Annons
Annons
Ingå äktenskap i fjärran land, så här gör du. Foto: Fotolia.

Ingå äktenskap i fjärran land, så här gör du. Foto: Fotolia.

Restips

Guide: Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor

Barfota på en sandstrand i Karibien, på svenska ambassaden i Paris eller i all hast på Arlanda. Vagabond guidar dig till ett bröllop utomlands.

Text: • 2017-04-19 Uppdaterad 2021-10-27

Svenskt sommarbröllop med ljusa nätter och doft av midsommarblomster är inte det enda alternativet. Allt fler lockas av att förenas utomlands, på tropiska stränder eller i romantiska sydländska städer.

Bröllopsexperten Johanna Kajson startade för fyra år sedan Sveriges första bröllopspod. Hon har märkt att utlandsbröllop blir alltmer populärt för varje säsong och tror att det finns många orsaker till den växande trenden. 

– Många drömmer om ett sommarbröllop och gärna utomhus. Eftersom vi inte har så säkert sommarväder i Sverige blir lösningen ett härligt utlandsbröllop. Andra drömmer om ett tredagarsbröllop där alla bor tillsammans, det är ett häftigt sätt att samla nära och kära någon helt annanstans. Eller så vill man göra ett lite mindre, intimare bröllop och tycker det är lättare att bjuda färre om man är utomlands. Men värmen, billigare mat och dryck och stämningen tror jag är det som lockar mest.

Om man vill gifta sig utomlands finns det många alternativ att välja mellan. Lättast är att gifta sig enligt svenska lagar. Det kan man göra hos Svenska kyrkan i utlandet eller på fler av Sveriges ambassader. Svenska kyrkan har vigselrätt på över 45 orter i världen. Den populäraste utlandskyrkan är den på Mallorca, som under 2015 vigde 194 par. Men svenskarna är även ivriga att gifta sig i Svenska kyrkan på Gran Canaria och i New York. 

Guide: Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor
Kanske drömmer ni om ett strandbröllop? Foto: Istock.

Men i Svenska kyrkan i New York sker vigseln enligt amerikansk lag. Då behövs ingen hindersprövning från Skatteverket. Istället ansöker man om den amerikanska motsvarigheten, en marriage license. Den licensen måste brudparet begära ut på plats hos stadens city clerk. Men eftersom vigseln endast kan ske ett dygn efter att licensen har utfärdats måste paret alltså vara på plats i New York ett par dagar före själva vigseln för att hinna begära ut handlingen i tid för bröllopet. En amerikansk bröllopslicens kostar 35 dollar, motsvarande drygt 300 kronor, och måste betalas med kreditkort.Om någon av parterna har varit gift tidigare måste den personen begära ut ett personbevis från Skatteverket i Sverige för att visa att skilsmässan är avklarad. Andra dokument som måste tas med är giltiga pass och en vigselblankett från parets hemförsamling i Sverige.

Att bli vigd i Svenska kyrkan i New York kostar 600 dollar, motsvarande drygt 5 000 kronor. Då ingår att paret – och deras två vittnen som måste närvara under vigseln – bjuds på mousserande vin. Efter vigseln får ni ett vigselbevis av prästen. För att äktenskapet ska vara giltigt i Sverige måste en kopia av det amerikanska vigselbeviset skickas till Skatteverket. 

På Svenska kyrkan i New Yorks hemsida finns även tips på svenska fotografer och blomsterombud i New York. Om ni känner att tiden för att planera bröllopet inte finns, eller att drömmarna blir så stora att ni inte vet hur man ska gå tillväga, rekommenderar Johanna Kajson att ni anlitar en lokal bröllopskoordinator. 

– De kan språket, traditionerna och har bäst koll på leveran­törerna på plats. Även när jag är anlitad för att skapa utlands­bröllop brukar vi ta experthjälp av en koordinator på plats.

Guide: Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor
Kärlek plus exotisk miljö skapar extra romantik. Foto: Fotolia.

Svenska kyrkliga församlingar utomlands brukar kräva en avgift för vigseln och kostnaderna varierar. Det är bra att veta att en svensk präst inte kan följa med och förrätta en vigsel utomlands. På Svenska kyrkan i utlandets hemsida finns mer information om alla vigselorter utomlands.

I några länder har Svenska kyrkan inte vigselrätt. Istället erbjuder de en kyrklig välsignelse som inte är juridiskt bindande, men kompletterar den borgerliga vigseln och liknar den vanliga vigselceremonin. Det betyder att ni måste vara gifta innan den kyrkliga välsignelsen kan äga rum. 

I till exempel Paris har Svenska kyrkan inte vigselrätt, men erbjuder en kyrklig välsignelse. Då kan man innan den kyrkliga välsignelsen gifta sig borgerligt på svenska ambassaden i Paris. Det tar ungefär tio minuter och bröllopsparet vigs av ambassadören. Det blir lätt fullbokat, så det är inte drop-in som gäller, boka i tid. Hindersprövningen från Skatteverket måste skickas tillsammans med vigselintyg till ambassaden i Paris senast en vecka innan vigseln. I kuvertet ska det även finnas med kopia av båda av parets pass eller internationella id-kort. Om paret dessutom vill att två vittnen de känner ska närvara måste även vittnenas namn och adresser skickas till ambassaden. Vid själva ceremonin i Paris måste både vittnen och bröllopsparet ha med sig pass eller godkänd id-handling, körkort räknas inte. 

Guide: Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor
I Paris har Svenska kyrkan inte vigselrätt, men det går bra att få en kyrklig välsignelse där. Foto: Istock.

Om bröllopet däremot ska ske i hemlighet, eller att ni av andra skäl inte vill ha med två vittnen som ni känner, kan ambassaden bistå med personal som vittnen. Kom då ihåg att meddela ambassaden innan för att personal ska finnas på plats. En vigsel på ambassaden i Paris kostar 61 euro, motsvarande 600 kronor.

Det finns 21 svenska ambassader i världen som har vigselrätt, oftast i länder där Svenska kyrkan saknar representation. Reglerna för vem som får gifta sig med vem kan skilja på de olika ambassaderna. I till exempel Spanien vigs endast svenska medborgare och en av parterna måste vara bosatt i Spanien.

När de nyblivna äkta makarna är tillbaka i Sverige måste de själva anmäla vigseln till Skatteverket för att äktenskapet ska bli giltigt.

Guide: Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor
När man är tillbaka i Sverige måste man registrera äktenskapen hos Skatteverket. Foto: Istock.

För dig som drömmer om att gifta dig borgerligt på en spek­takulär och annorlunda plats, som barfota på en strand i Karibien, finns två alternativ. Det går att gifta sig på plats enligt lokala lagar, men då gäller det att i god tid ta reda på vilka lagar som gäller i landet. På till exempel Bali måste båda parterna ha samma religion för att få gifta sig (ateism och agnosticism räknas inte som en religion), annars behöver en av parterna välja att konvertera och då behövs det papper på det. De lokala lagarna och vilka handlingar som behövs kan variera enormt beroende på land.

– I vissa delstater i USA får man inte gifta sig om man har aids, så man behöver ha intyg på att man är fri från det för att överhuvudtaget få gifta sig. Alltså, det finns så många regler så man anar inte vad de hittar på, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

För svenska medborgare krävs oftast ett äktenskapscertifikat för att få gifta sig enligt lokala lagar. I vissa länder kan det även behövas speciella stämplar, översatta handlingar av godkänd översättningsbyrå eller ett personbevis. 

– Jag skulle starkt rekommendera att man tar kontakt med ambassaden i det landet som man tänkt att gifta sig i om man inte på annat sätt kan ta reda på vad det är som gäller. Det är så himla surt att stå där och tro att man har alla papper men så är det ytterligare något papper som man har missat, tipsar Ingegerd Widell.

Guide: Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor
Att bli vigd i Svenska kyrkan i New York kostar drygt 5 000 kronor. Foto: Getty Images.

Något enklare är det att istället gifta sig enligt svenska lagar före avresan. Johanna Kajson har märkt att det som bröllopsparen oftast tycker är det svåraste med utlandsbröllop är själva vigselceremonin och de handlingar som behövs för att det ska bli ett juridiskt giltigt äktenskap.

– Att vigas utomlands kan vara klurigt och det smidigaste är faktiskt att man genomför själva vigselakten hemma i Sverige innan man reser iväg och sedan genomför vigselakten på plats som en riktigt ceremoni, även om det lagliga redan är ordnat sedan tidigare. Ingen behöver veta att ni egentligen redan sagt ja, jag har många brudpar som väljer att göra så, säger Johanna Kajson.

Ett bra tips är att gifta sig på Arlanda flygplats där man kan vigas kostnadsfritt i flygplatsens kapell, antingen kristet eller i en annan religiös tradition. Det går även att välja att gifta sig i flygplatsens vip-rum eller i flygtrafikledningstornet. I vip-rummet finns det dock inte plats för så många gäster, endast sju med vittnen inräknade.  

Att planera ett bröllop tar tid och kraft, och om man känner att energin inte räcker till erbjuder de flesta charter­­resebolag poetiskt sköna hotell med bröllopsplanerare på plats. De hjälper till med att ordna allt, från att hitta den mest idylliska stranden för bröllopet, till den ultimata barberaren. Och såklart alla övriga detaljer och finesser för er stora dag. Dessutom slipper ni stressa till flyget mot smekmånaden.

Bröllopsråd och vigseltopplista

Tips från bröllopscoachen Johanna Kajson 

1. Ladda ner checklistor och följ dem så att ni gör rätt sak i rätt ordning, det kan kännas övermäktigt att ta sig an allt på en gång.

2. Gör en rekognoseringsresa. Det är superbra om man före bröllopet besöker platsen för att se, provsmaka och beställa allt själv på plats. Saker kan se mycket annorlunda ut i verkligheten än på bild.

3. Tro inte att det behöver bli svindyrt. Vin och öl kan ofta vara billigare utomlands, och står dina gäster själva för flyg och boende kan man faktiskt komma billigare undan med ett bröllop utomlands än hemma i Sverige.

4. Bjud inte på allt. De flesta bröllopspar väljer att ha färre gäster om man gifter sig utomlands eftersom det kan kännas lite övermäktigt att begära att många gäster ska investera i semesterdagar, flygbiljetter och boende i flera dagar. I de flesta fall så står gästerna själva för flyg och boende, men det finns också brudpar som bjuder på rubbet.

Guide: Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor
Det är lätt att fastna i byråkratin. Bröllopscoachen hjälper dig på traven. Foto: Istock.

Ordlista

Hindersprövning: Kontrollerar att det inte finns några hinder för att ni ska få gifta er. Den svenska lagen hindrar par att gifta sig om någon av parterna är under 18 år, om paret är nära släkt eller om någon av parterna redan är gift eller har ett registrerat partnerskap. Hindersprövningen gäller i fyra månader.

Vigselintyg: Utfärdas när hindersprövningen godkänts. Är giltigt i fyra månader och undertecknas av vigselförrättaren efter bröllopet för att skickas till Skatteverket för att det ska registreras i folkbokföringen. 

Äktenskapscertifikat: För den som är folkbokförd i Sverige, men ska gifta sig inför en utländsk myndighet. Äktenskapscertifikatet ansöker man om hos Skatteverket som gör samma kontroll som vid en hindersprövning och är giltigt i fyra månader. Kan utfärdas på svenska eller engelska. 

Marriage license: Det engelska namnet för ett intyg som säger att personen har rätt att gifta sig i landet. För att få ut en marriage license kan man behöva ha med handlingar som till exempel pass, personbevis som visar att man är skild eller papper på att man är fri från vissa sjukdomar. Utfärdas av utländska myndigheter. 

Vigselblankett: Brudens hemförsamling utfärdar en vigselblankett om bröllopet ska ske i en annan församling.

Kyrklig välsignelse: Kompletterar den borgerliga vigseln och ger därmed Guds välsignelse över äktenskapet. Liknar en vanlig bröllopsceremoni och består av bön och bibelläsning men är inte juridiskt bindande. Ingen hindersprövning behövs eftersom paret redan är juridiskt gift. Kom ihåg att ta med vigsel- eller partnerskapsbeviset från den borgerliga vigseln.

City clerk: USA:s motsvarighet till det svenska kommunkontoret. Utfärdar marriage license

Guide: Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor
Populäraste svenska utands­kyrkan för vigsel är den på Mallorca. Foto: IBL

Packningstips från utlandskyrkan

Svenska kyrkan i utlandet tar mer än gärna emot svenska klassiker. Två kilo bryggkaffe och några påsar Ahlgrens bilar är inte fel att ta med till församlingen inför vigseln. Hos några av kyrkorna är det till och med ett krav.

5 bröllopsfilmer att drömma sig bort i

1. Bridesmaids

När Annie (Kristen Wiig) blir sin bästa vän Lillians (Maya Rudolph) brudtärna rivs hela hennes redan trasiga liv upp i en skrattfest. Tillsammans med de andra färgstarka brudtärnorna, som spelas av bland andra Melissa McCarthy och Ellie Kemper, planerar de inför Lillians möhippa och bröllop. Skild och fattig måste Annie gå igenom alla bisarra och dyra ritualer för hennes bästa väns skull. 

2. Mitt stora feta grekiska bröllop

Toula Portokalos (Nia Vardalos) tar över sin fasters resebyrå och faller pladask när hon träffar högstadieläraren Ian Miller (John Corbett). De dejtar i smyg, men till slut är det dags för Ian att möta Toulas stora grekiska familj. Paret kämpar för att få den blivande brudens släkt – och framförallt pappa, övertygad om att den icke-grekiska mannen är minst lika bra för Toula som en grekisk. 

3. Min bäste väns bröllop

Juliannes (Julia Roberts) bäste vän Michael (Dermot Mulroney) ringer plötsligt upp henne en dag och berättar att han äntligen har träffat den rätta och ska gifta sig – om fyra dagar. Förkrossade och svartsjuka Julianne gör allt i sin makt för att stoppa kärleken mellan Michael och hans fästmö Kimberly (Cameron Diaz) för att få Michael att förstå att det egentligen är henne som han älskar.

4. Mamma Mia

På den färgstarka idyllisk ön Skopelos i Grekland återförenar den blivande bruden Sophie (Amanda Seyfried) hennes mammas (Meryl Streep) tre gamla kärlekar och bjuder dem alla till hennes bröllop. Allt i hopp om att få reda på vem hennes riktiga pappa är. En riktig kärleksfull och storartad musikal med de bästa Abbahitsen uppradade. 

5. Bröllop i Italien

Den cancerdrabbade danska kvinnan Ida (Trine Dyrholm) kommer på sin man med att vara otrogen med en ung kvinnlig kollega. Ensam åker hon till sin dotters bröllop i Italien och möter sin blivande svärsons pappa Philip (Pierce Brosnan), en riktig sur-skalle. Konflikter och kriser kommer och går i rask takt, men till slut flödar kärleken fritt.

8 drömbröllop för romantiska vagabonder

10 romantiska sommarresor

Romantiska bröllopshotell i Europa


Text: • 2017-04-19
RestipsBröllopsresorGranskningarGuideInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top