Annons
Annons
Nyhet

Res till Nepal – men avvakta någon vecka

Tisdagen den 25 april. Kungen har precis gått med på att återinkalla parlamentet. Massdemonstrationerna är över och Kathmandu är i dag en stad som andas stor optimism, men också eftertanke. De senaste dagarnas protester mot kung Gyanendras envälde resulterade i flera döda och 5000 skadade demonstranter. Nu fÙ�rbereder sig oppositionen för steg två. Siktet är

Text: Redaktionen • 2006-04-25 Uppdaterad 2006-04-25

Tisdagen den 25 april. Kungen har precis gått med på att återinkalla parlamentet. Massdemonstrationerna är över och Kathmandu är i dag en stad som andas stor optimism, men också eftertanke. De senaste dagarnas protester mot kung Gyanendras envälde resulterade i flera döda och 5000 skadade demonstranter. Nu fÙ�rbereder sig oppositionen för steg två. Siktet är inställt på fria val och en folkomröstning som kommer att avgöra monarkins framtid. Folket hoppas att ett sådant val ska kunna hållas inom ett år.

I den nepalesiska huvudstaden börjar livet återgå till det normala. Utegångsförbudet är hävt. Butiker håller öppet. Mobiltelefoner fungerar åter. Busstrafik till och från landsbygden flyter i princip normalt, detsamma gäller inrikes- och utrikesflyg.
Nationen befinner sig fortfarande i ett mycket känsligt läge. Funderar du på att åka till Nepal är det värt att avvakta några veckor. Maoistgerillan har i skrivande stund inte kommenterat kungens utspel. Följ gärna utvecklingen på antingen http://news.bbc.co.uk/ eller http://www.nepalnews.com/

Om du reser till Nepal

• Som resenär bör du vara medveten om konflikten mellan armé och gerilla. Att vara på fel plats vid fel tillfälle kan givetvis vara ödesdigert.
• Sällskap av en trekkingguide som känner till aktuella förhållanden, förväntade offensiver, generalstrejker etcetera är absolut nödvändigt.
Var finns gerillan?
• Maoistgerillan finns över hela landet och är kapabla att slå till var som helst.

• Trekkingområdena Annapurna och Everest anses som relativt säkra. Nationalparkerna Chitwan och Bardia är två turistdestinationer som drabbats av stridigheter och som bör undvikas.

• I Everest och Annapurnaområdena uppmanas resenärer att betala revolutionärskatt till maoistgerillan. Den är på cirka 230 kronor per person

• Gerillan är starkast i västligaste Nepal. Maoisterna kontrollerar sedan flera år tillbaka distrikten Rolpa, Rukum och Jayarkot.

Text: Mikael Persson, Vagabond

Ambassader & konsulat

Svenska Generalkonsulatet
Gajendra Bahadur Shrestha
Meera Home, Khichapokhari, Kathmandu
Tel: +977- 4220 939 (O)
Fax: +977-1-4221 826
E-mail: meerahome@wlink.com.np

Danska ambassaden
Chancery: 761, Neel Saraswati Marga, Lazimpat
P.O. Box: 6332, Kathmandu
Tel: +977-4413 010
Fax: 977-1-4411 409
E-mail: [http://www.vagabond.se/vb/newslistpage.aspx?id=499&news=7975″ target=”]


Text: Redaktionen • 2006-04-25
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top