• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 16 upplevelser du inte får missa i Thailand

  Kungariket Thailand är känt som de tusen leendenas land. Och här finns minst lika många intryck, smaker, dofter, färgnyanser och upplevelser. Vi listar 16 klassiska saker i det fantastiska landet som du borde passa på att göra, i alla fall minst en gång i livet.

  16 upplevelser du inte får missa i Thailand
  Foto: Istock.

  1. Besöka den vackra lyktfestivalen

  Festivalen Loi Krathong firas runt om i sydostasien och infaller den 12e fullmånen i den thailänska kalendern. Vanligvist sker detta i november. På många platser, som i Bangkok, firas detta genom att skicka ut tusentals flytande lyktor och flottar med blommor på floden. Men i norra Thailand och Chiang Mai firas samma festival genom att släppa upp svävande lyktor i natthimmelen samtidigt som deltagarna önskar sig något för det nya året. En sannerligen vacker och minnesvärd syn. 

  2. Gatumaten i Bangkok

  Klibbigt ris, grillad fisk, fläsk på spett och nudlar med räkor. Och mycket, mycket mer. Gatumaten i Bangkok har hyllats upprepade gånger av foodisar och gourmeter världen över. Är du ny i staden är Sukhumvit och Chinatown två ställen att spana in.

  Psst...Nyligen fick Bangkok sin första Michelinguide och en av restaurangerna som belönades med en stjärna är gatumatshaket Jay Fai, som hyllas för sina skaldjursomeletter. 

  3. Snorkla

  Det finns en hel del fascinerande djur i Thailand. Elefanter, apor, vildhundar, malajbjörnar och de mystiska tröglorierna, som är ett av få däggdjur som är giftiga. Men en stor del av den djuriska magin händer under ytan. Från Koh Tao till Similan-öarna och Koh Tarutao och allt där emellan –  för dykare och snorklare finns det mycket att se i kungarikets vatten. 

  Läs: Thailands bästa dyk

  4. Vattenfest

  Ett gigantiskt vattenkrig som utspelar sig över nästan hela Thailand, behöver vi säga mer? Songkhrang är Thailands nyårsfirande som inträffar mellan den 13–15 april varje år. 

  5. Besöka de kungliga palatsen i Bangkok 

  Som Wat Phra Kaew som syns på bilden och anses vara det viktigaste och mest heliga templet i hela landet. Arkitekturen, färgerna och detaljrikedomen är fullkomligt hänförande. Bland andra höjdare finns What Pho och Wat Traimit. 

  Läs även: Bangkok för nybörjare

  Wat Phra Kaew

  6. Och ruinerna vid Sukhothai

  Som var huvudstad i kungariket med samma namn fram till 1300-talet. Här finns vackra tempel, statyer och stupor som täcks av slingrande växter. Ruinerna vid Ayutthaya är också värda ett besök. 

  7. Gå en matlagningskurs

  Att komma hem med nya smarriga recept är ju att föredra istället för några halvtaskiga souvernier. Dessutom  har fler glädje av receptet än souverniren, ponerat att du visar upp dina nya matlagningskills för nära och kära så klart. Och det skadar ju inte att det thailändska köket är ett av de bästa i världen. 

  8. Åka på en skumpig tuk-tuk-tur genom vindlande gator

  Lite stökigt och ömsom adrenalinhöjande. Och ofta, väldigt roligt. Att vinka in en tuk-tuk och känna vinden blåsa i håret och se hur dammet borstas upp på gatorna längs med vägarna är en erfarenhet som kanske inte alltid är innebär att man väljer det mest trafiksäkra transportalternativet, men definitivt det charmigaste.   

  9. Dricka färska kokosnötter

  Och känn hur semesterkänslan accelererar. 

  10. Och ät kokosnötspannkakor för den delen med 

  Visst finns det en uppsjö av delikat thaimat, men en storfavorit hos många och som får oss att tänka lite extra mycket på Thailand är dels grön papaya-sallad (tom sum) och khanom khrok – kokosnötspannkakor. Och när vi ändå är inne på pannkakor får vi inte glömma khanom bueang som är en sorts krispig crêpe med söt eller salt topping. Försvinnande goda de också. 

  11. Besök en nationalpark

  Njut av natur och djurliv. Bada i vattenfall i djungeln och simma i naturpooler full av fisk som nafsar dig på tårna. Två storfavoriter är Erawan National Park och världsarvsklassade Khao Yai National Park där det dessutom finns goda chanser till att se vilda elefanter. I Khao Yai finns även det instagramvänliga vattenfallet Haew Suwat. 

  12. Bada i det turkosa vattnet vid Railay Beach

  Nej det är ingen hemlighet. Ja, det är fullt är med folk. Men sen så är även halvön Railay oerhört vacker. Vattnet, stränderna, de höga, nästan vertikala kalkstensklipporna som ramar in små bukter av perfektion. Sinnebilden av en paradislik och tropisk strandpärla. Att klättra eller paddla kajak är nästan ett måste. 

  13. Besök Thailands vilda nord 

  För den vackra och svalare naturen, de många vandringslederna, de hundratals templen, kulturen, maten och människorna. Intressanta resmål är storstäderna Chiang Rai och Chiang Mai, som lockar med en fenomenal nattmarknad, Mae Hong Son och den vackra byn Pai som ligger inbäddad i en grönskande dal. 

  14. Gå på en muay thai-match

  Thailands nationalsport har en lång och rik historia med rötter som sträcker sig åtminstone ända tillbaka till 1700-talet. På flera platser finns matcher och boxningsgym att se och besöka. Den som vill få en ännu större förståelse för den populära kampsorten iakttar naturligtvis inte bara, utan provar på ett pass själv. Det blir garanterat svettigt, men kul!

  15. Se de flytande marknadena i Bangkok 

  Och frossa i syn- och smakintryck. Det finns över en handfull flytande marknader i och strax utanför huvudstaden. Damnoen Saduak och Amphawa brukar räknas som de mest populära bland turister, dock ligger de en bra bit utanför stadskärnan.  

  16. Spendera en heldag i en sådan här hängmatta med din favoritbok 

  En stor del av tjusningen med att vara på solsemester är ju trots allt att inte göra någonting alls. Och bara njuta av värmen och solen. I december har Krabi till exempel en medeltemperatur på 31 grader i luften och 28 grader i vattnet, behöver vi säga mer? 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!