• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 häpnadsväckande vandringsstigar som kommer att göra dig knäsvag

  Enastående vackra, men också stundom skräckinjagande. De här imponerande stigarna tar dig upp i skyarna, längs smala bergsryggar och till slående utsikter.

  5 häpnadsväckande vandringsstigar som kommer att göra dig knäsvag
  Vandra bland molnen. Pico do Arieiro, Maderia. Foto: Istock.

  1. Hua shan Sky Walk, Kina

  På det heliga Huashan-berget i Shaanxi-provinsen finns en led som garanterat kommer ge även den mest rutinerade adrenalinknarkaren pirr i magen. Här vandrar man stundtals längs smala avsattser och gångvägar som slingrar sig längs med nästan vertikala klippväggar.

  Bland de dimtäckta topparna finns flera leder men Sky Walk är närmast ökänd. Beteckningar som "världens farligaste", "mest skräckinjagande" och "världens dödligaste vandringsled" är inte ovanliga.

  2. Half Dome Yosemite – USA

  Granitklippan Half Dome är belägen i Yosemite Nationalpark i den amerikanska delstaten Kalifornien. Den svindlande leden klättras utan utrustning och tar en upp på en höjd av 1 444 meter och slående utsikter. 

  Räkna med att leden tar en hel dag att vandra och glöm inte bort att räkna in tid att spendera på toppen!

  Mer info på: nps.gov/yose

  3. Pico do Arieiro – Portugal 

  Den sannslös vackra vandringen mellan topparna Pico Arieiro och Pico Ruivo hittar vi på Portugals gröna ö Madeira. Leden börjar vid Pico do Ariero på 1 818 meters höjd och fortsätter på branta stigar förbi betagande djupa dalgångar till Madeiras högsta topp Pico Ruivo. 

  Vandringen är krävande och tar mellan 5 och 6 timmar, men efter att ha sett videon nedan blir belöningen rätt uppenbar. 

  Mer info: madeira-portugal-guide.com

  4. Angels Landing – USA

  I Zions nationalpark i Utah ligger den 454 meter höga klippformationen Angels Landing omgiven av kaktusar, taggiga buskar och andra ökenväxter.

  Längs klippan går en fyra kilometer lång vandringsled som leder till en spektakulär utsikt av Zion-kanjonen. Men det är ingen promenad i parken – på grund av det ibland hala underlaget och branta stigarna bör barn och äldre avstå. 

  Mer info: zionnational-park.com

  5. Trolltunga – Norge 

  Norge har inte direkt brist på vackra naturscener och imponerande vandringsleder. Men en av de mest kända är den spektakulära klippformationen Trolltunga som sträcker sig ut i luften 700 meter ovanför Ringedalsvatnet. 

  Det vanligaste är att man börjar vandringen i Skjeggedal. Man får räkna med en tidsåtgång på cirka 10 timmar tur och retur. 

  Läs mer på: fjordnorway.com

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!