• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Östeuropa lockar svenska resenärer i sommar

  Resebyrån Ticket om svenska resvanor och trender. Trots minskat reguljärflyg och charter vill vi ändå ut och resa och då blir det mer och mer populärt med Östeuropa och metropoler.

  Östeuropa lockar svenska resenärer i sommar
  Storstäder som Paris och Belgrad lockar svenska resenärer. Foto: Getty Images

  Resebyrån Tickets undersökning om svenska resetrender, resvanor och destinationer visar att vi kommer att resa mindre utomlands i sommar jämfört med ifjol. Antalet resebokningar utomlands minskar med 13 procent. Chartern har det tufft med en minskning på 15 procent - ett tydligt trendbrott - och reguljärflyget minskar med 11 procent.

  Med detta sagt låter det kanske som om svenska folket inte kommer resa något i sommar, men så är inte fallet. Häften av de tillfrågade i Tickets Sifoundersökning har sagt att de kommer resa utomlands i sommar och att det är storstäder som lockar. Paris hamnar i topp, men även Amsterdam och Lissabon är populära storstäder.

  Och så lockar städer i Östeuropa, framförallt ökar intresset för Tallinn, Warszawa och Belgrad. En trend som håller i sig sedan våren.

  – Det beror nog på fler olika saker. Tallinn är lagom stort och ligger nära, medan Belgrad är lite nytt och exotiskt, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor. 

  Men varför minskar utlandsresandet?

  – Det är fler saker som påverkar beslutet: miljön, den dåliga valutautvecklingen för kronan och fjolårets varma sommar som får folk att stanna i Sverige och hoppas på en lika vacker sommar detta år, säger Katarina Daniels.

  Den svaga kronan kan även vara orsaken till att fler och fler söker sig till Östeuropa där kostnaderna inte är lika höga.

  Tio-i-topp, resmål

  1. Mallorca

  2. Paris

  3. Kreta

  4. Bangkok

  5. Antalya

  6. Rhodos

  7. Cypern

  8. Split

  9. New York

  10. London

   

  *Tickets bokningsstatestik. Bokningar med avresa 1 maj - 30 september.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!