• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 16 exempel på vad andra européer googlar om Sverige

  Varför skriker svenska studenter på nätterna och varför pratar svenskar så bra engelska? Det är några av sakerna som våra europeiska "grannar" vill veta om oss.

  Genom att använda olika länders Google-sökmotorer och på respektive lands språk har shoppingföretaget Shopalike.se kartlagt de mest sökta termerna som andra europeiska länder gjort om Sverige.  

  – Vi gjorde det mest för skojs skull då vi har folk från många olika nationaliteter på företaget. Vi ville alltså få fram vad andra länder är nyfikna på om oss svenskar, och har gjort liknande kartor för respektive land. Resultaten är de mest sökta termerna, men vi har tagit bort alla termer som kan uppfattas som rasistiska eller stötande, säger Joakim Borger, marketing manager på Shopalike.se.

  I kartorna som alltså baseras på Googles egna förslagna söktermer finns några tydliga trender. Till exempel var flera länder nyfikna på hur det kommer sig att vi svenskar är så duktiga på engelska, och varför vi är så långa. Alltså rätt förankrade generaliserade uppfattningar om Sverige som säkert många känner igen.

  Vissa av söktermer är av det lite uddare slaget. Som grekerna som vill veta "varför svenska studenter skriker om nätterna." 

  – Just den söktermen har att göra med ett klipp som lades upp på Youtube och blev viralt, andra söktermer är lite mer svårförklarade, säger Joakim Borger. 

  Här är resultaten från undersökningen: 

  1. Ryssland

  2. Finland

  3. Norge

  4. Storbritannien 

  5. Frankrike

  6. Spanien

  7. Portugal 

  8. Italien

  9. Belgien

  10. Nederländerna 

  11. Danmark 

  12. Serbien

  13. Polen

  14. Schweiz

  15. Grekland

  16. Tyskland 

  Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration ditt flöde!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!