• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chile planerar 240 mil lång episk väg genom nationalparker

  Turistrutten Ruta de los Parques ska sammankoppla 17 nationalparker från Kap Horn i söder till Puerto Montt i norr. Samtidigt ska drygt 4,5 miljoner hektar mark – som motsvarar en yta ungefär lika stort som Schweiz – dediceras till nya och redan existerande naturområden.

  Chile planerar 240 mil lång episk väg genom nationalparker
  Torres del Paine, i Patagonien. Foto: Istock.

  Projektet innebär att fem nya nationalparker skapas samt att redan existerande parker utvidgas. Syftet är att skydda Patagoniens och Eldslandets mäktiga natur, ekosystem och biodiversitet, och att gynna naturturism.

  – Det öppnar upp möjligheten för att göra en roadtrip som tar flera veckor i sin helhet, säger Rick Ridgeway, styrelsemedlem i organisationen Tompkins Conservation, som arbetar med att köpa och skänka land till nationalparker i Argentina och Chile, till National Geographic.

  Det gigantiska området rymmer alltifrån snötäckta vulkaner, vilda kuststräckor och lummiga skogar. Som en jämförelse kommer det Routa de la Parkas täcka ett område 5 000 gånger större än Central Park i New York, ­skriver The Guardian. 

  Chile är ungefär 460 mil långt och ett av världens mest avlånga länder. Att den nya rutten kommer gå igenom nästan halva landet kanske kan ge en uppfattning om hur storslagna planerna på den nya rutten är.  

  – Detta saknar motstycke. Vägen kommer att bli en av de mest kända i världen, säger Kristine McDivitt Tompkins, medgrundare till Tompkins Conservation till The Guardian.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!