Annons
Annons
Familjeprojektet Villa Juli började med föräldraledig­heten med äldsta dottern Juli. Nu finns även Lilie i familjen. Foto: Privat

Familjeprojektet Villa Juli började med föräldraledig­heten med äldsta dottern Juli. Nu finns även Lilie i familjen. Foto: Privat

Frankrike

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence

Många drömmer om att starta ett eget bed & breakfast i solen. Men för Lisa och Niclas har drömmen blivit verklighet. I somras tog de emot gäster i sin stora villa ovanför franska Rivieran, efter månader av hårt slit, prövat tålamod och tårar av utmattning och glädje.

Text: Karin Wallén • 2017-09-19 Uppdaterad 2023-01-29

Högt ovanför den franska Rivieran i utkanten av den lilla byn Spéracèdes viker en liten väg av mot Villa Juli. Hit når inga billjud. Istället är det fågelkvitter som ackompanjerar vyn från terrassen, och grannens tupp som står för väckningen på morgnarna.

Det var ungefär såhär Lisa Emanuelson och Niclas Franzén hade sett det framför sig när de började drömma om ett eget bed & breakfast. Men det ligger mycket hårt slit, långa arbets­timmar och enorma utmaningar för tålamodet bakom de putsade väggarna med det pittoreska läget.

– För att kunna leta efter hus måste man ha en extremt tydlig målbild. Vi hade en budget att hålla oss till, och eftersom vi också bor i huset där vi tar emot gäster behövde vi den ultimata planlösningen för det. Och så ville vi ha en bra utsikt, säger Lisa.

Den de fick går knappast att klaga på. Från den rymliga balkongen på entréplan är vyn milsvid, över de lummiga sluttningarna och bergsbyarna, ner till det glittrande Medelhavet.

– Där nere kan vi se hustaken i Cannes. Och på en riktigt klar dag kan vi se ända till Korsika, säger Niclas och pekar med ena handen, medan den andra håller lilla Lilie på plats i famnen.

Hon är det senaste tillskottet i familjen Emanuelson-Franzén.

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence
Lisa Emanuelson och Niclas Franzén Familj: döttrarna Juli (född i juli 2015) och Lilie (född i januari 2017). Bor: Spéracèdes, Frankrike. Ålder: Lisa är 33 år och Niclas blir 31 år i oktober. Kommer från: Lisa från Kinna och Niclas från Nynäshamn. Favoritresmål: Lisa har bott i Australien och älskar Sydney. Niclas är väldigt förtjust i Hawaii.

Äldsta dottern Juli, som fått ge namn åt Villa Juli, var faktiskt en bidragande anledning till att de överhuvudtaget hamnade här. Tack vare föräldraledigheten kunde de ge sig av på en längre semester i södra Europa. De reste i Spanien och kände sig för, och under en månad hjälpte de till som arbetande gäster på ett bed & breakfast i södra Frankrike. Drömmen om ett eget ställe hade börjat växa sig allt starkare, men det var inte förrän de kom till Spéracèdes som de hittade det de sökte.

Lisa hade varit på Rivieran två gånger innan. En gång när hon hade en ganska jobbig period i livet var hon där med sin pappa, och redan då kände hon att hon trivdes – med livsstilen, kulturen, naturen.

Niclas, däremot, hade aldrig satt sin fot här tidigare men förälskade sig i platsen när han besökte den i februari 2016. Fyra månader senare flyttade de in.

– Jag gillar allt i de här omgivningarna! Vi har fyrtio minuter till närmaste skidsystem och två timmar till de större skidbackarna. Vi har två timmar till Europas finaste kanjon, Gorges du Verdon, en timme till Italien och sen har vi alla städerna längs kusten; Cannes, Antibes, Nice…

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence
Villa Julis första sommar. Drömmen blev sann. Där det förut var lera har fem ton grus spridits ut. Fasaderna är målade, rummen ombyggda. .

Niclas är fullständig ägare till hotellet, medan Lisa fortfarande har fast anställning på ett företag i Sverige och är föräldraledig. Hon är utbildad inom design och kommunikation och har jobbat både med dekoration i butiker och som sångerska. Niclas har en bakgrund inom bank- och försäkringsbranschen.

Men när han träffade Lisa började de nästan omgående göra planer för att kunna kombinera sina många intressen. Det var resandet, att kunna bo i ett varmare klimat, det var intresset för maten, konsten, musiken och att tillbringa mycket tid med familjen som lockade.

På sina 300 kvadratmeter har de verkligen fått utlopp för sitt gemensamma inredningsintresse. De tre gästrummen har olika platsteman från musikens värld. Abbey Road med sina pop- och rockinfluenser, Place Pigalle med sin franska romantik och Bourbon Street, med jazzig inredning och en väggmålning från den klassiska gatan i New Orleans, skapad av den svenska illustratören Helene Falk.

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence
Inredning är ett gemensamt intresse för Lisa och Niclas. Cigarr- och whiskyrummet går i molltoner.

Huset är en helt annan syn idag än när de köpte det.

– Det har bara bott en familj här förut. De byggde det 1971, och det är ett bra bygge i grunden. Men sedan hade det inte gjorts mycket. Det fanns ett enormt renoveringsbehov när vi köpte det, säger Niclas.

De har rivit väggar och ritat nya rum, designat precis som de vill ha det, letat möbler på antik­affärer och loppisar, tagit med sig tyger från Kinna, där Lisa vuxit upp.

– Vi har simmat runt i lervälling och borrat nästan dygnet runt. Man kan knappt tro det när man ser bilder på före och efter, säger Lisa och skakar på huvudet.

För det går inte att sticka under stol med att det varit tufft på flera sätt. Det har också inneburit tålamodsprövande kontakter med myndigheterna.

– Här nere använder man mycket mer känslor när man pratar. Det kan bli hårda och heta diskussioner. Vi är ju mer vana vid att saker ska funka, men man måste vara beredd på att allt tar tid. Det är mycket pappersarbete och språket är förstås också ett hinder, säger Niclas.

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence
Det har varit en tuff tid med mycket renoveringar. Men hjälpsamma människor har gjort det hela möjligt.

Varken han eller Lisa kunde franska när de hoppade på sin dröm. De har gett sig in i projektet med hull och hår och två små barn.

– Det är krävande. Man måste klara att hålla hundra bollar i luften samtidigt. Man måste kunna planera, vara strukturerad och ha rutiner. Jag har alltid haft lite svårt för sånt. Det har varit en jätteutmaning. Det har också satt relationer på spel, när man stressar, jobbar hela tiden, det är varmt och inget fungerar. Det är nog det tuffaste jag någonsin gjort. Men när det har varit tuffare för mig så har Niclas burit mig, och tvärtom. Det är under den här perioden som jag på riktigt förstått att jag har en själsfrände, säger Lisa.

Dessutom kom hjälp från oväntat håll. Under förra sommaren, då de stora renoveringarna genomfördes, tog Lisa och Niclas en chansning och frågade via sociala medier om det var någon som ville komma ner och jobba lite mot mat och husrum.

– Då kom några riktiga eldsjälar. De bara satte igång och hjälpte till – bar skrot och röjde upp. Och det var människor vi aldrig hade träffat förut! Det gjorde mig väldigt berörd. Det finns hopp om mänskligheten, säger Lisa.

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence
Spéracèdes är en mysig by högt ovanför Rivieran.

Både hon och Niclas gillar att träffa nya människor och umgås gärna med gästerna – om de vill.

– Vill gästen vara för sig själv ska de naturligt­vis få vara det. Men det kan också finnas någon som verkligen har behov av umgänge. Och då finns vi här, då får den personen ta del av vår familj, säger Lisa.

– Jag tror folk mer och mer gillar det här personliga man får. Att det blir något mer än att bara checka in och ut. Att boendet i sig blir ett minne, säger Niclas.

Som van resenär med ett gäng resor i bagaget har han försökt tänka tillbaka på alla ställen han bott på och funderat på vad som varit bra och vad som fungerat dåligt, hur man ska kunna ta vara på smarta detaljer.

I ett av rummen hänger hans farmors gamla kristallkrona. All inredning är noggrant och personligt utvald, och det finns planer på att skaffa ett piano där Lisa eller någon av gästerna kan spela. I biblioteket, som är inrett som ett cigarrum, kan man sätta sig och läsa och kanske ta en whisky. I planerna finns även en målar­hörna med stativ och en större terrass där man ska kunna ägna sig åt yoga med 180 graders panoramautsikt.

– Som liten var jag väldigt intresserad av hotellen när vi semestrade, säger Lisa.

– Det var alltid jag och pappa som gick in och inspekterade innan vi bestämde oss och jag hade vissa kriterier. Heltäckningsmatta, pool och minibar var viktigt för mig då, sju år gammal, säger hon och skrattar.

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence
Niclas och Lisa gillar att träffa människor och är gärna sociala med de gäster som vill det. Men det gäller att läsa av vad gästen vill ha, menar de.

Kriterierna har förändrats, men kraven är fortfarande höga. Lisa och Niclas pratar nästan i mun på varandra om middagarna de ska börja servera, och vinkällaren som ska bli klar. Poolen som ska anläggas och de ytterligare två gästrummen som ska byggas. Och så ska det bli bouleplan i trädgården.

 Bonjour, ca va? säger de båda när en granne passerar utanför muren.

Byn Spéracèdes har bara 1 200 invånare, och det är viktigt att man presenterar sig och håller god ton.

– Vi har pratat med många grannar och varit förbi med lite vin. Men nästa steg är att visa upp lite mer vilka vi är. Vi ska ha en liten invigningsfest med grannarna, säger Lisa.

Ibland måste hon nästan nypa sig i armen och påminna sig om att de verkligen bor här nu. Med olivlundar runt hörnet och Medelhavet glittrande nedanför sluttningarna.

– Vi är en tajt familj och det hade nog varit bra var vi än var. Men det skadar inte att det är väldigt mycket sol här. Det är en svår fråga det här med om livet är bättre någon annanstans. Men det är ett annorlunda liv. Det är viktigt för oss. Vi har ju lite craving på det – att uppleva något annat.

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence
De föll för utsikten. Över de små byarna, olivlundarna och havet.
Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence
Ibland får man nypa sig i armen, säger Lisa.

Lisa och Niclas tipsar: 7 råd till dig som vill starta b&b utomlands

1. Ta hjälp av en konsult som har erfaren-het av att starta en sådan här verksamhet.

2. Prioritera. Ta bara de absolut viktigaste sakerna först.

3. Skriv kontrakt med ALLA du jobbar med och se till att de är vattentäta.

4. Läs på om kulturen i landet. Det är bra att veta hur man ska bete sig mot människor.

5. Var så strukturerad du bara kan. Stressa inte mer än du behöver!

6. Bjud på dig själv och visa intresse för livet på orten.

7. Var inte rädd att be om hjälp! Det finns riktigt fina människor där ute som hjälper dig när du som mest behöver det.

Byta bostad – så fixar du gratis boende på resan

Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor

Smultronställen i sydfranska Provence – en roadtrip i expressfart


Text: Karin Wallén • 2017-09-19
FrankrikeIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top