• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Zalipie: Är det här Polens sötaste by?

  I den charmerande lilla byn Zalipie i sydöstra Polen är hus och byggnader täckta med färggranna blommålningar.

  Zalipie: Är det här Polens sötaste by?
  Foto: Istock,

  Cirka 7 mil utanför Polens näst största Kraków ligger en liten by som har fått omvärldens ögon på sig tack vare invånarnas traditioner av att dekorera sina hus med målningar. 

  Foto: Piotros via Wikipedia/Creative Commons.

  Traditionen har sitt ursprung från den tiden då invånarna använde vedugnar för att laga mat och värma sina hem med. På grund av detta färgades väggarna ibland svarta av sot. Lösningen blev att måla väggarna vita, men ibland lyste sotet igenom den vita färgen. Lösningen på det blev att måla över fläckarna med dekorativa och snirkliga blommor.

  Foto: Andrzej Otrębski via Wikipedia/Creative Commons.

  Idag har de flesta invånarna nyare och moderna ugnar, men traditionen har levt kvar. Nuförtiden anordnas till och med en vänskaplig tävling varje år då kvinnorna i byn – och en del män – tävlar om vem som kan dekorera sitt hem vackrast. Målningarna har till och med spridit sig utanför husen och går att se på allt från brunnar och hundlyor till träd och broar, enligt Daily Mail.  

  Foto: Ricardo77 via Wikipedia/Creative Commons.

  Så om man har vägarna förbi Kraków och letar efter en trevlig dagsutflykt kan kanske instagramvänliga Zalipie vara ett trevligt alternativ!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!