10 traditionella matupplevelser du inte får missa i Sydamerika

Smaka på en kontinent vars mat- och dryckeskultur kanske har hamnat lite i skymundan. Det är dags att få upp ögonen (och munnen) för fräsiga fiskrätter, heta soppor och specialsugrör för hemmagjort te.

10 traditionella matupplevelser du inte får missa i Sydamerika
Colombianskt kaffe. Väldoftande och ljuvligt smakfullt. Foto: Istock.

1. Mmm … Marsvin i Ecuador

Det hade likaväl kunnat vara Peru, men den här gången blev det Ecuador som fick bära marsvinshuvudet. Cuy har blivit Sydamerikas svar på Sydostasiens friterade insekter. Det vill säga något varje backpacker måste sätta tänderna i för att visa sig på styva linan, inte minst i staden Cuenca. De krispiga tassarna och den krämiga hjärnan lär vara delikatesser. Huvva. 

2. Koffeinkick i Colombia

De milda colombianska kaffe-bönorna har dyrkande fans över hela världen, och efter många år av isolation är landets centralt belägna kafferegion äntligen tillgängligt för turister. Tänk dig att rida mellan haciendorna, ta en kopp svart kaffe, eller en con leche, på verandan. Att se ut över de grönskande dalarna. Att känna, lukta, smaka.

Cocora-dalen. Kaffeparadis. Foto: Istock.

3. Bananas i Venezuela

Matbananer i olika stadier av mognad är ett självklart tillbehör i Venezuela och flera länder i Centralamerika. Som tunna friterade skivor, mosad smet eller ugnsbakat med ost och smör har matbananen (plantain) en särskild plats i många hjärtan. Tostones är omogna gröna bananer som friterats tills de fått en guldgul färg. Ett tilltugg som passar allt.

Tostones – beroendeframkallande! Foto: Istock.

4. Kakfest i Surinam(nam)

Med tanke på holländarnas kolonialhistoria och det faktum att indonesiska och ostindiska plantagearbetare skeppades till Surinam (tidigare Holländska Guyana) är det inte konstigt att landets kokkonst lånat smaker av såväl Europa som Asien. I brist på vetemjöl fick den inhemska- roten kassava användas när holländarna blev sugna på fikabröd. En kompromiss som visade sig bli en succé, om man använde den i kombination med riven kokos, rom och kanel. Efterrätten bojo var född.

Holländsk sockerhistoria.

5. Fräsig fisk i Peru 

Peruansk matkultur har äntligen börjat slå igenom på bred front. Den stoltaste rätten av dem alla är ceviche pescado, en kylskåpskall fiskrätt med sting av chili. Redan under inkarikets dagar serverades rätten som färsk fisk badad i majsbrännvinet chicha. Med spanjorerna kom andra smaker, och en citrusmarinad tog över jobbet. Fräscht och gott!

Fräscht och med sting. Foto: Istock.

6. Vinnande druvor i Chile 

Sydamerikanska viner har vunnit våra hjärtan, och det var här det började, redan på 1500-talet. I Valle del Casa-blanca, halvvägs mellan Santiago och Valparaiso, är klimatet milt och perfekt för produktion av vita viner. Dessutom perfekt för vin-turister på smakturné.

Vill du hellre smutta den traditionella spritdrycken pisco, som används i den populära drinken pisco sour, bör du sikta på Valle del Elqui eller Valle del Limari. Salud!

God jord för goda viner.

7. Heta soppor i Bolivia

I västra Bolivia, kring bergskedjan Anderna, är en kryddstark, näringsrik och värmande soppa en av dagens höjdpunkter. Gjord på exempelvis bönor, potatis, kött, jordnötter och starka kryddor ger den energi att klara dagen. Släng på lite traditionell llajua – boliviansk salsa – så vaknar alla sinnen!

Andisk soppa.

8. Puttrande gryta i Brasilien

Det är inte bara innehållet som räknas. Den tjocka lergrytan som innehållet puttrar i är minst lika viktig när den brasilianska nationalrätten feijoada tillagas. Svarta bönor, nöt- eller griskött är huvudingredienserna. Till maträtten dricks ofta batida, en brasiliansk milkshakeliknande cocktail som traditionellt innehåller spriten Cachaça.

Fläsk och bönor, på vis brasilianskt.

9. Grillfrossa i Argentina

Kött är ingen småsak i Argentina. Asado är en regelrätt köttfest, där grillen, la parilla, kommer till sin rätt. Först serveras chorizos, blodkorv och diverse inälvsmat. Sedan kommer revbensspjällen och flanksteken. Sleva på den vitlöksdränkta salsan chimichurri också så börjar det likna nåt. Detta är cowboymat för riktiga gauchos. 

Köttfest

10. Teceremoni i Uruguay

Vill du vara riktig uruguayan ska du göra så här: Börja dagen med att fylla din kalebass med mateblad (yerba mate), häll på vatten, låt det dra. Sippa den starka drycken ur ditt snyggt dekorerade specialsugrör, bombadilla. Fyll på mer vatten. Drick igen. Glöm den europeiska läskvarianten Club-Mate, det här är the real deal.

Mate, välgörande bryggd.