• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är Balis första restaurang med "zero waste"-filosofi

  Restaurang Ijen är den första i Indonesien som följer en nollavfallsfilosofi. En middag här garanterar miljövänlig mat på tallriken samt hållbara möbler att sitta på gjorda av exempelvis skumgummi och återvunnet trä.

  Här är Balis första restaurang med "zero waste"-filosofi
  Foto: Potato Head

  Indonesiens första "zero waste"-restaurang har öppnat. Den heter Ijen och är det senaste tillskottet bland restauranger och barer på populära Potato Head Beach Club, som ligger intill stranden i orten Seminyak, vid södra änden av Bali. 

  Begreppet "zero waste" innebär att man försöker minimera mängden avfall. Restaurangen serverar exempelvis färsk, lokalt fångad fisk och skaldjur.  

  – Vi ville bevisa att en nollavfallsestetik kan vara modern, så att gästerna kan förvänta sig att de känner att de är på en trendig restaurang som har lagt ett starkt fokus på interiörer, men det är bara att alla våra möbler och bekvämligheter kommer från alternativa resurser, säger Karen Day, kommunikationschef för Potato Head Beach Club, till Lonely Planet.

   

  Foto: Potato Head

  Möblerna i restaurangen är alltså, precis som maten, hållbara. De är gjorda av skumgummi och återvunnet trä. Och matsalsgolvet har skapats av cement, trasiga tallrikar och flisade dricksglas. Till och med menyerna är miljövänliga, då de skrivits ut på ett hållbart papper gjort av bland annat återvunna lastbilsdäck.

  Foto: Potato Head

  Tidigare i år invigdes dessutom en tankeväckande konstinstallation på Potato Beach. Den är gjord av 5 000 kasserade flip flop-sandaler. 

  – Jag vill visa människor ett annat perspektiv på vad vi anser vara skräp". Allt vi kastar kommer tillbaka till oss, via den luft som vi andas, vattnet vi dricker, och jorden vi odlar grödor och höjer djur på. Flip-flops är bara ett exempel; Det finns potential inom alla dessa material som vi slösar och anser värdelösa, säger konstnären Liina Klauss, till Lonely Planet.

  Foto: Potato Head Beach Club

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!