsvingar. Honduranska Roatan tillfredsställer karibiska drömmar åt såväl kryssningsresenärer som ryggsäcksluffare. Den fem mil långa ön parkerar visserligen på tröskeln till ett av världens våldsammaste länder. Viss risk för sandflugor och zikavirus tillhör också det oönskade. Men tonläget på Roatan är betydligt mildare än på fastlandet. Stränderna vid West Bay smeker mjukt. Korallreven tillhör världens största. Trots sentida turistboom, som pressat priser uppåt, går det ändå att leva billigt. Kostnaderna för dykcertifikat lär vara bland de lägsta i världen. Roatan bjuder dessutom på delfiner, stylthusbyar och färsk hummer. 

  Resa dit: Flyg via Miami, Houston eller Atlanta. Även dagliga båtar från La Ceiba på det honduranska fastlandet. 

  Roatan. Favorit för såväl backpackers som kryssningsresenärer. Foto: IBLTT.

  22. Isle of Harris, Skottland – ruggigt vackert

  Den fina, vita sanden och det turkosa havet ser ut som en tropisk dröm. Men den som doppar sig i Atlantens vågor på denna utpost i västra Skottland får ofta vara tämligen ensam med upplevelsen – vattentemperaturen avskräcker de flesta.

  Isle of Harris ligger i den norra delen av ögruppen Yttre Hebriderna och är förvirrande nog samma ö som Lewis. Men det är Harris, det södra området på ön, som fått de mest dramatiska dragen med stupande berg och gnistrande stränder i vykortsvänlig symbios. Ett måste är förstås också att besöka några gårdar där man väver det anrika och högkvalitativa Harris tweed – ett äkta lokalt hantverk. 

  Resa dit: Färjor går från Uig på Isle of Skye till staden Tarbert på Harris. Det går också att flyga till Stornoway på Lewis. 
  Läs även: Roadtrip i Skottland bland hedar, öar & whisky

  Luskentyre beach på Isle of Harris. Foto: Istock.

  Ceapbhal hill, på södra Isle of Harris. Foto: Istock.

  21. Raja Ampat, Indonesien – tropisk skattkista

  Det kräver lite tid och tålamod att ta sig dit, men väl framme vid Raja Ampat utanför Papua i östra Indonesien, ligger en present och väntar i form av 1 500 öar och ett av världens mest spektakulära områden för dykning.

  Här finns enskilda rev med större artrikedom än hela Medelhavet. Vare sig du vill bländas av färgsprakande koraller, pyttesmå sjöhästar eller jättelika blåvalar finns chansen här. Dykningen är som sagt i en klass för sig, men också ovanför ytan imponerar Raja Ampat. 

  Paddla förbi till synes ogenomtränglig regnskog, upptäck vita stränder och gömda laguner. Eller vandra in i en värld av biologisk mångfald där inte minst fågelskådaren också får sin beskärda del av kakan. 

  Resa dit: Flyg till Sorong på Papua och ta färja eller snabbåt till Wasai på ön Waigeo.
  Läs även: Raja Ampat – paradisets arkipelag

  Visst kan man tro att bilden är fejkad, men det är äkta. Raja Ampat är precis så här bisarrt vackert. Foto: IBLTT

  Listan fortsätter på nästa sida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!