• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Resa tillsammans men med olika budget? – så här gör ni

  Ska man dela på allt, bjuda på allt eller kan man lösa det på ett annat sätt? Här är några tips på hur man reser tillsammans olika budget.

  Resa tillsammans men med olika budget? – så här gör ni
  Bråka inte om pengar på resan. Gör upp budgeten innan och var lyhörd. Foto: GettyImages

  Snacka budget innan avresa

  Innan avresan bör man diskutera med familj och vänner om vad man vill få ut av resan. Även om det kan vara svårt att prata pengar är det bra att vara öppen med sin budget. På så sätt kan man undvika, eller åtminstone minska, bråk eller tråkigheter under resans gång.

  Se över boendealternativen

  Diskutera vad ni är beredda att betala för boendet under resan och var lyhörd för olika alternativ. Det finns en mängd hostel och vandrarhem som erbjuder både charmiga sovsalar och bekväma privatrum. Se efter på olika uthyrningssajter om det finns billigare hus, lägenheter eller rum att hyra.

  Udda boendealternativ som kapselhotell kan vara både roligare och billigare. Foto: GettyImages

  Diskutera prioriteringar

  Försök reda ut vad man "kan" göra och vad man verkligen "vill" göra redan innan ni reser iväg. Under resans gång är det en bra att hålla igång det tänket.

  Vad är gratis?

  Se över vad som går att göra gratis på det resmål ni besöker. I storstäder finns det ofta guidade turer som är "gratis", det vill säga att man efter turen ger guiden en valfri summa. Finns det intressanta stadsdelar att promenera igenom, museum som är gratis eller naturupplevelser som alla vill ta del av?

  Skiljs åt ibland

  Bara för att man reser tillsammans betyder inte att man måste vara tillsammans alla timmar på dygnet, speciellt inte om man redan innan avresan diskuterat budgetar och vad man verkligen vill göra. Genom att ibland skiljas åt kan man utforska resmålet på den budget som passar en själv.

  Dela inte alltid på notan

  Tänk på att den som reser på en budget kanske beställer mat och dryck som är billigare än alla andras. Se över notan och var uppmärksam.

  Betala lika eller schysst? Foto:GettyImages

  Slösa eller spara?

  Bestäm innan om det finns någon aktivitet där ni alla vill spendera mer och verkligen unna er, för att sedan spara in på andra ställen.

  Källa: Huffington Post

   

  Lyssna på Vagabond!

  I det här avsnittet av Vagabonds podcast pratar Vagabonds redaktör Per J Andersson, som var en hängiven liftare i sin ungdom på åttiotalet, med Helle Kikerpuu, som liftat en hel del de allra senaste åren. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!