• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är det här Europas 10 bästa städer för en strandsemester?

  Stad + bad = sant.

  Är det här Europas 10 bästa städer för en strandsemester?
  Utsikt över Alicante från slottet Santa Barbara. Staden har utsetts till Europas bästa strandstad i en sammanställning från GoEuro. Foto: Istock.

  Genom att jämföra faktorer som sandkvalitet, nattliv, hur lätt det är att ta sig till stranden från flygplatsen, medeltemperaturer och utbud av vattensportaktiviteter har resesöksajten GoEuro listat de bästa destinationerna i Europa där man kan njuta av både högklassigt strandhäng och stadsliv.

  Bland annat menar de att italienska Palermo och franska Cannes är bäst för vattensporter. Cannes rankar även högt sett till nattliv tillsammans med Spaniens strandstad nummer ett – Barcelona.

  En annan kategori som söksajten tog hänsyn till var hur snabbt det går att ta sig från flygplatsen till stranden. I tyska Westerland tar det till exempel endast 14 minuter från ankomsthallen till playan. Andra destinationer som fick höga poäng när det gäller lättillgänglighet är Puerto del Carmen i Spanien (21 minuter från flygplats till strand), franska Nice (22 minuter) och spanska Alicante (24 minuter).  

  När alla ovanstående faktorer är kombinerade får man fram följande topp-lista. Håller ni med om resultatet?

  Europas 10 bästa strandstäder

  *Enligt GoEuro

  1. Alicante, Spanien 

  Alicantes barnvänliga stadstrand Playa del Postiguet kantas av barer och restauranger.

  Det klassiska charterresmålet Alicante på spanska Costa Blanca-kusten är ett säkert kort för soldyrkare och badkrukor. Staden har drygt 2 800 soltimmar om året och om sommarmånaderna brukar vattentemperaturen ligga på behagliga 25 grader. 

  2. Catania, Italien

  Catania ligger på den ioniska kusten på Siciliens nordostkust.

  Catania är Siciliens näst största stad och ligger vid foten av vulkanen Etna. Stadens historiska stadskärna är utnämt till ett världsarv av Unesco och en annan attraktion är naturligtvis den 18 kilometer långa sandstranden La Playa. 

  3. Palma, Spanien

  Platja de Palma ligger en halvtimmes bussfärd från stadskärnan.

  Svenskfavoriten Palma på Mallorca är en populär särskilt bland barnfamiljer och pensionärer. Staden är relativt liten men har ändå det mesta att erbjuda i shopping- och restaurangvägar. De bästa stränderna ligger dock en bit utanför staden, Platja de Palma är en av de absolut finaste. 

  4. Barcelona, Spanien 

  Barcelona har över 4 kilometer av sandstränder.

  Barcelona behöver egentligen ingen närmare beskrivning. Här finns Unesco-skyddade kulturskatter som Sagrada Familia och Park Güell, 68 parker, fantastiska barer och en riktigt rekorderlig stadsstrand så klart.  

  5. Split, Kroatien 

  Split är kanske inte den första staden som man tänker på när man hör ordet "strand", men utanför stadskärnan finns det både sten- och sandstränder som går att nås antingen med buss eller till fots. En av de mest populära är stenstranden Obojena som även har ett pulserande nattliv. 

  6. Palermo, Italien

  Palermo och piazza della vergogna/skammens torg.

  Silicens största stad bjuder på en myllrande blandning av kulturer, överdådiga och barocka palats och kyrkor smyckade med imponerande konstverk och ett nattliv som heter duga. Palermo är även en bra utgångspunkt för att utforska de närliggande städerna Mondello och Cefalú. 

  7. Genoa, Italien

  Camogli ligger en halvtimmes tågresa söder om Genoa.

  Liguriens huvudstad Genoa är en oupptäckt pärla för många. Staden är en av Italiens viktigaste hamnstäder och här blandas fula containerpackade hamnområden med vindlande gränder och imponerande palats i stadens historiska center. Som vid många av städerna på GoEuros lista hittar man de bästa stränderna en bra bit utanför stadskärnan. Med tåg tar du dig till exempel enkelt till orterna Bogliasco, Rapallo och Camogli på under 35 minuter. 

  8. Alghero, Italien

  Turkost vatten utanför stranden La Pelosa.

  Spanskinfluerade Alghero på Sardiniens nordvästra kust bjuder på stadsnära stränder, medeltida arkitektur och soldränkta torg. Från Alghero kan du även ta dig till den makalöst vackra La Pelosa-stranden som har liknats vid Europas svar på Karibien. 

  9. Marseille, Frankrike

  Utsikt över Marseilles takåsar och Frioulöarna.

  Storstaden Marseille har länge haft ett något oborstat rykte men fick ett uppsving i samband med att staden utsågs till kulturhuvudstad i Europa 2013. Det finns en del stadsstränder som Plage des Catalans och vindsurfingmeckat Plages du Prado, som egentligen är ett samlingsnamn för en grupp stränder söder om stadskärnan. 

  10. Cannes, Frankrike

  Av alla jetset-nästen på Franska rivieran (Nice, Saint Tropez, Juan-les-Pins, det finns en del) är Cannes det glammigaste. Många stränder kostar att besöka men det finns även en hel gratistränder och stränder som staden sköter om (exempelvis Plage Mace) där priserna är billigare. Från Cannes tar du sedan dagsutflykter till angenäma Nice och Antibes som bjuder på finkorniga sandstränder.