Annons
Annons
8 vackra platser för längdskidåkning. Foto: Roger Borgelid.

8 vackra platser för längdskidåkning. Foto: Roger Borgelid.

Restips

Här åker du vackrast längdskidor i Sverige

Milsvida fjällspår med magiska vyer, mysiga slingor i trollskog och krävande tävlingsspår. Intresset för längdskidor har ökat markant i januari och det är inte svårt att förstå varför. Här är åtta svenska längddestinationer du inte bör missa.

Text: Roger Borgelid • 2021-01-28 Uppdaterad 2024-01-17

Artikeln publicerades först hos Utemagasinet.

1. Funäsfjällen

Högfjäll och frihetskänsla

Funäsfjällen i Härjedalen är kronjuvelen bland svenska längdparadis. Här väntar ett av världens största sammanhängande spårsystem, med 300 kilometer perfekt preparerade spår. Men det som gör längdskidåkningen här unik är den magiska miljön och det sagolika landskapet som spåren sträcker sig genom. Här är vi omgivna av snörik vildmark och milsvida vyer över böljande högfjäll, vilket ger en innerlig känsla av frihet. Här finns också gedigen kunskap och kompetens hos de som preparerar spåren och erbjuder service för skidåkare. 

Fyra favoritspår i Funäsfjällen

Mittåkläppspåret (22 km): De här fjällens “signaturspår” som på alla sätt tar andan ur dig. Först den brutala starten med sex kilometers konstant uppförsbacke från Bruksvallarna, och väl uppe väntar oändliga fjällvidder. Här skidar du fram med Skars, Helags och den episka vyn över Mittåkläppen i fonden. Spåret vänder vid Djupdalsvallens fäbod och efter hisnande nerförsbackar till Ramundberget följer du Ljusnan tillbaka. 

Solskensturen (15–20 km): Från vecka 7 prepareras spår uppe på kalfjället, och mer storslaget blir det inte. Turen går mot solen från Bruksvallarna till Fjällnäs. Många väljer vessla första biten upp på Kariknallen. Sedan väntar den kanske härligaste upplevelse jag har haft på ett par längdskidor, 15 kilometer med 360 graders panoramavyer. Missa inte ett fikastopp på “Fjällnäs på fjället”, stugmys på lite lyxigare vis. 

Tusenspåret + Ösjösturen (2+10 km): Storslagen skidåkning med liten insats. Hit till toppen av Ramundbergets alpina backar tar du enkelt liften upp och bjuds på liknande vyer som på Mittåkläppspåret. En slinga som du med lätthet kan åka varv efter varv – eller förlänga genom att ta spåren över kalfjället mot Ösjöstugan och ner till Bruksvallarna.

Fjällnäs gröna (10 km): En nästan hemlig pärla, där du ofta är alldeles ensam, gömmer sig i nästa dalgång. Efter en mödosam klättring upp väntar underskön skidåkning i harmoniskt dragna spår som slingrar sig genom fjällbjörkskog, med fjällvidder åt alla håll. 

Här åker du vackrast längdskidor i Sverige
Funäsfjällen – Sveriges längdparadis. Foto: Roger Borgelid.

2. Sälenfjällen

Långt mer än Vasaloppet

Som alpin destination är Sälen en celebritet, i längdsammanhang en relativt anonym doldis – i stort sett bara förknippat med starten på Vasaloppet. Det är svårt att förstå. För längdåkare borde Sälen snarare vara målet. För här strax bortom slalombackar och afterski gömmer sig ett riktigt längdparadis, som få andra platser kan mäta sig med vad gäller utbud, spårkvalitet och sköna skidmiljöer. Här väntar över 250 kilometer längdspår som ringlar sig genom snötyngda granskogar, över myrar, längs älvar, förbi öppna sjöar och uppe på kalfjället. Varierat och vackert, välpreparerat och lättillgängligt.

Fyra favoritspår i Sälenfjällen

Kalven Runt (12 km): De här fjällens autostrada och det i särklass mest vältrafikerade spåret. Men det är förstås populärt av goda skäl. Slingan går i en dalgång runt fjället Västra Kalven vid Tandådalen, vilket innebär att det är väderskyddat och alltid bra spår. Dessutom lite gammaldags skön skidåkning med småkuperad terräng och skogen tätt inpå. Halvvägs ligger Lindalens fäbod, med frasiga våfflor och tama lavskrikor.

Myrflodammen (8 km): Det här spåret är mer en mysig utflykt än ett träningspass. Småkuperat och naturskönt varierad terräng, genom granskog, över myrar och slutligen ner mot sjön där torra tallfuror speglar sig som sagoväsen i det öppna vattnet. 

Högfjällsspåret (10 km): En utmanande slinga med mer kuperad terräng, som klättrar uppför fjällsidor och ner i dalgångar. Bjuder på lättåkta sträckor, men också branta backar och tekniska utförslöpor. Spåret går alldeles intill slalombackarna och Högfjällshotellet med afterski, men efter bara några stavtag infinner sig vildmarkskänslan.

Hemfjällsstugan (10 km): Sälens eget fjällspår går från Högfjällsgården Appetito upp till Hemfjällsstugan och tillbaka. Det börjar med en fyra kilometers stigning, som tar dig förbi trädgränsen och upp på kalfjället – en sådan där skön slakmota med lagom lutning som gör varje tag till ren njutning. Uppe på fjället väntar härliga vyer, och på andra sidan våfflor och kaffe mot solvarm stugvägg. Hemvägen bjuder på skön fartkänsla i välförtjänta utförslöpor.

Här åker du vackrast längdskidor i Sverige
En anonym doldis i längdsammanhang: Sälenfjällen. Foto: Roger Borgelid.

3. Vålådalen

Tuff och vacker klassiker

Vålådalen söder om Åre är något av längdsportens vagga och ett klassiskt träningsmecka. Hit har svenska landslagsåkare och världselit kommit för att träna och ladda inför stora mästerskap sedan 1930-talet. Och det är lätt att förstå. Många av spåren håller riktig tävlingskaraktär, dragna för att efterlikna dåtidens mästerskapsbanor. Här finns några av landets mest utmanande och tekniska spår – men också flackare och mer lättåkta, längs fjällsidor och över myrar.

Oavsett vilket spår du väljer väntar enastående utsikt, spårkvalitet i världsklass och den känsla av stillhet som uppstår djupt in i fjällen vid vägs ände. Servicepersonalens kunskap, erfarenhet och engagemang är
genomgående.

Fyra favoritspår i Vålådalen

Holmenkollen (17 km): Vålådalens snällaste spår som har lite turkaraktär över sig. Sträcker sig runt berget Vålåsen längs myrstråk och åsar, med härlig fjällutsikt i alla väderstreck. Här hittar stakåkaren sitt eldorado, men även den som söker njutbar skidåkning med stor fjäll- och turkänsla. 

Sapporospåret (7 km): Ett av Sveriges vackraste skidspår är också ett av de tuffaste. Den här slingan drogs och skapades för att efterlikna OS-spåren i Sapporo inför spelen 1972, vilket säger en del om utmaningen som väntar. Spåren klättrar upp och ner för Ottfjällets branta bergssidor, vilket kräver både flås och teknik. Men bakom varje krön och krök väntar nya magnifika vyer över fjällvärlden – och då glömmer man snart att hjärtat bankar som en slägga i bröstet. Ett riktigt grymt träningsspår för eliten, som även motionären kan uppskatta.

Lill Sapporo (3,5 km): En myrslinga i anslutning till Sapporo. Erbjuder samma fantastiska miljö och vyer som på Sapporo, men med en flackare och mer avkopplande dragning. Ett härligt spår att nöta teknik i och samtidigt njuta av utsikten.

Lahtisspåret (10 km): Milspår som skapats och döpts efter mångfaldiga VM-orten i Finland. Och precis som där är starten otroligt tuff, med en kilometerlång brutal saxbacke. Men efter den väntar mer “human” banprofil, där spåret böljar sig fram genom tallskog och småkuperad terräng längs fjällsidan.

4. Orsa Grönklitt

Komplett och kompetent

Grönklitt i Dalarna är en av landets mest populära längddestinationer, och det finns flera goda skäl till det. Eftersom många spår går på vägar krävs inte mycket snö innan man kan dra de första spåren – och ofta ligger snön ända in i maj, viket ger en skidsäsong på sju månader om året. Detta bara några timmar från Mälardalen. Spåren håller också högsta kvalitet och de 13 milen är anpassade för att passa alla. Här finns landets kanske tuffaste elitspår, vasaloppsliknande myrslingor och mysiga lättåkta skogsspår. 

En annan styrka som verkligen sticker ut är kunskapen och servicen. Grönklitt har ett eget Längdcentrum beläget alldeles intill spåren i skidstadion. Här kan du få hjälp med både tekniklektioner, proffsvallning och provåka skidutrustning innan du köper den. De som jobbar här är själva elitskidåkare, så kompetensen håller absolut toppsklass.

Fyra favoritspår i Orsa Grönklitt

Gröna milen (10 km): Småkuperat spår som sträcker sig genom hela spektrat av Grönklitts låglandsnatur – genom olika typer av urskog, över myrar och längs sjöar. Populärt och vältrafikerat.

Kallbolsrundan (16 km): Vasaloppsliknande spår som till stora delar går längs vidsträckta myrar. Enkelt och flackt med mycket stakåkning. Spåret kantas också av trolsk skog, vilket bidrar till vildmarkskänslan.

Utsiktsspåret (4 km): Ett relativt nydraget och naturskönt spår som går på höjd och stundtals bjuder på hänförande utsikt över Orsasjön och de blånande kullarna omkring. Småkuperat och lättåkt.

Elitspåret (10 km): Ett av landets mest brutala spår kastar sig likt en bångstyrig berg-och dalbana upp och ner för slalomberget. Skoningslösa motlut och stupande utförslöpor, som ger konstant påslag av mjölksyra och adrenalin. Eller, som man säger lokalt: en mils skidåkning utan en meter vila. Så tufft att till och med eliten grymtar. 

Här åker du vackrast längdskidor i Sverige
Orsa Grönklitt är en av Sveriges mest populära längddestinationer. Foto: Orsa Grönklitt.

5. Harsa

Genuin känsla i trollskogen

Djupt inne i Hälsinglands trollskogar ruvar ett klassiskt längdnäste med skidåkning på charmigt gammaldags vis. Med ett undantag finns här endast smala dubbelspår för klassisk stil, som ringlande letar sig fram genom skog och över myr – på naturens egna villkor, där det är mest naturligt att åka. Det innebär att spåren dras runt och mellan träd i tät skog istället för att kapa träden, vilket inte bara känns miljöriktigt utan du som skidåkare kommer också riktigt nära naturen. 

Det ger i sin tur en upplevelse av att förflytta sig med härlig fartkänsla genom riktig vildmark. Tekniskt och trolskt. Här finns också spår som passar alla, från de gamla tuffa SM-banorna till flacka och mer lättåkta slingor. Uppe på myrarna hakar spåren i varandra, vilket ger möjlighet att åka riktigt långt utan att ta samma sträcka igen. I Harsa vilar också en genuin och familjär atmosfär.

Fyra favoritspår i Harsa

Lätta milen (10 km): Sannolikt ett av landets mest åkta milspår, då slingan sett likadan ut sedan 60-talet. Det säger något om hur omtyckt den är. Varierat och tekniskt lättåkt, även om spåret börjar med en och en halv kilometers klättring. Men sedan är det harmoniskt draget över myr och genom skog, innan det går utför sista biten.

Myrslingan (5 km): Naturskönt spår som nås och kan kopplas på från “lätta milen”. Själva slingan går runt en myr med många häftiga martallar som växer i säregna former – och inbjuder till skön stakåkning. För den som vill ha ytterligare fem kilometer går det att även koppla på Pissingsmyrslingan, som är mer kuperad.

Vallslingan (5 km): I stort sett helt flackt spår som sträcker sig runt Harsasjön. Halvvägs passerar det rakt igenom en mysig gammaldags fäbodvall med gärdesgårdar och vackra hus. Pittoreskt och vykortslikt.

Blacksåsrundan (15 km): De gamla SM-banorna bjuder inte oväntat på de tuffaste spåren här, med många långa motlut. Men också mer varierad terräng, miljö och skidåkning, med fina utsikter över berg och dalar, när man halvvägs kommer upp på höjderna.

Här åker du vackrast längdskidor i Sverige
Charmig skidåkning i Harsas trollskogar. Foto: Roger Borgelid.

6. Långberget 

Sydlig världsklass för alla

Sydsveriges vintrigaste miljö med drygt sex mil perfekta spår, orörd natur och milsvida panoramavyer – det väntar här uppe på “Värmlands tak”. Långberget vilar på en bergsplatå på drygt 600 meters höjd, vilket ger långa och snörika vintrar trots att det ligger så långt söderut. 

Konceptet är uppbyggt kring längdskidåkning och inget annat, med idealiska förutsättningar för träning. De flesta spåren är designade av Lars-Göran Pettersson, förbundskapten under guldåren på 80-talet, när han senare var sportchef här. De är harmoniskt dragna i samklang med naturen, med imponerande variation. Här finns slingor för nybörjaren, vasaloppsveteranen och världseliten. Spåren är alltid välpreparerade och stämningen familjär.

Fyra favoritspår i Långberget

Toinibanan (10 km): Ett populärt milspår som passar de flesta skidåkare. Slingan bjuder på hela omfånget av Långbergets natur, med öppna myrar, några utmanande backar, snötyngd granskog och vackra vyer. 

Petterbanan (10 km): Extremt kuperat elitspår med totalt 400 höjdmeter på en mil. Döpt efter nämnde Pettersson som skapade just den här banan för att ge tävlingslik träning. Första biten går uppe på myrarna bakom hotellet, med mäktig utsikt över Sälenfjällen sju mil bort – en fond som följer med i hisnande utförslöpor. Klättringen tillbaka kallas inte oväntat Mördarbacken och tar kål på de flesta. Krävande och tekniskt, men värt varje meter.

Vasabanan (25 km): Det här spåret är draget över myrarna söderut och påminner mycket om Vasaloppsterrängen, med mycket stakåkning och långa motlut. Här är också vildmarkskänslan extra tydlig. Bortsett från stavarnas knarr mot snön råder total stillhet.

Kombibanan/Lilla Vasabanan (4,5+1,2 km): Kort och flackt med endast 35 behagliga höjdmeter, men ändå ett roligt och naturskönt spår som mestadels går över myrar. Lilla Vasabanan är ett populärt spår för barnen, med inspirerande skyltar på de klassiska Vasaloppsorterna längs slingan. 

Här åker du vackrast längdskidor i Sverige
På längdskidor i Långberget, Värmland. Foto: Roger Borgelid.

7. Grövelsjön

Snösäkert i sydliga högfjäll

Grövelsjön är för de flesta förknippat med turåkning längs ledkryss. Men på senare år har det gjorts en rejäl satsning på just längdskidor här, med flera nya spår – varav många går uppe på kalfjället på den norska sidan. Här kan du glida fram i preparerade spår mitt i de storslagna högfjällen, omgiven av stillhet, vyer och frihet. 

Beläget på 750 meters höjd är Grövelsjön dessutom snösäkert. Här faller normalt upp mot fyra meter snö om året, och kvaliteten är lika hög som kvantiteten – torr, kall och lättvallad natursnö. Här finns också spår i väderskyddad skog, över myrar och förbi fäbodvallar. Oexploaterad natur, samisk kultur och tradition bidrar också till en riktigt genuin fjällupplevelse i spåren.

Fyra favoritspår i Grövelsjön

Valdalsturen (20 km): Grövelsjöns vackraste slinga innehåller alla ingredienser – natur, kultur, fika, skog, fjäll och vyer. Första biten är en långsam stigning genom skog och kulturlandskap fram till fäbodvallen Valdalsbygget. Nästa stopp är Valdalen Gård som lockar med våffelmys. Spåren fortsätter sedan uppe på kalfjället, i en härlig sträcka längs fjällsidan med vyer över både norska och svenska fjäll – innan det till sist bär utför i välförtjänt fartfylld epilog.

Olån (8 km): Ett spår med fantastiska vyer och härlig fjällkänsla. Från starten nere vid Sjöstugan väntar sköna diagonalslingor upp på kalfjället, med fagra Salsfjället i fonden. Vid Olåns vindskydd vänder spåret neråt igen och genom fjällbjörkskogen i ringlande utförslöpor med nya högfjäll som kuliss. Sista biten följer det ån Grövlan tillbaka till sjön.

Lappvallenleden (12 km): En småkuperad slinga som sträcker sig i en trekant, från Grövelfjäll till Lövåsgården och tillbaka via byn och upp igen. Spåret går på skrå längs foten av högfjället, mestadels genom väderskyddad skog. Luckor mellan träden bjuder ändå på viss utsikt och fjällkänsla.

Oskarsstugan (14 km): Första delen från Storsätra upp på kalfjället står för en rejäl stigning på 200 höjdmeter, men här uppe är vidderna extra generösa. Spåren fortsätter sedan söderut till Oskarsstugan längs vinterleden, innan det bär utför ner mot Lövåsgården och tillbaka via Lappvallen. Sträckan upp på fjället är egentligen en rösad, väderutsatt vinterturled – det går bara att åka längd i spår här när vädret tillåter.

Här åker du vackrast längdskidor i Sverige
Snösäker skidåkning vid Grövelsjön. Foto: Roger Borgelid.

8. Gällivare

Världscupspår och vyer

Gällivare är en tungviktare inom svensk längdskidåkning med både världscupspår, magisk natur – och ett kalfjäll mitt i samhället. Dundret reser sig drygt 800 meter rakt ur skogslandet och det mesta och det bästa av längdskidåkningen kretsar kring detta välsignade fjäll. 

Längs bergssidorna klättrar de brutalt tuffa världscupspåren; runt fjället går natursköna och långa slingor av turkaraktär; uppför väntar mytomspunna utmaningar och på toppen milsvid utsikt. Här uppe lär du kunna se nästan 10 procent av Sveriges yta och har både Sarekfjällen och Kebnekaise i fonden. 

Skidsäsongen startar redan i oktober och ofta går det att åka ända in i maj. Spårvariationen är stor, med allt från elitspår till njutarturer – alla lättillgängliga från Hellnerstadion vid Dundret. Eftersom Gällivare ligger ovanför polcirkeln, kan du med lite tur få uppleva magin att åka längdskidor under norrskenets sprakande natthimmel.

Fyra favoritspår i Gällivare

Dundret Runt (30 km): En relativt lättåkt slinga, trots sitt omfång. Spåret går i en cirkel runt Dundret genom småkuperad terräng, urskog och myrstråk. Bortsett från uppförsbackarna längs Porjusvägen saknas tunga motlut. Dundret Runt är också namnet på ett av landets största motionslopp på skidor, som går i början av april varje år. 

Åke på toppen (12 km): En riktig klassiker som utgår från “5:an-korsningen” vid E45. Första halvan slingrar sig längs bilvägar upp på kalfjället – 450 höjdmeter bara de inledande tre kilometerna. De sista tre går uppe på fjället och är relativt flacka, med makalösa vyer. Framme vid fikastugan “Åke på toppen” bjuds varje söndag på gratis fika, med utsikt över Sarekfjällen och Kebnekaise.

Topparna runt (15–20 km): På vårvintern drar man fler spår uppe på Dundrets fjällplatå. Sträckningen runt bergets småtoppar kan variera beroende på snö- och vindförhållanden. Hit kan du ta liften upp och sedan njuta av lättåkta spår med 360 graders panorama. 

Världscupfemman (5 km): Världscupspåren vid Hellnerstadion störtar upp och ner för Dundrets bergssidor med tuffa motlut, branta utförslöpor och skarpa kurvor. Tekniskt och krävande genom gammal granskog. Räkna med mjölksyra och adrenalin.

Längdskidor populärare än någonsin

Intresset för längdskidor har ökat rekordartat i år. 88% fler har sökt efter utrustning kopplat till längdskidor i januari i år jämfört med samma period året innan, uppger prisjämförelsesajten Prisjakt.


Text: Roger Borgelid • 2021-01-28
RestipsSverigeVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top