Annons
Annons
Trädtoppsvandring i Monteverde, Foto: Fotolia.

Trädtoppsvandring i Monteverde, Foto: Fotolia.

Costa Rica

Guide: Resa runt i Costa Rica

Klart du borde resa till Costa Rica! Förutom vänliga människor och hög säkerhet bjuder landet på en kavalkad av härliga stränder, roliga utflykter i djungeln, färska frukter och exotiska djur. Här kommer Vagabonds bästa tips på vägen.

Text: Johanna Jackson • 2017-12-01 Uppdaterad 2021-06-22

Snabbfakta Costa Rica

Huvudstad: San José.
Invånare: 4,8 miljoner.
Valuta: 100 colones = 1,4 kronor. Amerikanska dollar fungerar också. Men se till att ha med dig kontanter när du reser runt. Det finns bankomater på de flesta platser, men alla tar inte kort med chip. 
Visum: bara om du stannar längre än 3 mån. 
Bäst tid att åka: året runt, men undvik gärna högsäsongen november–april.  
Medeltemperatur på vattnet året om: Mellan 23 och 30 grader

Resa hit: 

Flyg från Skandinavien till Liberia på Nicoyahalvön med två mellanlandningar. Eller till huvudstaden San José med en mellan-landning. Är du ute i god tid kan du hitta biljetter för 6 000 kr t/r. Kortast flygtid blir det med SAS och United via New York. 

Resa runt:

De dåliga vägarna gör att det går mycket långsammare att ta sig fram än vad man tror. Mellan många populära platser går turistbussar, eller så kallade shuttles. Vill du spara pengar tar du de betydligt billigare lokal-bussarna. Från Montezuma på Nicoyahalvön går snabbåtar till Jacó för från 600 kr, varifrån du kan ta dig vidare med buss till Manuel Antonio.

Undvik pirattaxi och leta efter officiella röda taxi-bilar. Se till att föraren slår på taxa-metern, annars kan du bli lurad på ett högre pris.

Det går även att ta sig runt via inrikesflyg. Nature Air (natureair.com) erbjuder “flygluffarkort” på två eller tre veckor, där man får flyga hur mycket man vill för rimliga priser. 

Guide: Resa runt i Costa Rica
Foto: Fotolia.

Äta

Costa Ricas nationalrätt gallo pinto består av bönor och ris som serveras med ost, äggröra och gräddfil. Färska frukter finns i överflöd. Friterade matbananer med salt och lime är populärt och är lätt beroendeframkallande. Billiga tacos och burritos brukar säljas lite här och var och är bra budgetalternativ. Missa inte heller att inhandla ljuvligt frasiga och kaloristinna empanadas när tillfälle ges.

Guide: Resa runt i Costa Rica
Fräsch raw food på Puerto Pirata. Foto: Johanna Jackson.
Guide: Resa runt i Costa Rica
The Bakery. Foto: Johanna Jackson

Puerto Pirata är en favorit bland Puerto Viejos många vegan- och rawfoodställen. Fantastiska smoothies. 

Chile Rojo i Puerto Viejo serverar en salig blandning av rätter med smaker av Thailand, Mellanöstern, Japan och karibiska Costa Rica. Har veganska alternativ. 

Rocamar är den absolut skönaste strandrestaurangen i Santa Teresa. Gungor i palmerna, eldshower och sköna sitt-grupper direkt på sanden. Färska fiskrätter, kött och annat grillat. 

The Bakery. Stammiskafé för både turister och lokalbefolkning i Santa Teresa. Iskaffe, ljuvliga cheesecakes och goda sallader.

Casa Del Mar. Trevliga lokaler under öppen himmel i Santa Teresa. Nästan alltid fullsatt. Lokala ölsorter, sallad, pizza och burgare. 

Zulu. Bästa hummus- och falafelstället i Santa Teresa. Har även kebab och fräscha wraps.

El Avion i djungeln i Manuel Antonio har en hotellbar inrymd i ett ombyggt flygplan. Maten är så där, men de serverar goda cocktails och bjuder på fina omgivningar. 

Falafel Bar ligger mittemellan Quepos och Manuel Antonio. Drivs av tjej från Israel som rullar perfekta falaflar. Har också fräscha smoothies och drinkar. 

Surfing

Både stillahavskusten och stränderna mot Karibien erbjuder bra surfingmöjligheter. Du kan hyra brädor direkt på stranden. Nosara, Tamarindo, Jacó, Santa Teresa, Pavones och Puerto Viejo är populära bland surfare. Vill du hellre ta lektioner och bo på surfcamp rekommenderar jag La Point eller Surfakademin som båda håller till i Santa Teresa.

Guide: Resa runt i Costa Rica
Santa Teresa. Lyckan efter en riktigt bra surfsession håller i sig länge. Foto: Johanna Jackson

Bo

Prisnivån i Costa Rica är minst dubbel så hög jämfört med grannländerna Nicaragua och Panama. Glöm inte att kolla efter boenden på uthyrnings-sajter, där man kan fynda. 

Le Camelon. Fyrstjärnigt hotell nära stranden strax utanför Puerto Viejo. Pool, spa och stora luftiga rum. Dubbelrum från 1 600 kr 
lecameleonhotel.com

Rocking J’s. Enkelt men färggrant backpacker-ställe mitt i byn. Har wifi och luft-konditionering rockingjs.com

Guide: Resa runt i Costa Rica
Containerhotell i Manuel Antonio. Foto: Johanna Jackson

Funky Monkey Lodge i Santa Teresa har allt från enkla sovsalar till privata bungalower och en lyxig lägenhet med en stor veranda med utsikt över trädtopparna. Dessutom trevlig bar och restaurang. Dubbelrum från 500 kr
funkymonkeylodge.com

La Point Surfcamp Costa Rica i Santa Teresa har boende med halvpension i fräscha delade och privata rum. Fin villa på en höjd omgärdad av fruktträd. Pool och sällskapsutrymmen.
Från 3 300 kr/vecka för bed & breakfast
lapoint.se/surfcamp/costa-rica

El Faro. Ett av flera hotell i Manuel Antonio i direkt anslutning till nationalparkens entré. Tio minuters promenad från stranden, fina och prisvärda rum, samt en skön utomhus-pool med vidsträckta vyer. I anslutning till hotellet finns även ett vandrarhem. Dubbel från 640 kr elfarobeachhotel.com

Guide: Resa runt i Costa Rica
Isla Tortuga, har man tur kan man se både havsköldpaddor och revhajar i vattnet. Foto: Johanna Jackson

3 roliga aktiviteter

1. Vandra i Monteverdes moln-skogsreservat. Här har du chans att se den utrotnings-hotade jaguaren, ozeloter och drygt 400 fågelarter. 

2. Bada i La Fortunas varma källor. Och gå på en trädtoppsvandring och se den mäktiga vulkanen Arenal.

3. Snorkla utanför paradisön Isla Tortuga. Ta en dagstur med båt från Montezuma och snorkla, drick romspetsade kokosnötter och gräv ner dina fötter i den vita stranden.

Guide: Resa runt i Costa Rica

Text: Johanna Jackson • 2017-12-01
Costa RicaGuideSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top