• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Pölsevagnen firar 100 år – 5 danska korvkiosker med det lilla extra

  I år är det 100 år sedan den första pölsevagnen, korvkiosken, rullades ut på Köpenhamns gator. Numera är den något av en nationalsymbol och varje år serveras totalt runt 100 miljoner korvar i Danmark. Ett besök i landet kräver åtminstone en riktig pölse – här är 5 tips från Visit Denmark och Visit Copenhagen på var du hittar några av de bästa.

  Pölsevagnen firar 100 år – 5 danska korvkiosker med det lilla extra
  En pölse är något av ett måste för den som reser till Danmark. Foto: Daniel Rasmussen.

  En av alla korvkiosker du hittar i Köpenhamn. Foto: LABAN Stories.

  Korv sedan 1965

  Harry's Place, Köpenhamn

  I över 50 år har Harry's Place sålt korvar på Nørrebro i Köpenhamn. Specialiteten är en "Børge" med " krudt" – en extra stor korv som serveras med sås på hemligt recept. Korven uppfanns när Harry blev beordrad att ta fram korvar för stadens fångar. För att varje fånge skulle få i sig rätt mängd kött löd regeln att de fick äta 1,5 korvar var, något som ofta resulterade i bråk om vem som fick den största halvan. Harry uppfann då korven Börge, en korv stor nog att rymma motsvarigheten av 1,5 korvars köttinnehåll. Harry lever inte längre men korvkiosken finns kvar i allra högsta grad.

  Klassisk dansk röd pölse. Foto: LABAN Stories.

  En korvlegend

  John's Hotdog Deli, Köpenhamn

  På Hovedbanegrden i Köpenhamn hittar du korvkiosken som blivit framröstad som bästa korvkiosken i Köpenhamn, John's Hotdog Deli. Som namnet antyder är det John som står i vagnen och efter sina 13 år i korvkioskbranschen har han blivit något av en korvlegend. Hit kommer såväl Michelinkockar som fyllekäkssugna ungdomar för en korv och för att småsnacka med John.

  John's Hotdog Deli serverar alla som är sugna på en korv. Foto: Daniel Rasmussen.

  John i egen hög person. Foto: Giuseppe Liverino.

  Korv med flyg

  Flyvergrillen, Kastrup

  Intill Kastrups flygplats kan du äta korv samtidigt som du har första parkett över landningsbanan. Flyvergrillen är en korvkiosk i traditionellt format som serverat korvar sedan 1972. Härifrån kan du se alla start och landningar som sker på flygplatsens tre banor med en korv i ena handen och en öl eller en cocio (chokladmjölk) i den andra.

  Med utsikt över Kastrups landningsbanor hos Flyvergrillen. Foto: Wikimedia commons.

  Ekologiska och veganska

  Den Økologiske Pølesmand, Köpenhamn

  Den Økologiske Pølesmand, DØP, säljer korvar som är 100% ekologiska. De har dessutom vunnit både "bäst i test" och "årets bästa stället att äta på". Här finns korvar för dig som inte äter kött, och även för dig som är vegan, gluten- eller laktosintolerant. Korvkiosken hittar du på två ställen i centrala Köpenhamn, vid Rundetårn och Helligåndskirken.

  Ekologisk korv hos Den Økologiske Pølesmand. Foto: LABAN Stories.

  Korv med stuvad kål enligt traditionellt danskt recept, senap och rödbetor. Foto: DOP.

  Gourmetkorv på Jylland

  MeMu, Vejle

  En restaurang som inte ligger i Köpenhamn men som är värd att nämna ändå är gourmetestaurangen MeMu i Vejle. De har inte bara en Michelinstjärna – de har även vunnit den danska nationella korvtävlingen två gånger. År 2019 serverades den klassiska korven med rökta äpplen, chorizokorv, inlagd glasört och majonäs smaksatt med habanero chili. Restaurangen ligger i Vejle på södra delen av Jylland.

  Innehållet är delvis baserat på ett pressmeddelande från Visit Denmark.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!