Annons
Annons
Det bästa med att jobba med resereportage är att det inte är någon "materialsport". Det enda som krävs är en penna och ett anteckningsblock. Och en reskassa och massor av tålamod. Foto: Getty Images

Det bästa med att jobba med resereportage är att det inte är någon "materialsport". Det enda som krävs är en penna och ett anteckningsblock. Och en reskassa och massor av tålamod. Foto: Getty Images

Restips

Drömjobbet – 8 knep för att tjäna pengar som reseskribent

Kan man försörja sig på att resa och skriva? Vagabonds redaktör Per J Andersson ger dig 8 tips för hur du blir en avlönad reseskribent.

Text: Per J Andersson • 2020-11-06 Uppdaterad 2022-02-23

Per J Andersson har jobbat med resereportage sedan åttiotalet. 1987 var han med och grundade Vagabond och utsågs 2010 till Årets journalist av Sveriges Tidskrifter.

***

“Att försörja sig som reseskribent. Det är sannerligen inte det enklaste sättet att tjäna sina pengar, men kanske det roligaste. Själv har jag försörjt mig som det nästan hela livet. Efter några år på dagstidning övergick jag att frilansa med reportage från mina resor i framförallt Asien. 1987 var jag också med och grundade Resemagasinet Vagabond. Sedan dess har jag också givit ut ett tiotal resereportage- och guideböcker om bland annat Grekland, Kroatien och Indien.

Jag började i en tid (1980-tal) då de tryckta tidningarna hade betydligt större upplagor och därmed större intäkter. Idag minskar tidningarna i upplaga och många läggs ner, i resetidningsvärlden hände det senast med tidningen “Res” som funnits ända sedan tidigt åttiotal.

Trots denna dystra lägesbeskrivning finns det fortfarande möjligheter att sälja resereportage till tidningar. Och inte minst: skriva resereportage och ge ut dem i bokform.

Ett gott tecken i tiden – och kanske början på ett trendbrott – är att Vagbondskribenten Henrik Brandão Hönsson nya reportagebok Där solen aldrig går ner, som kom ut i augusti i år, har snabbt blivit en försäljningsframgång och åtskilliga gånger fått tryckas om i nya upplagor.

Drömjobbet – 8 knep för att tjäna pengar som reseskribent
Du kan inte skriva hur som helst om du vill ha läsare. Men du kan skriva var som helst. Foto: Getty Images

Så tjänar du pengar som reseskribent

1. Texten

För det första: för att klara sig i den hårda konkurrensen måste du vara en både vass och noggrann skribent. För det andra: alla resetexter måste inte vara reportage, ibland passar en instrumentell guide bättre, exempelvis 12 stränder du inte får missa i Thailand eller Brooklyns 10 bästa barer. För det tredje: välbesökta och ofta skildrade platser kräver specifika vinklar, både geografiskt och ämnesmässigt. Ju smalare vinkel, desto bättre.

2. Tidningsmarknaden

Rena resetidningar vimlar det inte av. Förutom Vagabond finns Expressens bilaga Allt om Resor och Aftonbladets Resa. Dessutom ger Dagens Industri då och då ut en resebilaga. Och många vecko- och månadsmagasin har resesidor, medan de flesta morgontidningar publicerar researtiklar på helgerna.

Men tänk bredare. Sveriges Natur vill kanske ha ett reportage om naturturism, en fackförbundstidning en resetext med facklig tvist (hur ser livet ut för charterhotellanställda i Turkiet?) och en kulturtidning en kulturell reseessä. Och inte minst: även kundtidningar som ges ut av olika företag vill ibland ha resereportage.

Börja med att gå till närmaste bibliotek, bläddra, läs och lär känna den rika floran av svenska tidningar och tidskrifter.

3. Arvodena

Arvoden för frilanstexter har knappt höjts på 20 år. Med tanke på inflationen betyder det att arvodena har sjunkit. Anledningen är ökad konkurrens och minskat tidningsläsande. Små dagstidningar betalar sällan mer än 3 000–4 000 kronor för ett resejobb på 4 000–5 000 tecken. Större dagstidningar kanske kan erbjuda det dubbla för en liknande text. Inte så fett alltså. Vill du ha mer står hoppet till företags- och kundtidningar.

För att få frilansresan att gå ihop ekonomiskt krävs att du samtidigt får andra skrivuppdrag som inte nödvändigtvis handlar om resor. Med tre–fyra uppdragsgivare kan du täcka resekostnaderna och få en hygglig lön.

4. Bjudresor

I resebranschen är det många reseföretag och turistmyndigheter som vill bjuda influencers, bloggare och även resejournalister. Men bjudresor är alltid på givarens villkor. Att ta emot gratisresor är etiskt problematiskt, speciellt för den som skriver journalistiskt.

Även om givaren inte ställer krav på hur texten ska vara utformad skapar bjudresan en känslomässig bindning till givaren som ofta syns i texten. Dessutom blir du en del av en större marknadsföringskampanj och din journalistiska trovärdighet sätts på spel. Men för fattiga frilansare kan det också vara enda chansen att gå på plus på ett frilansjobb.

5. Sälja in jobb

De flesta redaktörer vill att du mejlar din idé. Tio rader med en slagkraftig motivering, vad din vinkel är och vad det är som gör dig till rätt skribent för uppdraget. Bläddra i den tidning du ska sälja till innan du kontaktar redaktören. Det ökar din förståelse för vad de vill ha och ökar därmed din chans att få något sålt.

Att först skriva klart reportaget och sedan sälja in resultatet rekommenderas inte. Om ingen vill ha texten är det ett väldigt slöseri med arbetstid och respengar.

Drömjobbet – 8 knep för att tjäna pengar som reseskribentNär du är ute på resa måste du anteckna en massa. Annars blir det inga bra reportage. Foto: Getty Images

6. Bilder

Att sälja in en resetext utan bilder kan gå. Det finns ju bildbyråbilder som redaktionen kan använda. Magasinstidningar som Vagabond vill dock helst ha kompletta reportage med både text och bild. Få duktiga skribenter är samtidigt bra fotografer och vice versa. Men fixar du båda bitarna ökar dina chanser att försörja dig som reseskribent med hundra procent. Alternativet är att du reser och jobbar i lag med en duktig fotograf.

7. Specialisering

Om du specialiserar dig blir du mer attraktiv på frilansmarknaden. Att bara dimpa ner på en ny plats i världen och få till en bra resetext är svårt. Dina chanser att lyckas ökar flerfalt om du upprepade gånger reser till samma plats, skaffar dig kontakter och blir “expert” på en stad, en region, ett land eller en hel världsdel.

Drömjobbet – 8 knep för att tjäna pengar som reseskribentVärldens bästa arbetsplats. Foto: Getty Images

8. Skriva bok

Marknaden för reseböcker på svenska är liten. Natur & Kultur, Ordfront, Alfabeta, Leopard och Atlas är exempel på fem förlag som ger ut reportageböcker från andra länder, även om böckerna sällan har ett allmänt resetema, snarare en tydlig politisk, kulturell eller social inriktning. Själv gav jag ut resereportageboken Moderna Indien på Alfabeta 2006, New Delhi–Borås på Forum 2013 och För den som reser är världen vacker respektive Ta tåget på Ordfront 2017 och 2019.

Men det finns ljus i reselitteraturmörkret. De senaste åren har Historiska Medias förlag Karavan Reseguider och Roos & Tegnér gett ut flera personligt skrivna stadsguideböcker skrivna av frilansande reseskribenter. Och Natur & Kultur gav ut Henrik Brandão Jönssons hyllade resereportagebok (här kan du lyssna på Vagabonds poddintervju med honom) som jag nämnda i början av artikeln.

Drömjobbet – 8 knep för att tjäna pengar som reseskribent

Vagabonds lärobok i reseskrivande

För några år sedan gav Vagabond ut en läro- och inspirationsbok i reseskrivande där flera av tidningens erfarna reseskribenter delar med sig av sina bästa tips. Beställ boken här!


Text: Per J Andersson • 2020-11-06
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top