• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så fixar Vagabonds redaktion resekänslan hemma

  Det har inte blivit så många resor under 2020. Varken för Vagabonds redaktion eller gemene man. För att inte helt tappa greppet eller få allt för allvarlig abstinens efter resor har vi försökt skapa resekänsla hemma. Har är redaktionens knep!

  Så fixar Vagabonds redaktion resekänslan hemma
  Drömmer du om att resa? Du är inte ensam – så här skapar vi på Vagabond resekänslan hemma! Foto: GettyImages

  Ginger Beer och fotosession

  När jag saknar min absoluta favoritdestination, Nya Zeeland, dricker jag en Ginger Beer och kollar på bilder från resor. Vore säkert mer sofistikerat att säga att jag sippar på ett glas pinot noir från Marlborough (också gott!) men första gången jag drack Ginger Beer var under en roadtrip på Nya Zeeland och jag har varit en smula besatt sedan dess.

  Bundaberg Ginger Beer och Ginger Joe är två sorter som går att hitta på många håll. Men det är alltid kul att prova nya och mindre tillverkare. Den som trots allt vill försvinna in i landets vinvärld kan kolla in vår guide "De bästa ekogårdarna att upptäcka i Nya Zeeland!"

  – Sofie Lantto, Repro & layout

  Väg på Nya Zeeland med berg i bakgrunden

  Nya Zeeland – här kan man dra iväg på en roadtrip, dricka Ginger Beer och se naturens under svepa förbi utanför fönstret! Foto: GettyImages

  Mat och beats från hela världen

  Lagar citronkyckling i ugn och tänker på timjans- och rosmarindoftande stigar genom nektarinodlingarna vid foten av Mount Zeus på Naxos. Eller så lagar jag alu ghobi med med raita, brinjal pickle och smörstekt och kardemummakryddat basmatiris och drömmer om en promenad i det pulserande folkvimlet i Calcutta. Dricker en kopp chai med mycket riven färsk ingefära och föreställer mig att jag sitter på en pall i de trånga gränderna i Varanasi där en ko just tränger sig förbi.

  Sedan slår jag på Folkmusiken i P2 och reser jorden runt med beats från hela världen. Ena stunden är jag i Sudan, andra stunden i Amazonas, jag reser med Transsibiriska till Mongoliet, plötsligt sitter jag på en kamelrygg i Indien – och så huj så bär det av till Appalacherna och Klippiga bergen. Magiskt vad musik kan skapa för stämningar.

  – Per J Andersson, redaktör

  Marknad i Indien

  Mat är den snabbaste vägen till resedrömmen. Foto: GettyImages

  Indiska kryddor

  Krydda till vardagen! Foto: GettyImages

  Testar viner inför nästa Italienresa

  Vinprovningar! Jag och mina vänner har under hela våren och sommaren samlats hemma för att tillsammans göra en smakresa jorden runt. Vi har provat norditalienska nebbiolo-viner, spanska rioja-pangare och amerikanska zinfandel – alltid ackompanjerat av måltider, gärna från samma regioner som just vindruvorna skördats. Vinkvällarna kommer säkerligen fortsätta – det är ju alltid trevligt med vänner, vin och mat.

  En favoritkombo är en krämig svamprisotto, gärna med egenplockade trattkantareller, och vinet Barolo Albe från Piemonte. Drömmer om att åka på vinprovning i området!

  – Karin Wimark, redaktör

  Vinodlingar i Piemonte i Italien

  En riktigt bra Barolo från Piemonte får en att drömma om vinrankor på rad och italienska solnedgångar. Foto: GettyImages

  Försvinner in i filmens värld

  Tack gode gud för filmer! Flertalet serier och filmer har inspirerat mig att resa till världens alla hörn och nu när den världen känns långt borta, kort och gott cancelled, är TV-skärmen en någorlunda räddning för reslusten som pockar på. Gamla godingar som Sagan om Ringen, Råttatouille och Lost in Translation funkar fortfarande, men några nya guldklimpar är filmen The Farewell, samt serierna Midnight Diner: Tokyo Stories och Westworld.

  Printar också ut resebilderna som bara blivit fler och fler, sätter på skön musik och gör fotoböcker. Gärna tillsammans med den jag reste med. Är riktigt kul att tillsammans minnas resorna och skriva ner historier från resan i albumet. Får i alla fall mig att le när jag plockar ner fotoboken på regniga dagar.

  – Helle Kikerpuu, digital redaktör

  Tjej tar selfie i Paris

  Dags att göra något med alla de där resefotografierna som tar upp lagringsplats på datorn? Ett selfie-album kanske vore något? Foto: GettyImages

  Poster Midnight Diner: Tokyo Stories

  Midnight Diner: Tokyo Stories. En serie på Netflix för den som älskar det lite udda. Foto: Netflix

  Lagar mat och drar till medelhavet

  Lagar mat från Jonas Crambys fantastiska kokböcker Texmex från grunden, Taco Loco och Vegetarisk kinamat varje dag. Bara att bläddra i dessa väcker reslusten (och aptiten). På helgen dricker jag gärna ett glas vin från Sicilien eller en tysk weissbier och längtar till Etnas sluttningar och Münchens ölträdgårdar. För mer reseinspiration läser jag Haruki Murakamis IQ84 och drömmer mig bort till Tokyos gator. Och så kollar jag på Simon Reeves välgjorda tv-serie från Medelhavet, finns på UR-Play

  Vill man dra ut på en matresa kan man lyssna på Vagabonds podcast där Jonas Cramby listar matdestinationer i världen!

  – Fredrik Brändström, chefredaktör

  Två personer skålar med öl i Tyskland

  Weissbier får Vagabonds chefredaktör att längta till Münchens ölträdgårdar. Foto: GettyImages

  Tapas och vinkvällar

  Eftersom jag längtar till Spanien och Mallorca just nu försöker jag skapa en spansk feeling hemma! Det görs bäst med sköna toner från Julio Iglesias. På helgen väljer jag att laga tapas till mina vänner. Vi delar på några flaskor av mitt favoritvin Navajas och sitter länge och njuter av stämningen. Ju mer utdragen middag desto bättre – då infinner sig den där gemytliga medelhavskänslan när kvällen aldrig verkar ta slut.

  Nästa gång du åker till Barcelona – kolla in vår lista över Barcelonas bästa tapas!

  – Kim Appelbom, Art Director

  Tapas med vänner

  Tapas! Samla några riktigt goa vänner och njut av riktigt god mat. Foto: GettyImages

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!