Annons
Annons
De flesta svenskar är beredda att ändra sina resvanor, men nästan ingen är beredd att stanna hemma på grund av klimathotet. Foto: Resia

De flesta svenskar är beredda att ändra sina resvanor, men nästan ingen är beredd att stanna hemma på grund av klimathotet. Foto: Resia

Restips

Trots klimatoro vill svenskarna inte sluta resa

En majoritet av svenskarna är villiga att ändra sina resvanor för att minska sin klimatpåverkan, men bara en procent är beredda att sluta resa.

Text: Per J Andersson • 2019-05-13 Uppdaterad 2019-05-13

Det framkommer av en Sifoundersökning som resebyrån Resia gjort. Vi är alltså beredda att göra en hel del, men att stanna hemma är inget alternativ. Frågan är på vilket sätt vi är beredda att förändra resandet. Svaret lyder: det är relativt få som överväger att ta tåget till utlandssemestern, enligt undersökningen. Anledningen är att det tar längre tid, är krångligt att boka och att det ofta är dyrare än flyget.

– I dagsläget tar tåget längre tid än flyget och kostar i regel mer. Å andra sidan får man betydligt fler upplevelser på köpet och har då möjlighet att boka in fler resmål på en och samma resa, kommenterar Lina Eklund på Resia som nyligen började att sälja Interrailkort.

– Att till exempel kunna kombinera en resa till Medelhavet med ett stopp i Paris på vägen dit och i Berlin på vägen hem är en fantastisk möjlighet som fler svenskar borde överväga.

Resia vill också få reda på hur vi gör för att koppla bort stressen i vardagen. Att ständigt vara uppkopplad brukar ofta beskrivas som en av orsakerna till den stress som många upplever idag. Men bara en procent svarade att man behöver koppla bort mail och sociala medier gör att kunna varva ner. Kanske är det helt enkelt för att våra digitala apparater blivit en del också av vår fritid. Att koppla ner skapar inte lugn, utan ytterligare en stress i form av en känsla att man missar något socialt och trevligt. Trots det säger 61 procent att de skulle kunna tänka sig att ändå testa digital detox, det vill säga att helt och hållet koppla ner.

Faktum är att många ökar sin skärmtid på semestern jämfört med i vardagen. Men det gäller bara männen. De slösurfar mer på mobilen eller paddan på semestern, medan kvinnorna gör tvärtom: dra ner på skärmtiden när de reser bort.

En annan sanning som motsägs av Resias Sifoundersökning är att par grälar mer på semestern än annars. En vanlig uppfattning är ju att det säljs många sommarstugor på hösten eftersom semestergrälen ledde till skilsmässa.

I själva verket säger en tredjedel av svenskarna att de aldrig bråkar på semestern, medan bara 18 procent medger att bråk uppkommer, oftast på grund av olika förväntningar. Den ena vill koppla av i en solstol, den andra vill ut och upptäcka omgivningarna. Här finns en skillnad beroende på hur gammal man är. Yngre par bråkar mer än äldre. Seniorer håller mer sams.

Läs hela Resias undersökning

Här kan du läsa Resias färska resvaneundersökning.

Vagabonds Resebarometer

I april presenterade Vagabond sin årliga Resebarometer, som är Sveriges största resvaneundersökning. Den visade bland annat att svenskarnas utlandsresande för första gången på mer än ett decennium minskar. Vagabonds Resebarometer 2019 kan du läsa här.


Text: Per J Andersson • 2019-05-13
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top